04-04-17

Een korte middagslaap maakt de mens gelukkig

Er kan een verrassend verband worden opgetekend tussen geluk en de middagslaap. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers aan de University of Hertfordshire bij meer dan duizend proefpersonen. In de groep die de gewoonte had een middagslaap tot dertig minuten in te lassen, bleek 66 procent zich gelukkig te voelen, tegenover 60 procent bij collega’s die geen rustpauze namen. In de groep die een middagslaap van meer dan dertig minuten gewoon was, bleek het geluksniveau verder te dalen tot 56 procent. De resultaten tonen volgens de onderzoekers een duidelijk verband met eerder onderzoek dat de voordelen van korte rustperiodes aantoonde.

“Eerdere studies hebben duidelijk gemaakt dat een korte slaap de werknemer in staat stelde nadien een grotere focus, productiviteit en creativiteit aan de dag te leggen,” betoogt onderzoeksleider Richard Wiseman, professor psychologie aan de University of Hertfordshire. “Bovendien bleek uit eerdere research ook dat een langere middagslaap belangrijke risico’s voor de gezondheid dreigt te creëren. Al die conclusies kunnen echter ook met het geluksgevoel in verband worden gebracht.” Vastgesteld werd dat 57 procent van de werknemers wenst dat zijn onderneming een korte slaapperiode tijdens de werkdag zou toelaten. Slechts 11 procent bleek die mogelijkheid echter te krijgen.

“Een aantal succesvolle bedrijven - zoals Ben & Jerry’s of Google - hebben speciale ruimtes ingericht om hun medewerkers toe te laten korte rustperiodes in te lassen,” benadrukt Richard Wiseman. Hij wijst erop dat niet alleen de werkgevers, maar ook het personeel vaak moet worden overtuigd dat een korte slaapperiode ook op de werkvloer een positieve impact zal hebben. Wiseman ook tot de vaststelling dat in de leeftijdsgroep tussen achttien en dertig jaar 43 procent tijdens de dag een langere slaapperiode inlast. Bij vijftigplussers bleek dat cijfer tot 30 procent te dalen. Die resultaten tonen volgens de onderzoekers dat jongeren vaak onvoldoende nachtrust genieten.

Lees Verder

18:15 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: slaap |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.