04-04-17

Nieuwsoverzicht

De Zweedse autobouwer Volvo Car zal in zijn fabriek in Gent twee modellen produceren. Dat heeft Hakan Samuelsson, chief executive van Volvo Car, aangekondigd. Eerder was al gemeld dat Volvo Gent de productie van het model XC40 krijgt toegewezen, maar de fabriek zal volgens Samuelsson ook de bouw van de opvolger van het type V40 voor zijn rekening kunnen nemen. De topman benadrukte wel dat in ruil op alle bestuursniveaus inspanningen zullen moeten worden gedaan. Bijkomende banen zouden met het tweede model niet zijn gemoeid, maar wel wordt opgemerkt dat de huidige tewerkstelling van 5.500 medewerkers in de fabriek door de beslissing voor langere tijd gegarandeerd blijft.

De Amerikaanse autobouwer Tesla, producent van elektrische wagens, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar ruim 25.000 auto’s afgeleverd. Daarmee heeft het bedrijf een nieuw record geboekt. Over de eerste jaarhelft wordt een productie van 50.000 exemplaren in het vooruitzicht gesteld. Inmiddels heeft Tesla een beurswaarde van 47,5 miljard dollar opgebouwd. Daarmee is het bedrijf groter geworden dan Ford Motor, dat een waarde van 45 miljard liet optekenen. Nochtans verkoopt Tesla veel minder wagens dan Ford en heeft bovendien ook nog nooit winst gemaakt. Waarnemers maken echter gewag van een kantelpunt en zeggen dat de elektrische wagen de traditionele aandrijving vervangt.

Het Waalse biotechbedrijf Ogeda wordt overgenomen door het Japanse farmaconcern Astellas. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 500 miljoen euro. Indien het onderzoek naar Fezolinetant, de belangrijkste ontwikkeling van Ogeda, met succes kan worden afgerond, kan dat bedrag nog met 300 miljoen euro worden verhoogd. Ogeda werd in de eerste helft van de jaren negentig opgericht, maar was lange tijd onder de naam Euroscreen actief als servicebedrijf. De voorbije jaren werd echter vooral geïnvesteerd in de ontwikkeling van eigen geneesmiddelen. Fezolinetant, een middel tegen menopauze-ongemakken, bood daarbij de meest veelbelovende vooruitzichten.

Het Belgische baggerbedrijf Jan De Nul heeft samen met zijn Nederlandse sectorgenoot Boskalis een contract verworven voor de uitdieping van de haven Jawaharlal Nehru Port in de Indiase stad Mumbai. Met het order is een bedrag gemoeid van 250 miljoen euro, dat gelijkmatig over beide partners zal worden verdeeld. De baggeraars zullen de toegang tot de haven, een kanaal met een lengte van ongeveer 35,5 kilometer, verbreden en uitdiepen. De werken zullen twee jaar duren. In totaal moeten meer dan 40 miljoen kubieke meter zand, grind en rotsen worden verwijderd. Jawaharlal Nehru Port is de grootste containerhaven van India en wil na de baggerwerken grotere schepen kunnen ontvangen.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple zal voortaan zelf instaan de productie van zijn grafische chips. Het concern wil immers minder afhankelijk zijn van externe toeleveranciers. Daarom zal de samenwerking met het Britse bedrijf Imagination Technologies, tot nu toe producent van de grafische chips, worden stopgezet. Dat heeft Imagination Technologies zelf bekend gemaakt. Het contract zou ten laatste over twee jaar worden verbroken. Er dreigt echter mogelijk een patentgeding. Imagination Technologies liet in een commentaar immers doorschemeren eraan te twijfelen of Apple in staat zal zijn de grafische chips te produceren zonder de patentrechten van het Britse bedrijf te schenden.

Het retailconcern FNG Group heeft tijdens het voorbije jaar een operationele winst gerealiseerd van 37,6 miljoen euro. Dat betekende een stijging met ruim 10 procent tegenover het jaar voordien. De omzet van het concern - het moederbedrijf van onder meer Miss Etam, Brantano en Claudia Sträter - bedroeg 458,2 miljoen euro. FNG Group zegt zich ook in het lopende jaar verder te willen toespitsen op een verbetering van de omzet en het bedrijfsresultaat van de huidige merkenportfolio. De groep zegt zowel online als offline een verdere groei te verwachten. Ook de reorganisaties de voorbije jaren bij de dochterbedrijven Miss Etam, Steps en Brantano zouden vruchten moeten afwerpen.

Het Amerikaanse bedrijf Vertex Pharmaceuticals heeft goede testresultaten geboekt met een combinatie van twee producten voor de behandeling van patiënten die aan taaislijmziekte lijden. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Gebruik werd gemaakt van het bestaande geneesmiddel Kalydeco, dat met het experimentele product Tazcaftor werd gecombineerd. Opgemerkt wordt dat dat patiënten goed blijken te reageren op de combinatie van de middelen. Vertex zou het derde kwartaal van dit jaar een goedkeuring voor de therapie willen vragen aan de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA). Orkambi, een eerder middel van Vertex tegen taaislijmziekte, voldeed niet aan de verwachtingen.

Ferdinand Piëch, voormalig chief executive en voorzitter van Volkswagen, heeft een groot deel van zijn aandelen in de Duitse autobouwer verkocht. Piëch (79) had een belang van 14,7 procent in de holding Porsche, de familieholding die een meerderheid in Volkswagen heeft. De voormalige topman verkoopt een gedeelte van die portefeuille echter aan andere leden van de families Porsche en Piëch. Er zijn de voorbije periode wrijvingen gegroeid tussen de verschillende leden van de families. Piëch verdacht onder meer zijn neef Wolfgang Porsche en Martin Winterkorn, gewezen topman van Volkswagen, ervan op de hoogte te zijn geweest van de emissiefraude bij de autobouwer.

De Nederlandse hoogspanningsnetbeheerder Tennet heeft 1 miljard euro opgehaald voor de financiering van netaansluitingen van windparken op zee. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Tennet zou de volgende tien jaar naar verwachting tussen 9 miljard euro en 11 miljard euro willen investeren in offshore-windenergieprojecten in Nederland en Duitsland. De volgende twee jaar verwacht Tennet 7.000 megawatt aan aansluitcapaciteit te realiseren in het Duitse gedeelte van de Noordzee, waarmee het jaarlijkse stroomverbruik van 7 miljoen gezinnen zou kunnen worden gedekt. Voor de kust van Nederland verwacht Tennet over zes jaar circa 3.500 megawatt aan aansluitcapaciteit te hebben gerealiseerd.

IJsland overweegt om zijn kroon aan een wereldmunt te koppelen. Indien die ambities in realiteit worden omgezet, zal waarschijnlijk voor de euro worden gekozen. Dat heeft Benedikt Johannesson, IJslands minister van financiën, bekend gemaakt. Ook het Britse pond en de Amerikaanse dollar zouden zijn overwogen, maar de euro is volgens de minister de enige realistische optie. Bijna tien jaar geleden kwam IJsland in financiële problemen vanwege de risico's die zijn relatief grote bankensector had genomen. Maar inmiddels wordt voor oververhitting van de economie gevreesd. Vorig jaar werd een economische groei genoteerd van 7,2 procent en de kroon steeg toen tegenover de dollar 15 procent in waarde.

General Motors zal niet ingaan op de voorstellen van aandeelhouder Greenlight Capital om de aandelen te splitsen. Dat heeft General Motors. Greenlight Capital, het investeringsfonds van miljardair David Einhorn, wou door de splitsing van de aandelen meer waarde creëren. Die operatie zou volgens Einhorn nieuwe investeerders kunnen aantrekken, waardoor de marktkapitalisatie van het bedrijf zou stijgen. Greenlight Capital heeft een belang van 0,9 procent in General Motors. De autobouwer wees er echter op dat het voorstel onaanvaardbare risico’s zou creëren. Bovendien zou de operatie volgens het bedrijf ingaan tegen het belang van de aandeelhouders van de autoconstructeur.

Het Amerikaanse hedgefonds Elliott Management is bereid om de Chinese investeerder Yonghong Li te helpen met financiering om de Italiaanse voetbalclub AC Milan te kunnen overnemen. Dat hebben bronnen tegenover het persbureau Dow Jones gemeld. De Chinees-Amerikaanse combinatie hoopt in augustus AC Milan definitief te kunnen overnemen van de voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi. De deal waardeert de voetbalclub op 740 miljoen euro. Elliott zei ook andere investeerders bereid te hebben gevonden om aan de financiering deel te nemen. Er werden echter geen verdere namen bekend gemaakt.

Rampen hebben het voorbije jaar wereldwijd een economisch verlies veroorzaakt van 175 miljard dollar, tegenover een schadebedrag van 94 miljard euro het jaar voordien. Dat is gebleken uit een rapport van herverzekeraar Swiss Re. Het verzekerde bedrag steeg met 42 procent tot 54 miljard dollar. Daarmee diende de sector volgens Swiss Re de grootste schadevergoeding uit te keren in vier jaar tijd. Opgemerkt wordt dat het voorbije jaar veel grote rampen werden opgetekend en bovendien gebieden werden geraakt waar veel verzekerden wonen. In totaal werden vorig jaar 327 rampen geteld. Daaronder werden 191 natuurrampen geregistreerd. De resterende rampen waren het gevolg van menselijk handelen.

Groot-Brittannië en Frankrijk zijn gestart met de gezamenlijke ontwikkeling van een nieuwe generatie militaire raketten met een groot bereik. Daarover hebben beide landen een akkoord ondertekend. Het defensiebedrijf MBDA Missile Systems krijgt daarbij de opdracht om gedurende een periode van drie jaar de opties voor de wapens te onderzoeken. Beide landen zouden 50 miljoen euro investeren in het project. De nieuwe raketten zouden tegen het einde van het volgende decennium beschikbaar moeten zijn. Groot-Brittannië en Frankrijk hadden begin dit decennium een samenwerkingsakkoord op het gebied van defensie gesloten. Die coöperatie wordt niet door de brexit geraakt.

Ook Apple, Amazon en Google zouden een bod willen doen op de chipafdeling van het Japanse bedrijf Toshiba. Dat hebben een aantal bronnen tegen de Japanse krant Yomiuri Shimbun gezegd. Toshiba doet zijn chipafdeling van de hand om de verliezen op zijn nucleaire divisie te kunnen opvangen. In totaal zouden al een tiental geïnteresseerden zijn gemeld. Toshiba zou met de verkoop van zijn divisie minstens 8,5 miljard euro willen ophalen. Eerder al werd gemeld dat investeerder Silver Lake Partners en chipfabrikant Broadcom een bod van 16,8 miljard euro zouden willen doen. Toshiba is na Samsung de grootste fabrikant van geheugenchips ter wereld.

Meer Nieuws

09:52 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.