05-04-17

Hoger salaris is slecht voor het kerkbezoek

Wanneer het inkomen toeneemt, daalt de aanwezigheid op religieuze diensten. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Manchester op basis van gegevens van meer dan twintigduizend Britse werknemers sinds het begin van de jaren negentig. De onderzoekers kwamen tot de vaststelling dat een loonsverhoging van ongeveer 10.000 pond per jaar - 880 pond per maand - de deelname aan een religieuze dienst met 6 procentpunt deed afnemen. Anderzijds bleek dat een daling van het inkomen geen enkele impact heeft op de aanwezigheid in kerken, tempels en moskeeën.

“De participatie aan religieuze activiteiten laat het hoogste niveau optekenen wanneer mensen voldoende tijd ter beschikking hebben, maar niet op voldoende financiële reserves kunnen terugvallen,” benadrukt onderzoeksleider Ingrid Storm, professor sociologie aan de University of Manchester. “Wanneer het inkomen echter toeneemt, creëert het grotere budget echter de mogelijkheid tot deelname aan andere vormen van sociale activiteiten en entertainment. Deze nieuwe bezigheden slorpen de tijd en de aandacht op die in periode van minder economische voorspoed aan de religieuze praktijk zou kunnen worden besteed.”

De sociologe zegt dat vooral jongere generaties een daling in de religieuze activiteit tonen. “Mogelijk kunnen die jongeren van een grotere materiële welstand genieten of hebben ze andere bezigheden die hun tijd opslorpt,” benadrukt Ingrid Storm. “De kerk biedt vooral een sociaal opvangnet voor een bevolkingsgroep met een lager inkomen. Wanneer men over een grotere economische zekerheid kan beschikken, blijkt minder nood aan een dergelijke omgeving.” Professor Storm had eerder ook al vastgesteld dat gelovige personen zich economisch veiliger voelen, ongeacht het persoonlijke niveau van inkomen.

Lees Verder

21:50 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kerkbezoek |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.