05-04-17

Nieuwsoverzicht

De Britse autobouwer Vauxhall stopt na de World Cup in Rusland volgend jaar als sponsor van de nationale voetbalploegen van Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. Vauxhall zegt naar andere manieren te zullen zoeken om de samenwerking met de betrokken voetbalbonden verder te zetten. De Britse constructeur was sinds zes jaar sponsor van de vier Britse nationale teams. Bij de aankondiging werd geen verband gelegd met de verkoop van Vauxhall, een zustermerk van de Duitse constructeur Opel, door het Amerikaanse concern General Motors aan de Franse groep PSA Peugeot-Citroën. De Engelse voetbalbond stelt in een reactie erop te vertrouwen dat er snel een nieuwe sponsor zal worden gevonden.

De Zweedse streamingdienst Spotify heeft voor het eerst een regeling gesloten met een groot muzieklabel een beperking van het aanbod voor gratis abonnees. Nieuwe albums die bij Universal uitgegeven worden, zullen door het akkoord tijdens de eerste twee weken na hun release alleen door betalende gebruikers kunnen worden beluisterd. Universal is één van de drie grote muzieklabels en heeft onder meer de Rolling Stones, U2 en Taylor Swift onder contract. Spotify koos er tot nu toe steeds voor om het betalende abonnement te combineren met een gratis aanbod met reclameboodschappen. Het gratis aanbod levert minder op, maar trekt wel nieuwe klanten aan.

Spanje heeft van alle landen in Europa het grootste areaal aan wijngaarden. Dat blijkt uit cijfers die Eurostat, het Europese bureau voor de statistiek, heeft gepubliceerd. Spanje telde begin vorig jaar in totaal over 941.154 hectaren wijngaarden. Daarmee vertegenwoordigde Spanje ongeveer 30 procent van het volledige Europese wijnareaal. Op de tweede plaats staat Frankrijk met 802.896 hectare, gevolgd door Italië met 610.291 hectare. Frankrijk heet met een gemiddelde van 10,5 hectaren wel de grootste wijngaarden van Europa. Het grootste aantal wijngaarden wordt echter opgetekend in Roemenië, waar bijna 855.000 uitbatingen worden geteld. Een gemiddelde uitbating heeft er echter een oppervlakte van 0,2 hectare.

Het Europees Parlement vraagt maatregelen tegen ontbossing die het gevolg is van de productie van palmolie. Gevraagd wordt dat de Europese Commissie en de lidstaten van de Europese Unie een eengemaakt certificaat invoeren, zodat duidelijk wordt dat de betrokken producten niet kunnen worden gekoppeld aan illegale houtkap of ontbossing. Europa importeert jaarlijks 7 miljoen ton palmolie. De invoer is vooral afkomstig uit Maleisië en Indonesië. Mah Siew Keong, Maleisisch minister van plantages, heeft al duidelijk gemaakt de resolutie van het Europees Parlement te betreuren. Het initiatief kan volgens hem de uitvoer van palmolie naar Europa in het gedrang brengen. Het land telt meer dan 600.000 kleine producenten.

Chipfabrikant Intel heeft definitief beslist om zijn beveiligingsdivisie af te splitsen. De afdeling zal daarbij weer zijn oude naam McAfee aannemen. Dat heeft Intel bekend gemaakt. De chipfabrikant behoudt wel een belang van 49 procent in het onafhankelijke McAfee, maar een meerderheidsbelang van 51 procent werd voor een bedrag van ruim 2 miljard dollar verkocht aan investeerder Texas Pacific Group (TPG). Volgens Intel is de beveiligingssoftware van McAfee bij twee derde van de tweeduizend grootste bedrijven ter wereld geïnstalleerd. McAfee zal worden geleid door Chris Young, die ook al over Intel Security de leiding had. De divisie boekte tijdens de eerste helft vorig jaar een omzet van 1,1 miljard dollar.

In Groot-Brittannië heeft het voedingsbedrijf Cadbury bij zijn jaarlijkse jacht op paaseieren elke verwijzing naar de religieuze oorsprong van het paasfeest verwijderd. Het bedrijf zegt dat de actie, in samenwerking met de National Trust, bedoeld is voor alle personen, ongeacht hun persoonlijke geloofsovertuiging. De Britse premier Theresa May reageerde echter kritisch op de beslissing van Cadbury, die benadrukte dat pasen een belangrijk feest is voor het christelijke geloof. Ook John Sentamu, de aartsbisschop van York, veroordeelde het initiatief van het bedrijf. Hij benadrukte dat de onderneming daarmee ook geen enkele eerbied toont voor zijn oprichter John Cadbury, die een overtuigd quaker was.

Coca-Cola heeft bij de lancering van zijn merk Cherry Coke in China beroep gedaan op medewerking van de Amerikaanse miljardair Warren Buffett. Beslist werd immers om de blikken Cherry Coke voor de Chinese markt met een portret van Buffett te versieren. De Amerikaanse miljardair zou een groot liefhebber zijn van de drank en zijn investeringsfirma Berkshire Hathaway is ook een belangrijke aandeelhouder van Coca-Cola. Het bedrijf benadrukt dat Buffett voor de Chinese promotie-actie geen vergoeding ontvangt. Superinvesteerder Buffett is bijzonder goed gekend in het communistische China. Elk jaar zouden ook Chinezen naar de aandeelhoudersvergadering van Berkshire Hathaway reizen.

Op een veiling in Hongkong is de diamant Pink Star voor een bedrag van 71,2 miljoen dollar verkocht. Dat heeft het veilinghuis Sotheby’s bekend gemaakt. De Pink Star wordt met dat bedrag de duurste diamant van de wereld. Tot dusver stond het record op naam van de Oppenheimer Blue, die in mei vorig jaar bij een veiling van Christie’s in Genua voor een bedrag van 57,5 miljoen dollar was verkocht. De Pink Star is een diamant van 59,6 karaat en werd achttien jaar geleden in Zuid-Afrika ontdekt. Drie jaar geleden was de Pink Star geveild voor een bedrag van 83 miljoen dollar, maar uiteindelijk bleek de koper dat bedrag niet te kunnen betalen. Daarop had Sotheby’s beslist de diamant terug te nemen.

België, Nederland, Luxemburg en Oostenrijk gaan overleg plegen over de wegentol voor personenwagens die Duitsland wil invoeren op de snelwegen. Dat heeft de woordvoerder van de Luxemburgse premier Xavier Bettel gezegd. Oostenrijk dreigde er al mee de tol te zullen aanvechten bij het Europees Hof van Justitie. De Duitse tolheffing is omstreden. Alle gebruikers van Duitse snelwegen of wegen onder federaal beheer zouden de tol van gemiddeld 74 euro moeten betalen. Omdat de eigen bevolking de heffing van zijn wegenbelasting mag aftrekken, maar Duitsland zich volgens critici schuldig aan de discriminatie van buitenlanders. De Europese Commissie heeft al aanpassingen geëist.

Het Europees Parlement heeft zich verzet tegen de oprichting van een Europees agentschap dat onafhankelijk de kwaliteiten van nieuwe auto’s zou kunnen testen. Het initiatief voor het agentschap was een gevolg van het emissieschandaal bij Volkswagen, waar met speciale software de uitstootgegevens van dieselwagens werd gemanipuleerd. Het agentschap zou moeten voorkomen dat landen de eigen autosector zouden afschermen en dat testcentra teveel afhankelijk zouden worden van de autobouwers. Het Europees Parlement wenst echter niet zo ver te gaan, maar heeft wel ingestemd met een aantal maatregelen om de geloofwaardigheid van de testprogramma’s verder te versterken.

In Londen wordt over twee jaar een zone geïntroduceerd waar de emissies extreem beperkt zullen worden. Dat heeft Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, bekend gemaakt. Het initiatief moet volgens Khan van Londen de wereldmetropool met de strengste emissienormen maken. Sinds negen jaar geldt in het grootste deel van Groot-Londen al een lage-emissiezone. Die zogenaamd toxic charge zal echter worden verscherpt en ook uitgebreid naar een groter aantal modellen. Ook zal de zone later worden uitgebreid, zodat ook andere Londense wijken van de lagere emissies kunnen profiteren. Sadiq Kahn benadrukt dat inspanningen moeten worden gedaan om de luchtkwaliteit van Londen te verbeteren.

In een psychiatrische ziekenhuis in de Zwitserse stad Bazel zijn in de naoorlogse periode blijkbaar regelmatig illegaal medicijnen op patiënten getest. Dat blijkt uit een rapport van de Universität Bern. In totaal zouden meer dan duizend patiënten bij de illegale experimenten zijn betrokken zonder dat ze van hun deelname aan de testprogramma’s op de hoogte zouden zijn gebracht. Het ziekenhuis had zelf om een onderzoek van de Universität Bern gevraagd. Volgens de onderzoekers zouden er ook aanwijzingen zijn geweest van een nauwe samenwerking met de farmaceutische industrie. Bazel in het centrum van de Zwitserse farmaceutische industrie. Een aantal grote farmabedrijven hebben in de stad hun zetel.

Al eind volgende maand kan de fusie tussen de netbeheerders Eandis en Infrax een feit zijn. Dat hebben de voorzitters van de netbeheerders tegenover de krant De Standaard gemeld. De fusiegroep zou de activiteiten onder de nieuwe naam Fluvius verder zetten. De operatie kan de energiefactuur volgens de voorzitters met 3 procent laten dalen. Bart Tommelein, Vlaams minister van energie, had recent gezegd dat de netbeheerders tot één energiebedrijf op Vlaams niveau zouden kunnen samensmelten. De voorzitters van de netbeheerders wijzen er echter op dat dergelijke plannen al vier jaar geleden werden geïntroduceerd en mogelijk eind volgend maand al kunnen worden goedgekeurd.

De Hongaarse regering eist de sluiting van de Central European University (CEU), die in het begin van de jaren negentig door de Amerikaanse miljardair George Soros werd opgericht om de westerse democratische waarden in de voormalige communistische gebieden van Oost-Europa te verspreiden. De universiteit van Soros, die van Hongaarse afkomst is, wordt al jaren door de rechts-populistische regering van de Hongaarse premier Viktor Orban geviseerd. Soros steunt allerhande organisaties die uiterst kritisch zijn voor de regering van Orban. De Hongaarse regering heeft het over een ongeoorloofde inmenging in binnenlandse aangelegenheden en beschouwt de universiteit als een politieke instelling.

In Spanje heeft Pedro Larena zijn functie als chief executive van Banco Popular neergelegd. Larena was pas in september aangesteld, nadat zijn voorganger door de aandeelhouders was weggestuurd omdat de heropleving van de bank achterwege bleef. Larena maakte bekend om persoonlijke redenen te vertrekken. Banco Popular wordt geconfronteerd met miljarden euro aan slechte woonkredieten. Banco Popular heeft ook aangegeven zijn cijfers over het voorbije jaar te zullen moeten herzien. Een interne audit had immers een aantal afwijkingen aan het licht gebracht. Larena overwoog echter al enkele weken zijn functie neer te leggen, nadat was gebleken dat hij intern aan invloed zou moeten inboeten.

Meer Nieuws

10:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.