06-04-17

Nieuwsoverzicht

Bank of China (BOC) heeft tijdens het voorbije jaar een winst van 184,1 miljard yuan of 26,7 miljoen dollar gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 2,58 procent tegenover het jaar voordien. De omzet nam met 2,48 procent toe tot 485,7 miljard yuan. De bank wijt de winstgroei aan een betere inkomstenstructuur, een verbeterde operationele efficiëntie en een versnelde internationale strategie. Ook wordt gemeld dat de buitenlandse activiteiten een winstgroei met 39 procent tot 12,2 miljard dollar hebben laten optekenen. Die buitenlandse activiteiten vertegenwoordigen 36 procent van de winsten van de bank. Het pakket slechte leningen steeg met 0,03 procentpunten tot 1,46 procent.

De Chinese autoconstructeur Byd heeft in de stad Komarom in het noorden van Hongarije zijn eerste Europese fabriek voor elektrische bussen opgestart. Byd verwacht tot eind volgend jaar in totaal 20 miljoen euro in het project te zullen investeren. Op dit ogenblik telt de fabriek een dertigtal medewerkers, maar gepland wordt een uitbreiding tot ongeveer driehonderd medewerkers om een productieniveau van vierhonderd elektrische bussen per jaar te kunnen garanderen. Op termijn wil de fabriek ook heftrucks en lichte commerciële voertuigen met een elektrische aandrijving bouwen. De productie zal worden geëxporteerd over het hele Europese continent.

De Italiaanse regering zal 6,4 miljard euro reserveren om de banken Banca Popolare di Vicenza en Veneto Banca te redden. Daarover heeft het Italiaanse ministerie van financiën al onderhandeld met de Europese Commissie. Dat heeft het persbureau Bloomberg gemeld. Eerder al diende de Italiaanse overheid ook al de Banco Monte dei Paschi di Siena te redden. De banken Veneto en Vicenza zijn actief in het noorden van Italië en hebben plannen om te fuseren. De combinatie moet zich eerst wel ontdoen van een pakket van ruim 9 miljard aan slechte kredieten, maar om die operatie tot een goed einde te kunnen brengen, is een herkapitalisatie nodig.

Noorwegen heeft zijn goedkeuring gehecht aan de bouw van een scheepstunnel door het gebergte op het schiereiland Stad. Door de tunnel hoeven de schepen niet langer een gevaarlijke passage rond het schiereiland te maken. Stad, in het noordwesten van Noorwegen, is één van de meest gevaarlijke plaatsen voor de scheepvaart langs de kust van het land. Zelfs ten tijde van de Vikingen was de plaats al berucht voor het extreme stormweer en de verraderlijke golven. De bouw van de tunnel moet volgend jaar starten en zou elf jaar duren. De tunnel krijgt een lengte van 1,7 kilometer. De kosten van het project worden geraamd op een bedrag van 2,7 miljard Noorse kroon of 295 miljoen euro.

In de Verenigde Staten is ongerustheid ontstaan over mogelijke plannen van Chinese partijen om het bedrijf Westinghouse, fabrikant van kernreactoren, over te nemen. Westinghouse was in het bezit van de Japanse groep Toshiba, maar heeft recent een gerechtelijk akkoord aangevraagd. De Amerikaanse regering zou zich beraden over maatregelen die zouden moeten beletten dat de nucleaire technologie van Westinghouse in Chinese handen zou vallen. Daarom zou een Amerikaanse overnemer of een bevriende investeerder worden gezocht. Westinghouse zou in het verleden al geregeld het doelwit zijn geweest van Chinese spionagepraktijken.

In Syrië is de energiecentrale van de Tabqadam in de Eufraat, die bedreigd werd door de hevige gevechten en bombardementen van het Syrische conflict, opnieuw in dienst genomen. Dat heeft het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten gezegd. De stuwdam was gedurende elf dagen stilgelegd omdat er in de regio zware gevechten werden geleverd tussen Koerdische strijdkrachten en de terreurgroep Daesh. Een team van de Syrische Rode Halve Maan en werknemers van de Tabqadam zouden de centrale zijn binnengedrongen, waarna de afvoerkanalen zouden zijn geopend. Daardoor is er geen gevaar meer voor een doorbraak van de dam, die cruciaal is voor de elektriciteitsvoorziening van het land.

Het voorbije jaar leefden bijna 20 miljoen Russen onder de armoededrempel van 9.691 roebel of 160 euro per maand. Dat blijkt uit cijfers van Rosstat, het Russische bureau voor de statistiek. De Russische armoedecijfers hebben daarmee het hoogste niveau bereikt in tien jaar tijd. De voorbije drie jaar is de Russische armoede met meer dan 3,7 miljoen mensen uitgebreid. Grote boosdoener is de recessie, veroorzaakt door de ineengestorte olieprijzen en de westerse sancties na de Oekraïnecrisis, die het land al drie jaar in zijn greep houdt. In het begin van deze eeuw leefden nog 40 miljoen Russen in armoede. De Russische economie toont de jongste maanden wel voorzichtige tekenen van herstel.

Het technologiebedrijf Foxconn uit Taiwan, onder meer producent van de iPhone, heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 145 miljard dollar. Dat betekent een daling met 2,8 procent tegenover het jaar voordien. Daarmee diende het bedrijf voor de eerste keer sinds zijn beursgang zesentwintig jaar geleden een omzetdaling te boeken. De nettowinst bleef nagenoeg status-quo op 4,9 miljard dollar. De omzetdaling was grotendeels te wijten aan de matige verkoop die bij de iPhone vorig jaar werd opgetekend. Ook verplaatste Apple de productie van bepaalde iPhone-onderdelen naar andere producenten. Foxconn probeert zijn afhankelijkheid van Apple terug te schroeven.

De Deense meubelketen Jysk heeft in Schoten en Genk zijn eerste Belgische winkels geopend. De twee vestigingen vormen een onderdeel van een strategie om in België een groter netwerk uit te bouwen. Over een periode van vijf jaar wil Jysk in België een vijftigtal winkels openen. Midden mei is de opstart van een nieuwe vestiging in Lanaken voorzien. Daarnaast is alvast ook in Olen een filiaal gepland, maar over een openingsdatum kon nog geen informatie worden verstrekt. De keten zegt voor zijn inplantingen vaak een locatie te kiezen die net buiten de stadscentra ligt. Jysk wil het gevoel van een buurtwinkel creëren, zodat de vestigingen dicht bij de consument blijven.

Als de ministers van financiën van de eurolanden in Malta eerstdaags geen akkoord bereiken over de voortzetting van het Griekse steunprogramma, moeten de staatshoofden en regeringsleiders op een speciale top een beslissing doorduwen. Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras in een onderhoud met Europees president Donald Tusk benadrukt. Griekenland en zijn internationale kredietverleners onderhandelen al maanden over bijkomende besparingen en belastingverhogingen die moeten worden doorgevoerd in ruil voor de vrijmaking van vers geld uit het lopende steunprogramma. Tusk zei optimistisch gestemd te zijn dat in Malta een akkoord zal kunnen worden bereikt.

Nivea heeft een online reclamecampagne voor een nieuwe deodorant stopgezet, nadat verschillende klachten tegen de bijhorende slogan waren ingediend. De deodorant had immers de slogan ‘White is Purity’ meegekregen en die werd door verschillende partijen als een racistische uitlating bestempeld. Diverse accounts van Alt-Right, aanhangers van extreem rechts, pikten de slogan op en benoemden het product als hun officiële deodorant. Het is niet de eerste keer dat Nivea zijn verontschuldigingen moet aanbieden voor hun advertenties. Zes jaar geleden was het merk door de campagne ‘Re-civilize Yourself’ in opspraak gebracht wegens een verheerlijking van het blank-westerse ideaal.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft een voorlopig contract getekend met het Iraanse Aseman Airlines voor de verkoop van vliegtuigen. Aseman Airlines zou bij Boeing dertig toestellen van het type 737 Max kopen. De transactie heeft een cataloguswaarde van 3 miljard dollar. Ook heeft Aseman een optie genomen voor nog eens dertig toestellen van hetzelfde type. Het Iraanse order komt na het opheffen van een groot deel van de internationale sancties tegen Iran. Boeing heeft nu goedkeuring van de Amerikaanse overheid om weer te onderhandelen met Iraanse luchtvaartmaatschappijen. In december had ook Iran Air al een order voor tachtig vliegtuigen bij Boeing geplaatst.

Drankenproducent Pepsi heeft de controversiële reclame met Kendall Jenner ingetrokken. De gecontesteerde videoclip gaat in op de demonstraties die de beweging Black Lives Matter tegen politiegeweld in de Verenigde Staten organiseert. Pepsi kreeg van zijn critici het verwijt misbruik te maken van maatschappelijk probleem om frisdranken te kunnen verkopen. Pepsi zegt in een reactie de bedoeling te hebben gehad om een wereldwijde boodschap van eenheid, vrede en begrip te brengen, maar geeft toe zich daarbij vergist te hebben. Er wordt ook benadrukt dat de videomakers nooit de bedoeling hebben gehad om luchthartig om te gaan met een ernstig onderwerp.

Het Nederlandse bedrijf The Greenery, handelaar in groenten en fruit, heeft vorig jaar een omzet gerealiseerd van ruim 1 miljard euro. Dat was een daling met bijna 7 procent tegenover het jaar voordien. Daarbij wordt vooral gewezen naar een volumedaling van 12,5 procent, vooral te wijten aan de impact van ongunstige weersomstandigheden in diverse landen. De volumedaling kon wel gedeelteljk worden gecompenseerd door een gemiddelde prijsverhoging van 6,5 procent. De winst steeg echter van 4,1 miljoen euro naar 9 miljoen euro. Daarbij wordt vooral gewezen naar kostenbesparingen. Ook dit jaar wordt een verdere omzetdaling verwacht, gekoppeld aan een grotere winstgevendheid.

Consumentenverenigingen in Frankrijk, Duitsland en Italië hebben wegens prijsmanipulaties tegen McDonald’s klacht ingediend. De Amerikaanse keten zou immers in zijn eigen vestigingen goedkoper tarieven hanteren dan in de franchises. De keten zou de franchisenemers dwingen de hogere prijzen aan te rekenen. Wereldwijd worden vier op vijf vestigingen van McDonald’s door zelfstandige ondernemers uitgebaat. De keten wijst de beschuldigingen van de hand en zegt dat franchisehouders hun prijzen zelf betalen. Indien McDonald’s schuldig wordt bevonden aan prijsmanipulatie, dreigt een boete die kan oplopen tot maximaal 10 procent van de jaaromzet van het Amerikaanse concern.

Meer Nieuws

09:04 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.