07-04-17

Nieuwsoverzicht

In Japan was de Toyota Prius het voorbije fiscaal jaar, dat eind maart werd afgesloten, het meest populaire automodel. In totaal werden van het type 225.066 exemplaren verkocht. Dat betekende een stijging met 44,3 procent tegenover het jaar voordien. Op de tweede plaats staat het model N-Box van Honda, dat een stijging met 11,4 procent tot 192.369 exemplaren liet optekenen. Voor de eerste keer in vijf jaar wordt de lijst opnieuw door de Prius aangevoerd. Sindsdien was de Toyota Aqua, net zoals de Prius een hybride model, marktleider. Het voorbije jaar eindigde de Aqua op een derde plaats, gevolgd door de types Tanto van Daihatsu Motor en Sienta van Toyota. In de top tien stonden vijf compacte modellen.

De Amerikaanse taxidienst Lyft heeft tijdens een nieuwe financieringsronde bij investeerders een bedrag van 500 miljoen dollar opgehaald. Daarmee wordt Lyft, concurrent van Uber, gewaardeerd op een bedrag van 7,5 miljard dollar. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gemeld. Er wordt aan toegevoegd dat de financieringsronde nog niet ten einde is. Het bedrijf zou in de Amerikaanse steden de strijd met Uber willen aangaan. Lyft zou in minstens honderd steden in de Verenigde Staten actief willen worden. Het bedrijf hoopt onder meer te profiteren van de slechte publiciteit en controversie rond Uber, dat in meerdere steden geboycot wordt door consumenten.

In de Verenigde Staten heeft een coalitie van zeventien staten klacht neergelegd tegen het decreet waarmee president Donald Trump de klimaatwetgeving van zijn voorganger Barack Obama heeft teruggeschroefd. De coalitie, onder leiding van de staat New York, zegt dat de Amerikaanse regering een wettelijke plicht heeft om de uitstoot van gassen te reguleren. Eric Schneiderman, openbaar aanklager van New York, benadrukte daarbij dat de wet aan het Environmental Protection Agency (EPA) duidelijk oplegt om de uitstoot van koolstofdioxide door de energiecentrales terug te dringen. Donald Trump heeft opnieuw meer mogelijkheden gecreëerd voor de ontginning van steenkool, olie en gas.

De Brits-Nederlandse multinational Unilever stapt uit de productie van margarine. Door de beslissing zullen onder meer werken zoals Becel, Blue Band, Bona en Zeeuws Meisje worden verkocht. Dat heeft Unilever bekend gemaakt. De maatregel kadert in de strategie van Unilever om zijn winst op te drijven en het rendement voor de aandeelhouders te verhogen. Unilever zegt dat er voor de betrokken activiteiten grote interesse blijkt. Naast de verkoop van de divisie heeft Unilever ook besloten zijn afdelingen dranken en roomijs samen te voegen met de overige voedingsactiviteiten. Ook wil de multinational zijn juridische structuur herbekijken. Daardoor kan mogelijk de beursnotering in Amsterdam of Londen worden stopgezet.

De Nederlandse energiegroep Eneco en het Japanse concern Mitsubishi Corporation gaan in de stad Jardelund in de Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein het grootste Europese opslagstation voor elektriciteit bouwen. Het opslagstation bestaat uit een grote lithium-ionbatterij en wordt ingeplant naast een transformatiestation waar de energietoevoer van Duitse onshore en offshore windparken wordt verzameld om naar andere regio’s van het land te worden doorgestuurd. Bedoeling is dat bij een overproductie van de windparken de overbodige energie voor later gebruik kan worden opgeslagen. De batterij krijgt een opslagcapaciteit van 51 megawattuur. De bouw van het opslagstation gaat deze zomer van start.

Midden juni worden de roamingtarieven in de Europese telecomsector afgeschaft. Dat heeft het Europese Parlement beslist. Door de beslissing zal in de toekomst binnen de Europese Unie voor een binnenlands en grensoverschrijdend mobiel telefoongesprek dezelfde tarief moeten worden betaald. De afschaffing van de roamingtarieven wordt als een grote overwinning voor de Europese consument bestempeld. Eerder al waren er maximumtarieven overeengekomen die de operatoren elkaar mogen aanrekenen voor grensoverschrijdende telefoongesprekken van hun klanten. Door diverse partijen wordt echter gevreesd dat de operatoren het winstverlies bij hun klanten zullen proberen te recupereren.

De internetwinkel Amazon wil de volgende jaren nog eens dertigduizend nieuwe deeltijdse werknemers aanwerven. De interim-krachten moeten onder meer de openstaande vacatures in magazijnen in de Verenigde Staten opvullen. Ook de klantenservice van het concern wordt versterkt. Het bijkomende personeel is nodig om een verdere groei mogelijk te maken. In verschillende staten worden momenteel grote complexen uit de grond gestampt die Amazon nodig heeft om te kunnen blijven voldoen aan de grote stroom aan bestellingen van consumenten. Ook wordt in Seattle een nieuw hoofdkantoor gebouwd. Amazon kondigde eerder al de aanwerving van 100.000 fulltime medewerkers aan.

Luchtvaartmaatschappij Ryanair wil eind april op de luchthaven Fiumicino in Rome van start gaan met aansluitende vluchten. Daarmee biedt de maatschappij voor de eerste keer in de geschiedenis aan zijn reizigers tot nu toe om verschillende vluchten aan elkaar te koppelen. Aangekondigd wordt dat in de toekomst ook op andere locaties overstapmogelijkheden op andere vluchten van de maatschappij zullen worden aangeboden. In september zou zou Ryanair ook een overstapmogelijkheid willen bieden met vluchten van externe maatschappijen zoals Norwegian Air Shuttle of Aer Lingus. Door de nieuwe strategie evolueert Ryanair verder van een budgetvlieger naar het model van een traditionele operator.

Het Chinese concern ChemChina mag het Zwitserse bedrijf Syngenta, gespecialiseerd in agrochemie, overnemen. Voorwaarde is wel dat ChemChina een belangrijk deel van zijn Europese activiteiten rond pesticiden en meststoffen afstoot. Dat heeft Margrethe Vestager, Europees commissaris voor de mededinging, gezegd. ChemChina neemt Syngenta over een bedrag van 43 miljard dollar. Het Chinese bedrijf heeft volgens Vestager zelf al aangegeven bereid te zijn aan de eisen van de Europese Commissie tegemoet te komen. ChemChina is op dit ogenblik op de Europese markt actief met zijn Israëlische dochter Adama, die echter een groot deel van zijn portefeuille generische producten zou afstoten.

De Canadese retailgroep Hudson Bay heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 14,5 miljard Canadese dollar. Dat betekende een stijging met bijna 30 procent tegenover het jaar voordien. Overnames van onder meer de Duitse groep Galeria Kaufhof hadden een impact van 3 miljard dollar op de omzet. Wanneer naar de vergelijkbare verkopen wordt gekeken, zou een daling met bijna 2 procent zijn gemeld. Daarbij wordt verwezen naar de grote prijsdruk op de markt. De Canadese retailer leed uiteindelijk een verlies van 516 miljoen dollar, tegenover een winst van 387 miljoen dollar het jaar voordien, toen echter kon worden geprofiteerd van de gedeeltelijke verkoop van een aantal activiteiten.

Het modehuis Ralph Lauren heeft beslist zijn flagship-store aan Fifth Avenue in New York te sluiten. De operatie vormt naar eigen zeggen een onderdeel van de optimalisatie van de retaillocaties van het merk. Het modehuis maakte vorig jaar een herstructurering bekend. Inmiddels werden al een aantal activiteiten afgestoten, terwijl ook een aantal minder winstgevende winkels werden gesloten. Daarnaast maakte het bedrijf bekend in een optimalisering van zijn wereldwijde ecommerce-platform te zullen investeren. Ook die operatie zou tot de kostenbesparing moeten bijdragen. Door de herstructureringen zouden de kosten met 140 miljoen dollar per jaar moeten kunnen worden beperkt.

Zonnebankcentra moeten in België voortaan verplichte gezondheidswaarschuwingen plaatsen. De waarschuwingen moeten worden aangebracht bij de ingang en in elke afzonderlijke cabine. Dat heeft Kris Peeters, federaal minister van consumentenzaken, beslist. De minister zegt dat de sector hem geen andere keuze laat dan een strikte politiek in te voeren. Bij nagenoeg tweehonderd controles vorig jaar bleek slechts 5 procent van de centra volledig in orde te zijn. Daarbij werden een aantal toestellen in beslag genomen of verzegeld. Een verbod op de zonnebankcentra is volgens de minister niet aan de operatie, want die beslissing zou volgens hem het thuisgebruik - waar nog minder controle is - stimuleren.

Het investeringsfonds CVC Capital Partners overweegt dochterbedrijf Continental Foods uit Puurs te verkopen. Dat heeft CVC Capital bekend gemaakt. Volgens waarnemers zou Continental Foods - eigenaar van merken zoals Devos & Lemmens, Royco en Liebig - een waarde hebben tussen 600 miljoen euro en 800 miljoen euro. Sommige bronnen maken echter gewag van een verkoopprijs tot 1,2 miljard euro. CVC Capital had Continental Foods vier jaar geleden gekocht van de Amerikaanse groep Campbell Soup. Sindsdien werd meer dan 30 miljoen euro in het voedingsbedrijf geïnvesteerd. Zowel grote voedingsgroepen als financiële partijen zouden interesse kunnen hebben in een overname.

Het bedrijf Taser International, bekend als producent van stroomstootwapens, zet zijn activiteiten onder de naam Axon verder. Het bedrijf wil daarmee duidelijk maken niet enkel een fabrikant van wapens te zijn. Het bedrijf boekte vorig jaar een omzet van 268,2 miljoen dollar. De verkoop van stroomstootwapens leverden 202,6 miljoen euro inkomsten op. Een kwart van de omzet is echter afkomstig uit de verkoop van bodycams en bijhorende software. Deze producten worden nu al onder de naam Axon verkocht. De camera’s zijn in de Verenigde Staten bij het publiek bijzonder populair geworden, vooral nadat een aantal demonstraties met politiegeweld werden geconfronteerd.

Het Japanse bedrijf Nikkei, sinds vorig jaar eigenaar van de Britse krant Financial Times, investeert in de digitale nieuwskiosk Blendle, opgericht door de Nederlandse ondernemers Alexander Klöpping en Marten Blankesteijn. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Wel werd bekend dat Blankesteijn het bedrijf zal verlaten. Blankesteijn was zesenhalf jaar bij Blendle actief, maar kan die functie naar eigen zeggen onmogelijk combineren met zijn aankomend vaderschap. Blankesteijn zou zijn taken de voorbije maanden al geleidelijk aan collega’s hebben overgedragen. De voorbije jaren heeft de nieuwskiosk zijn activiteiten uitgebreid naar Duitsland en de Verenigde Staten.

Meer Nieuws

09:26 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.