08-04-17

Nieuwsoverzicht

De Europese Commissie heeft de overname van het Britse televisienetwerk Sky door het Amerikaanse mediaconcern 21st Century Fox goedgekeurd. Geoordeeld wordt dat de concurrentie op de Europese markt door de overname niet in het gedrang komt. Sky was al voor 39,1 procent in handen van de Amerikaanse groep. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 14,5 miljard dollar. Daardoor wordt de volledige waarde van Sky geraamd op een bedrag van 23 miljard dollar. Gehoopt wordt dat de overname voor eind dit jaar zal kunnen worden afgerond. Alleen in Groot-Brittannië moet de transactie nog worden goedgekeurd. De Britse regulator zou tegen midden mei een definitieve beslissing moeten nemen.

De vennootschap Langerlo komt terug op zijn plannen om in Genk een biomassacentrale op te starten. Langerlo heeft immers beslist om de boeken neer te leggen. Daardoor gaan honderd banen verloren. Verwezen wordt aar de weigering van het Vlaamse Energieagenschap (VEA) om Langerlo uitstel te verlenen voor de opstart van de centrale. Daardoor wordt het voor Langerlo naar eigen zeggen nagenoeg onmogelijk om het project tijdig klaar te hebben om nog in aanmerking te komen voor de 2 miljard euro Vlaamse overheidssubsidies die voor de biomassacentrale waren voorzien. Langerlo was in handen van het bedrijf Graanul uit Estland, dat in de Limburgse centrale houtkorrels uit zijn eigen fabrieken wou verbranden.

De Federation Internationale of Football Associations (Fifa) heeft tijdens het voorbije jaar een recordverlies geleden van 369 miljoen dollar, tegenover een negatief resultaat van 100 miljoen dollar het jaar voordien. De verliezen moeten volgens de Fifa gedeeltelijk worden toegeschreven aan de introductie van een nieuwe boekhoudkundige norm, maar ook wordt gewezen op een aantal lopende gerechtelijke onderzoeken en ondoordachte investeringen die door de vorige leiding werd gedaan. Ook voor dit jaar wordt een verlies verwacht van 489 miljoen dollar. Over twee jaar wordt gerekend op een winst van 1,1 miljard dollar. De omzet van de organisatie viel van 544 miljoen dollar naar 502 miljoen dollar terug.

In Zandvliet is door de douane een illegale sigarettenfabriek ontmanteld. Daarbij werd ook beslag gelegd op een voorraad van meer dan dertig ton tabak. De Federale Overheidsdienst Financiën maakt gewag van een geschat verlies van ongeveer 3,4 miljoen euro voor de Belgische schatkist. De inval in Zandvliet kadert in een internationaal onderzoek naar de illegale productie en handel in sigaretten in de Europese Unie. Ook in Lissel in Nederland werd een illegale sigarettenfabriek ontdekt. De FOD Financiën benadrukt dat de illegale sigarettenfabrieken in de Europese Unie geen nieuw fenomeen zijn. De voorbije drie jaar werden al illegale sites in Maaseik, Ans, Eupen, Ghlin en Frameries aangetroffen.

De Zweedse modeketen Hennes & Mauritz (H&M) wil zich in de toekomst meer focussen op duurzame mode en heeft daarom plannen om textiel te produceren op basis van koeienmest. Dat hebben een aantal media gemeld. De Zweedse keten wil over een kwarteeuw uitsluitend met duurzame producten werken. Daarom werd geïnvesteerd in innoverende en ecologische producten. Daarbij werd een bedrag van 150.000 dollar toegewezen aan het project Manure Couture van de Nederlandse ontwerpster Jalila Essaidi, die aan een systeem werkt om de cellulose uit de uitwerpselen van runderen om te vormen tot een basisproduct voor textiel. Het resterende gedeelte van het mest kan worden gebruikt als brandstof.

De Italiaanse Vespa heeft een industrieel design dat auteursrechtelijk beschermd moet worden. Dat heeft een Italiaanse rechter beslist in een geding dat door het Chinese concern Zhejiang Zhongneng vier jaar geleden was opgestart. Het Chinese bedrijf is ontwikkelaar van de motorfiets Ves, die uiterlijk veel gelijkenissen met de Vespa, die wordt gebouwd door de Italiaanse groep Piaggio, vertoont. Zhejiang protesteerde tegen het feit dat de vormgeving van de Vespa onder de wetgeving tegen namaak zou vallen. Piaggio heeft het in een reactie over een historisch vonnis, waardoor de creatieve en artistieke waarde van het design van de Vespa wordt erkend.

Het biermerk Buval van supermarktketen Aldi vormt geen schending van het merk Duvel van brouwer Duvel Moortgat. Dat heeft de rechtbank van koophandel in Brussel beslist. Volgens de rechter kan er bij de consument tussen de twee merken geen verwarring ontstaan. Duvel Moortgat was naar de rechter gestapt, nadat Aldi twee jaar geleden het merk Buval op de markt had gebracht. Volgens Moortgat vormde Buval een inbreuk op zijn eigen woordmerk Duvel. Per verkocht exemplaar van Buval werd een dwangsom van 50 euro geëist. Volgens de rechter zijn er wel voldoende verschillen tussen de beide merken en situeren de bieren zich bovendien in een ander marktsegment.

Het ruimtevaartbedrijf Blue Origin wil volgend jaar een eerste suborbitale ruimtevlucht voor betalende passagiers organiseren. Dat heeft Jeff Bezos, oprichter van Blue Origin en topman van het ecommerce-bedrijf Amazon, bekend gemaakt. Bezos kondigde daarbij aan jaarlijks voor ongeveer 1 miljard dollar aandelen van Amazon te zullen verkopen om de activiteiten van Blue Origin te financieren. Volgens Bezos heeft Blue Origin een budget van 2,5 miljard dollar nodig om een nieuw lanceersysteem te kunnen laten ontwikkelen. Hij benadrukte wel dat het bedrijf op termijn zelfbedruipend moet kunnen opereren. Tickets voor een ruimtesprong met Blue Origin zouden ongeveer 300.000 dollar kosten.

Het bedrijf Belchim uit Londerzeel, gespecialiseerd in gewasbescherming, heeft de Duitse onderneming Proagro overgenomen. Proagro is gespecialiseerd in biologische gewasbescherming en realiseert een jaaromzet van ongeveer 10 miljoen euro. De overname kadert in de strategie van Belchim, dat zijn activiteiten op het gebied van biologische bestrijdingsmiddelen verder wil uitbreiden. De Belgische onderneming bracht zelf een biologische totaalherbicide op de markt als alternatief voor glyfosaat, dat volgens tegenstanders mogelijk een negatieve impact op de gezondheid zou kunnen hebben. Belchim boekte vorig jaar een omzet van 460 miljoen euro. Het bedrijf heeft 450 medewerkers.

Het Britse kledingmerk Jaeger heeft bescherming tegen zijn schuldeisers aangevraagd. Daardoor kan bedrijf een oplossing zoeken voor zijn financiële problemen zonder dat crediteurs stappen kunnen ondernemen om hun geld op te eisen. Jaeger, dat al in het laatste kwartaal van de negentiende eeuw werd opgericht, lanceerde eerder dit decennium een vijfjarenplan om zijn zakelijk model te herstructureren. Het bedrijf werd echter getroffen door de waardedaling van het Britse pond. De keten heeft vijfentwintig winkels en telt ongeveer zevenhonderd medewerkers. Er zouden plannen zijn om de activiteiten in de toekomst uitsluitend online verder te zetten.

De internetdivisie van Yahoo, die door de Amerikaanse provider Verizon wordt overgenomen, zal na de transactie onder de naam Oath worden verder gezet. Ook America Online zal worden ondergebracht bij Oath, dat ook merken zoals de Huffington Post, Engadget en TechCrunch zal omvatten. Verizon betaalde een bedrag van ongeveer 4,5 miljard dollar voor de internetdivisie van Yahoo. De andere activiteiten, die vooral bestaan uit een participatie in het Chinese internet-concern Alibaba, zet zijn activiteiten onder de naam Altaba als een zelfstandige entiteit verder. Marissa Mayer, chief executive van Yahoo, zou niet naar Oath overstappen. Er zou nog steeds over een vertrekpremie worden onderhandeld.

Het Chinese bedrijf China Rapid Finance heeft bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) een aanvraag voor een beursintroductie ingediend. China Rapid Finance, gevestigd in Shanghai, werd zestien jaar geleden opgericht en heeft zich ontwikkeld tot één van de belangrijkste kredietverstrekkers van het land. Het bedrijf heeft zowel offline als online kanalen en heeft de voorbije drie jaar meer dan 10,7 miljoen kredieten verstrekt voor een totaalbedrag van 2,1 miljard dollar. Het voorbije jaar hebben diverse Chinese financiële groepen - waaronder JD Finance en Ant Financial - hun kapitaal kunnen versterken. De Chinese overheid heeft de regelgeving voor de sector versoepeld.

De Finse mediagroep Sanoma stapt volledig uit de Nederlandse zendergroep SBS Broadcasting. De Finse groep verkoopt zijn participatie aan de Nederlandse mediaholding Talpa van ondernemer John De Mol. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Een samenwerkingsverband van Sanoma (67 procent) en Talpa (33 procent) nam zes jaar geleden SBS Broadcasting over voor een bedrag van ruim 1 miljard euro. Sanoma bleek echter niet meer bereid om nog verder in SBS Broadcasting, onder meer eigenaar van Veronica, te investeren. Talpa zou wel een investering overwegen, maar zou in ruil wel een grotere impact op de programmering hebben geëist.

Het advieskantoor Deminor heeft namens een grote groep gedupeerde beleggers van het failliete spraaktechnologiebedrijf Lernout & Hauspie (L&H) cassatieberoep aangetekend tegen het arrest dat het hof van beroep in Gent vorige maand in een burgerlijke afhandeling van de fraudezaak had gedaan. De rechter had daarbij aangegeven dat bedrijfsrevisor KPMG aan de gedupeerden geen schadevergoeding hoeft te betalen. Dat betekende een zware tegenvaller voor de duizenden gedupeerden, die hadden gehoopt dat de revisor zou worden veroordeeld. Het cassatieberoep dient vooral om de rechten van de gedupeerden te vrijwaren, maar het advieskantoor zegt ook een aantal reële mogelijkheden te zien.

Investeerder BNP Paribas Fortis Private Equity neemt een minderheidsbelang in de onderneming Quality Assistance, opgericht door Philippe De Raeve en Philippe Draux en gespecialiseerd in klinisch onderzoek voor farmabedrijven. BNP Paribas neemt de participatie over van De Raeve, die uit het kapitaal van de onderneming stapt. Quality Assistance werd vijfendertig jaar geleden opgericht en is gevestigd in Thuin. De Waalse onderneming doet laboratorium-onderzoek naar potentiële geneesmiddelen. Quality Assistance benadrukt daarbij te hebben meegewerkt aan de lancering van 250 nieuwe geneesmiddelen. Tegen het einde van dit decennium moet de omvang van dat palmares zijn verdubbeld.

Meer Nieuws

10:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.