08-04-17

Chinees vasteland topbestemming voor fintech-investeringen

Het Chinese vasteland heeft de Verenigde Staten verdrongen als de belangrijkste bestemming voor investeringen in de fintech-sector. Dat blijkt uit een studie van een onderzoeksteam van Citigroup. Vastgesteld werd dat het Chinese vasteland tijdens de eerste drie kwartalen van het voorbije jaar meer dan 50 procent van de wereldwijde fintech-investeringen vertegenwoordigde. Er moest volgens de onderzoekers zelfs worden vastgesteld dat het Chinese vasteland de enige grote regio’s was waar nog een sterke groei kon worden opgetekend. Tegenover dezelfde periode het jaar voordien lieten de fintech-investeringen in de regio een verdubbeling optekenen.

In de Verenigde Staten en Europa namen de investeringen met respectievelijk 38 procent en 27 procent af. Het succes op de Chinese markt moet volgens het rapport worden toegeschreven aan een unieke combinatie van positieve factoren, zoals een snelle verspreiding van digitale technologieën en een sterke groei van de middenklasse, samen met het feit dat de traditionele banksector in de regio weinig was voorbereid op de introductie van nieuwe technologieën. Tevens wordt opgemerkt dat het Chinese vasteland een veel grotere basis voor ondernemerschap heeft dan Hongkong, Singapore of Europe, ook al moet de lokale markt voor risicokapitaal nog een sterke ontwikkeling kennen.

“De banken op het Chinese vasteland hebben zich lang vooral op grote zakelijke klanten, zoals staatsondernemingen en vastgoedontwikkelaars, gericht,” wordt in het rapport benadrukt. “Daarentegen werd de middenklasse, die digitaal nochtans steeds meer mogelijkheden kreeg, grotendeels genegeerd. Fintech lukt er echter wel in dit publiek te bereiken.” Wel wordt gewaarschuwd dat de investeringen nog steeds geconcentreerd worden bij grote bedrijven zoals JD Finance of Lu.com en onvoldoende interesse tonen voor kleine en middelgrote ondernemingen. Dat gebrek aan diversiteit zou een potentieel risico kunnen vormen voor de verdere ontwikkeling van de Chinese fintech-markt.

Lees Verder

 

10:39 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: fintech |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.