09-04-17

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse kofferfabrikant Samsonite neemt zijn online sectorgenoot Ebags over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 105 miljoen euro. De overname biedt Samsonite naar eigen zeggen de mogelijkheid om het rechtstreekse online contact met de wereldwijde consument gevoelig uit te breiden. Ebags realiseerde vorig jaar een omzet van 159 miljoen dollar. Ramesh Tainwala, chief executive van Samsonite, wijst erop dat beide bedrijven bijzonder complementair zijn. Ebags werd op het einde van de jaren negentig opgericht door vier werknemers van Samsonite, die hun toenmalige werkgever ervan tevergeefs hadden trachten te overtuigen met een ecommerce-divisie te starten.

Het Amerikaanse bedrijf Staples, leverancier van kantoorbenodigdheden, praat met een aantal investeerders over een mogelijke verkoop. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal gezegd. De gesprekken zouden zich nog wel in een vroeg stadium bevinden. Staples kampt al geruime tijd met tegenvallende resultaten. Een geplande fusie met sectorgenoot Office Depot werd vorig jaar door de concurrentie-autoriteiten geblokkeerd. In een poging het tij te keren verkocht Staples eind vorig jaar al zijn slecht presterende Europese activiteiten grotendeels aan investeerder Cerberus. Die activiteiten werden wel onder de naam van Staples verder gezet.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell gaat vloeibaar aardgas leveren aan een vloot olietankers van de Russische groep Sovcomflot. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Shell zal gas leveren voor vier aframax-tankers die vanaf het derde kwartaal volgend jaar in de Baltische Zee en Noord-Europa zouden worden ingezet. Het is volgens Shell de eerste keer dat aframax-tankers op aardgas zullen varen. Aardgas biedt de mogelijkheid de milieuprestaties van de schepen te verbeteren. De uitstoot van zwaveldioxide en stikstofoxide zou met respectievelijk 90 procent en 80 procent worden beperkt. Ook de emissies van koolstofdioxide zouden met 15 procent afnemen.

Het conglomeraat Reckitt Benckiser (RB) overweegt zijn divisie French’s, producent van voedingsmiddelen, te verkopen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. French's is vooral bekend bekend als een producent van mosterd, maar behoort niet langer tot de kernactiviteiten van Reckitt Benckiser. De mededeling van het concern volgt op mediaberichten dat Reckitt Benckiser diverse activiteiten van de hand zou willen doen om de overname van het bedrijf Mead Johnson, producent van babyvoeding, te kunnen financieren. Begin februari maakte het conglomeraat bekend Mead Johnson voor een bedrag van bijna 18 miljard dollar te willen kopen. Daarmee wordt vooral gemikt op de sterk groeiende markt voor babyvoeding in Azië.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft met HorizonX een nieuwe divisie opgezet voor durfinvesteringen in innovaties die gebruikt kunnen worden voor de activiteiten van het concern op het gebied van ruimtevaart en defensie. Dat heeft Boeing bekend gemaakt. Daarnaast zegde het bedrijf toe per jaar wereldwijd tientallen miljoenen dollars te steken in de ontwikkeling van technologie die de volgende vijf tot vijftien jaar kan worden toegepast. De nieuwe divisie zal worden geleid door Steve Nordlund. Tegelijkertijd werd bekend dat Boeing ook een minderheidsbelang heeft genomen in de ondernemingen Upskill en Zunum Aero, gespecialiseerd in respectievelijk wearables en elektrische aandrijving.

Het Canadese conglomeraat SNC-Lavalin, onder meer actief in mijnbouw en infrastructuurwerken, wil het Britse ingenieursbedrijf WS Atkins overnemen. Dat heeft WS Atkins bekend gemaakt. Met het bod is een bedrag gemoeid van 2,1 miljard pond. De omvang van het voorstel is volgens WS Atkins voldoende om het bod aan zijn aandeelhouders aan te bevelen. Volgens een aantal waarnemers zou het voorstel echter ook de interesse van een aantal andere partijen kunnen wekken, zodat volgens hen mogelijk met een biedingsoorlog rekening gehouden zou moeten kunnen worden. Eerder dit jaar wees WS Atkins al een toenaderingspoging van het Amerikaanse bedrijf CH2M Hill af.

Het biotechbedrijf Tigenix heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 26,8 miljoen euro, tegenover 2,2 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. De omzetgroei is naar eigen zeggen in belangrijke mate te danken aan een licentie-overeenkomst met Takeda. Tigenix boekte het voorbije jaar een nettowinst van 3,8 miljoen euro, tegenover een nettoverlies van 35,1 miljoen euro het jaar voordien. De operationele kosten stegen met 3,5 miljoen euro tot 29,8 miljoen euro. Die stijging wordt vooral toegeschreven aan de verdere ontwikkeling van het geneesmiddel Cx601 tegen de ziekte van Crohn. Cx601 is het meest geavanceerde product in de pijplijn van het biotechbedrijf.

Het staalconcern Aperam, producent van roestvrije materialen, heeft de verkoop van zijn divisie Stainless Services & Solutions Tubes Europe aan het Duitse bedrijf Mutares afgerond. Dat heeft Aperam bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De verkochte divisie heeft vestigingen in de Franse steden Ancerville en Annecy en realiseerde vorig jaar een omzet van 64 miljoen euro. De afdeling boekte een productie van 22.000 ton. De activiteiten behoorden volgens Aperam echter niet langer tot de kerntaken van het staalconcern. De verkoop van de divisie werd begin dit jaar aangekondigd. Mutares, gevestigd in München, is gespecialiseerd in de overname van activiteiten door herpositioneringen.

Het Amerikaanse concern Monsanto Company heeft over het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van ruim 5,07 miljard dollar, tegenover meer dan 4,53 miljard dollar het jaar voordien. De brutowinst liep op van bijna 2,6 miljard dollar naar ruim 2,95 miljard dollar. De nettowinst steeg van meer dan 1,06 miljard dollar naar bijna 1,39 miljard dollar. Monsanto schreef de toename van de resultaten toe aan de activiteiten in graan en sojabonen. Opgemerkt wordt dat in de Verenigde Staten signalen zijn dat landbouwers een recordoppervlakte sojavelden bezaaien. Het tweede kwartaal vormt traditioneel de beste periode van het jaar voor Monsanto.

De Duitse autobouwer Daimler en toeleverancier Bosch zetten een samenwerking op voor de productie van zelfrijdende auto. Dat hebben de twee bedrijven bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Bosch wil samen met Daimler in het begin van het volgende decennium een zelfrijdende auto op de markt brengen. De combinatie wil een auto creëren die in nagenoeg alle omstandigheden zelfstandig kan rijden. Bosch en Daimler willen naar eigen zeggen een positieve impact realiseren op het gebied van verkeerscongestie, verkeersveiligheid en leefmilieu. Ook willen de twee partners naar eigen zeggen het autodelen een bijkomende impuls bezorgen.

De Bank of England (BoE) wil van alle financiële instellingen in het land een rapport over hun brexit-strategie. Dat heeft Mark Carney, gouverneur van de Bank of England, bekend gemaakt. De instellingen moeten volgens Carney aantonen de nodige voorbereidingen te treffen om eventuele risico’s door het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie te kunnen ondervangen. Carney waarschuwde voor een groot aantal mogelijke scenario's met verhoogde risico’s. Onder meer verwees de gouverneur naar stagnerende winsten, complexere juridische procedures en een mogelijke verstoring van de dienstverlening. De Britse banken hopen ook na de brexit een vrije toegang tot de markt van de Europese Unie te kunnen behouden.

Het Zuid-Koreaanse technologieconcern Samsung heeft tijdens het eerste kwartaal van die jaar een omzet van ongeveer 50 biljoen won of 44,2 miljard dollar gerealiseerd, tegenover 49,78 biljoen won dezelfde periode het jaar voordien. De operationele winst liep van 6,68 biljoen won naar 9,9 biljoen won. Samsung zegt daarmee het meest winstgevende kwartaal in bijna vier jaar te hebben gerealiseerd. Gewezen wordt op sterke verkopen van chips en displays, waardoor de problemen met de smartphone Galaxy Note konden worden gecompenseerd. Een volledige generatie van de Galaxy Note moest worden teruggeroepen omdat de batterijen vaak in brand bleken te vliegen. Inmiddels is een nieuwe generatie op de markt.

Het Belgische bedrijf Hamon heeft de verkoop van zijn Amerikaanse divisie Thermal Transfer Corporation afgerond. Dat heeft Hamon bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De divisie werd verkocht aan Westinghouse Air Brake Technologies Corporation (Wabtec). De opbrengsten van de verkoop moeten de financiële positie van Hamon verder versterken. Bernard Goblet, general manager van Hamon, benadrukte dat de operatie het bedrijf de mogelijkheden biedt om zich verder toe te spitsen op zijn activiteiten in de energiesectoren en andere zware industrieën. Thermal Transfer realiseert een jaaromzet van ongeveer 25 miljoen dollar.

Ford Motor Company begint met de productie van twee elektrische automodellen in China. Dat heeft de Amerikaanse autobouwer bekend gemaakt. Naast de Mondeo Energi, die vanaf begin volgend in productie wordt genomen, wil het concern in China ook een compact suv-model bouwen met een bereik van 450 kilometere. De productie van de Mondeo Energi gebeurt door de joint-venture Changan Ford. Sinds vorig jaar is er al een Mondeo Hybrid die in China werd geproduceerd. Tegen het midden van het volgende decennium moeten elektrische wagens 70 procent van de Chinese verkopen van Ford vertegenwoordigen. Ook wil Ford tegen eind dit decennium in China starten met de productie van elektrische aandrijfsystemen.

De Tsjechische kroon is niet langer gekoppeld aan de euro. De munt kan daardoor opnieuw bewegen in een reactie op vraag en aanbod op de markt. Dat heeft de Czech National Bank bekend gemaakt. De Tsjechische munt was sinds drieënhalf jaar gekoppeld aan de euro. Daarbij werd een richtwaarde van 27 kroon voor één euro gehanteerd. Met de nieuwe strategie hoopt de Tsjechische nationale bank naar eigen zeggen een einde te kunnen maken aan een brede stroom speculatief kapitaal dat door buitenlandse beleggers massaal in Tsjechische obligaties werd geïnvesteerd. Door de relatief lage koers van de kroon kon Tsjechië wel op een concurrerende export en aantrekkingskracht op toeristen rekenen.

Meer Nieuws

09:40 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.