10-04-17

Nieuwsoverzicht

Frankrijk legt de kerncentrale van Fessenheim stil. Dat heeft Ségolène Royal, Frans minister van leefmilieu, bekend gemaakt. De beslissing over de sluiting werd al langer verwacht. Ook de Franse president François Hollande had tijdens zijn verkiezingscampagne vijf jaar geleden beloofd de centrale stil te leggen. Ook de raad van bestuur van het bedrijf Electricité de France (EDG), uitbater van de centrale, heeft zich met een nipte meerderheid akkoord verklaard met de sluiting. Het bedrijf neemt ten vroegste over twee jaar zijn nieuwe centrale in Flamanville in gebruik. Ten vroegste zes maanden voor de opstart van deze nieuwe eenheid mag Fessenheim worden stilgelegd.

De mobiele operator Aldi Talk schaft begin juni zijn prepaid aanbod af. Reden is de verplichte registratie van de gebruikers die de Belgische regering heeft opgelegd in de strijd tegen terreur. Aldi zegt die registratie organisatorisch niet te kunnen opvangen en zet daarom de formule stop. Consumentenorganisatie Test-Aankoop zegt de beslissing te betreuren, waarbij benadrukt wordt dat Aldi Talk vaak de meest voordelige optie bleek voor occasionele gebruikers van mobiele telefonie. Ook Simyo, een merk van de groep Telenet, zet in de eerste week van de maand juni zijn prepaid-formule stop. De Belgische overheid heeft de mobiele operatoren tot eind juni tijd gegeven voor de prepaid-registratie.

Het videoplatform YouTube lanceert een eigen televisie-dienst, die in eerste instantie echter alleen in de Verenigde Staten beschikbaar zal zijn. De formule biedt gebruikers tegen een vergoeding van 35 dollar per maand de programmering van een groot aantal Amerikaanse televisiestations aan. Dat heeft Susan Wojcicki, topvrouw van YouTube, bekend gemaakt. Ook het eigen betaalkanaal YouTube Red is in de nieuwe formule begrepen. Opgemerkt wordt dat de gebruikers ook uitzendingen in de cloud kunnen opslaan om later te bekijken. Elke opname blijft negen maanden bewaard. Het televisie-programma wordt aangeboden voor gebruikers van computers, smartphones en tablets.

De Amerikaanse kabelgroep Comcast lanceert de nieuwe formule Xfinity Mobile met een draadloos aanbod data en telefonie. Het bedrijf wordt daarmee de absolute prijsbreker op de Amerikaanse markt voor mobiele operatoren. Comcast betreedt met de formule als eerste kabelgroep de markt van de mobiele operatoren, die al vier jaar door een prijzenoorlog wordt getekend, waardoor de omzetten onder druk komen en verscheidene operatoren dwingt om fusies en overnames te overwegen. Comcast wil met de nieuwe service zijn 25 miljoen bestaande breedband-klanten aan zich bieden, maar wil zich ook richten op een verder potentieel van 130 miljoen gebruikers.

Door de klimaatverandering zal vliegtuigen steeds vaker met zware turbulenties confronteren. Dat zegt Paul Williams, klimaatwetenschapper aan de Reading University. Williams voorspelt dat transatlantische reizigers met een verdubbeling tot verdrievoudiging van het risico op turbulenties rekening zullen moeten houden. Voor de meeste passagiers betekent een lichte turbulentie niet meer dan een vervelend ongemak, maar voor reizigers met vliegangst kan het fenomeen voor zware problemen zorgen. De toename zou het gevolg zijn van de hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer en de snelheidsverschillen tussen aansluitende luchtlagen moeten worden geregistreerd.

Chipfabrikant X-Fab heeft met een introductie op de beurs van Parijs een kapitaal van 400 miljoen euro opgehaald. Het bedrijf, behorend tot het consortium van Roland Duchâtelet, produceert analoge chips voor de autosector en de medische industrie. Bij de beursgang werd een pakket van 250 miljoen euro nieuwe aandelen geplaatst, maar daarnaast bood ook aandeelhouder TDK-Micronas zijn volledige participatie te koop aan. Het aandeel van het Maleisische fonds Sarawak, de grootste aandeelhouder van X-Fab, wordt bovendien tot 14 procent herleid. De hoofdzetel van X-Fab is gevestigd in België, maar de productie is geconcentreerd in Duitsland, Frankrijk, Maleisië en de Verenigde Staten.

Het themapark Ferrari Land in PortAventura in de Spaanse provincie Tarragona is de attractie Red Force in gebruik genomen. Met Red Force beschikt Ferrari Land over de snelste en hoogste achtbaan van Europa. Red Force haalt in amper vijf seconden een snelheid van 180 kilometer per uur en bereikt een hoogte van 112 meter. De nieuwe attractie wil de bezoekers dezelfde sensatie bezorgen als racepiloten. Ferrari Land omvat verder ook racesimulatoren. Wereldwijd halen slechts drie rollercoasters een hogere snelheid dan Red Force. De snelste attractie van de wereld is Formula Rossa van Ferrari in de Verenigde Arabische Emiraten. Daar wordt een snelheid van 240 kilometer per uur geregistreerd.

In Nederland is op de site van het energiebedrijf Shell in Pernis gestart met de bouw van een installatie voor de verwerking van restwarmte. Het project is een samenwerking van Shell, het Havenbedrijf Rotterdam en het Warmtebedrijf Rotterdam en moet de nodige energie genereren om de kunnen voldoen in de warmtevoorziening van zestienduizend huishoudens. De bouw van het Warmte Overdracht Station in Pernis vormt volgens Shell een belangrijke schakel in het project. Het station moet de restwarmte van Pernis aan het distributienet leveren. Nog dit jaar wordt gestart met de aanleg van de warmteleidingen, die een verbinding tussen Pernis en het net van het Warmtebedrijf Rotterdam moeten leggen.

De startup Byteflies haalt bij Amerikaanse en Belgische investeerders een kapitaal van 0,5 miljoen euro op. Byteflies heeft zich gespecialiseerd in de ontwikkeling van wearables voor de medische sector. Het bedrijf, dat vestigingen heeft in Antwerpen en San Francisco, wil een standaard-pakket instrumenten samenstellen waarmee farmabedrijven hun onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen of medische toepassingen, zoals protheses, zouden moeten kunnen versnellen. De markt heeft volgens Byteflies bijzonder grote mogelijkheden. De ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen is vaak bijzonder tijdrovend en geldverslindend. Elke versnelling kan een bedrijf dan ook belangrijke winsten opleveren.

De Duitse sportartikelenfabrikant Adidas gaat vanaf deze herfst sportschoenen commercialiseren met een zool die driedimensionaal geprint wordt. Dat betekent een nieuwe stap in de productie van gepersonaliseerde sportartikelen. Adidas werkt daarvoor samen met de Californische startup Carbon. Klanten van Adidas kunnen nu al de kleur en andere kenmerken van de schoenen kiezen, maar dankzij de driedimensionale technologie zal de productie van schoenen in beperkte oplage toelaten en zorgen voor zolen die aangepast zijn aan het gewicht en de voet van de klant. De printmethode moet ervoor zorgen dat de productietijd van de schoenen op termijn tot twintig minuten kan worden teruggebracht.

Deutsche Bank heeft met een kapitaalverhoging het beoogde bedrag van 8 miljard euro opgehaald. Door de bijkomende financiële reserves stijgt de kernkapitaalratio, de belangrijkste indicator voor de gezondheid van een bank, van 11,8 procent naar 14,1 procent. De instelling, de grootste bank van Duitsland, heeft de voorbije jaren belangrijke bedragen moeten reserveren voor boetes wegens een betrokkenheid bij meerdere financiële schandalen. Door die problemen begonnen beleggers zich zorgen te maken over de degelijkheid van de bank. Daarom kwam de directie van Deutsche Bank een maand geleden met een nieuw toekomstplan, waarvan de emissie het belangrijkste onderdeel was.

De Belgische groep Xior, verhuurder van studentenkamers, heeft een kantorencomplex gekocht in Amstelveen. De site bevindt zich in de onmiddellijke omgeving van Uilenstede, met ongeveer 3.400 bewoners de grootste studentencampus van Nederland. Wanneer de ombouw van het kantorencomplex tot studentenresidenties is gerealiseerd, zou het nieuwe project een investeringswaarde hebben van ongeveer 30 miljoen euro. Xior wil over twee academiejaren driehonderd studio’s voor studenten ter beschikking hebben. Voor de financiering van het project wordt een krediet van 25 miljoen euro opgenomen. Eerder dit jaar nam Xior ook al sites in Delft en Brussel over.

De Amerikaanse groep PPG Industries zou na de verhoopte overname van het Nederlandse AkzoNobel een beursnotering in Amsterdam overwegen. Dat heeft Michael McGarry, bestuursvoorzitter van PPG Industries, gezegd. PPG Industries heeft al een notering op de beurs van New York, maar door een aanwezigheid op de beurs van Amsterdam wil het bedrijf volgens McGarry transacties door de bestaande aandeelhouders van AkzoNobel vergemakkelijken. De Amerikaanse groep heeft aangekondigd zijn pogingen voor een overname van AkzoNobel, ondanks tegenkanting van het bestuur van de Nederlandse groep, te zullen doorzetten.

Het streamingbedrijf Spotify overweegt om een directe beursnotering aan te vragen, zonder nieuwe aandelen op de markt te brengen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover de Amerikaanse krant Wall Street Journal bekend gemaakt. Door de strategie zou Spotify aan de bestaande aandeelhouders de kans bieden om hun participaties te verhandelen zonder een verwatering door de uitgifte van nieuwe aandelen te moeten vrezen. Door deze strategie zouden bovendien ook de kosten voor de beursgang kunnen worden beperkt. De waarde van Spotify wordt geraamd op meer dan 10 miljard dollar. Verwacht wordt dat Spotify in september een Amerikaanse beursnotering zou kunnen krijgen.

Buitenlandse multinationals leveren een belangrijke bijdrage tot de economie van de Verenigde Staten. Dat benadrukt een coalitie van twaalf multinationals in een verklaring als reactie op de pogingen van de Amerikaanse president Donald Trump, die vooral opdrachten en werk voor eigen bedrijven wil. Grote internationale bedrijven vormen volgens Trump een bedreiging van de nationale tewerkstelling. De coalitie benadrukt echter een belangrijke positieve bijdrage te leveren tot de Amerikaanse economie en arbeidsmarkt. De coalitie omvat onder meer bedrijven zoals Airbus, Basf, Shell en Solvay. De bedrijven hebben hun bekommernis overgemaakt aan Steven Mnuchin, Amerikaans minister van financiën.

Meer Nieuws

09:19 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.