11-04-17

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse groep Tesla, fabrikant van elektrische wagens, is in marktwaarde de belangrijkste vertegenwoordiger van de autosector in de Verenigde Staten geworden. Tesla vertegenwoordigt op de beurs van New York inmiddels een waarde van 51 miljard dollar. Daarmee zou Tesla 1,7 miljard dollar meer waard zijn dan General Motors (GM). Het succes van het aandeel Tesla toont volgens kenners aan dat investeerders er steeds meer van overtuigd raken dat elektrische voertuigen uiteindelijk het beeld op de weg zullen bepalen. Opvallend is wel dat Tesla - in tegenstelling tot traditionele autobouwers zoals General Motors en Ford - nog altijd niet winstgevend is en dit jaar een verlies van 950 miljoen dollar verwacht.

Het investeringsfonds 3i Capital koopt de Nederlandse optiekketen Hans Anders. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 200 miljoen euro. 3i Capital neemt de participatie in de Nederlandse keten over van de fondsen Alpha en Alpinvest. Eén jaar geleden ondernamen Alpha en Alpinvest al een vergeefse poging om Hans Anders te verkopen. Eind vorig jaar werd een nieuwe poging ondernomen nadat de investeerders een lening van 107 miljoen euro aan het bedrijf in aandelen hadden omgezet. Door die operatie werd de optiekketen aantrekkelijker gemaakt voor geïnteresseerde overnemers. De optiekketen telt in totaal 456 verkooppunten in Nederland (253), België (105), Frankrijk (62) en Zweden (36).

De Britse editie van modemagazine Vogue zal vanaf juni worden geleid door Edward Enninful, die als opvolger is aangeduid voor Alexandra Shulman, die na vijfentwintig jaar andere horizonten wil verkennen. Enninful wordt de eerste mannelijke directeur van het modemagazine, dat honderd jaar bestaat. Enninful komt over van W Magazine, waar hij de voorbije zes jaar creatief directeur was. Enninful begon op zestienjarige leeftijd aan een modellencarrière en werd later adviseur van grote modehuizen zoals Dior, Lanvin, Prada en Gucci. Enninful werkte eerder ook als freelancer voor zowel de Amerikaanse als Italiaanse editie van Vogue. Shulman was de tiende hoofdredactrice van het modemagazine.

In Zweden is ondernemer Victor Muller, gewezen topman van de Nederlandse autobouwer Spyker, vrijgesproken van belastingontduiking en fraude. Muller was in verdenking gesteld bij het faillissement van de Zweedse autobouwer Saab zes jaar geleden. Spyker had een jaar voordien Saab overgenomen van General Motors. Daarbij werd de nieuwe holding Swedish Automobile opgezet, maar uiteindelijk kon Saab een faillissement niet vermijden. Het Zweedse openbaar ministerie verweet Muller van valse boekhouding. Daarnaast viseerde de aanklager ook een betaling van 750.000 euro voor management-adviezen aan de Nederlandse topman. Het Zweedse openbaar ministerie kan nog wel in hoger beroep gaan.

De Finse mediagroep Sanoma verkoopt het Nederlandse televisiebedrijf SBS Broadcasting aan Talpa, het investeringsfonds van John de Mol. Dat heeft het Finse mediabedrijf bevestigd. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 237 miljoen euro. Sanoma krijgt daarnaast ook alle aandelen in Veronica Uitgeverij in handen. Talpa had sinds zes jaar al een minderheidsparticipatie van 33 procent in SBS Broadcasting, maar neemt nu ook het resterende aandelenpakket van Sanoma in het Nederlandse televisiebedrijf over. De Mol bezit ook een aantal populaire Nederlandse radiozenders en heeft ook een belang van 28 procent opgebouwd in de Telegraaf Media Groep.

Het Amerikaanse technologieconcern Apple heeft wegens inbreuk op zijn handelsmerk klacht neergelegd tegen de jongste slogan van de Zwitserse horlogemaker Swatch. Opgemerkt wordt dat de nieuwe slogan teveel gelijkt op een campagne van Apple twintig jaar geleden. Swatch heeft onder de titel Tick Different een nieuwe campagne gelanceerd, maar die zou volgens Apple teveel lijken op de slogan Think Different die het Amerikaanse bedrijf eerder hanteerde. Volgens Swatch heeft de slogan geen enkel verband met Apple, maar wordt verwezen naar de campagne Always Different, Always New die de Zwitserse horlogemaker in de jaren tachtig van de voorbije eeuw al had ontwikkeld.

In de toekomst zullen leden van de families Porsche en Piëch bij de Duitse autobouwer Volkswagen geen executive functies meer vervullen. Dat zeggen Wolfgang Porsche en Hans Michel Piëch, aandeelhouders van de holding Porsche, meerderheidsaandeelhouders van Volkswagen. Porsche en Piëch benadrukken het beter te vinden dat het bedrijf door externe executives wordt geleid. In een gesprek met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung benadrukken beiden dat het voor aandeelhouder gemakkelijker is om met een extern kaderlid in discussie te gaan dan met een familielid. Porsche en Piëch blijven wel zetelen in de toezichtsraad van de Duitse autobouwer.

In Spanje is de Russische computerprogrammeur Pyotr Levashov gearresteerd. De man wordt ervan verdacht één van de meest notoire spammers van de wereld te zijn. Onder meer zou Levashov ervan worden beticht betrokken te zijn bij de hacker-operaties rond de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. De arrestatie zou volgens Russische media gebeurd zijn in opdracht van de Verenigde Staten. Levashov zou door de Spaanse politie in Barcelona zijn opgepakt. Er zou een internationaal arrestatiebevel tegen Levashov zijn uitgevaardigd. De Russische programmeur zou wereldwijd de zevende grootste verspreider van spam genoemd.

Olivier Van den Bossche vertrekt eind april als chief executive van de Duitse winkelketen Galeria Kaufhof, het concern boven onder meer Galeria Inno. Dat heeft Hudson’s Bay Company, de nieuwe Canadese eigenaar van Galeria Kaufhof, aangekondigd. Het Canadees bedrijf benadrukt dat Van den Bossche (41) zelf heeft beslist om te vertrekken. Volgens waarnemers moet echter wel een verband worden gelegd met de minderd prestaties die HBC Europe de voorbije periode heeft laten optekenen. Van den Bossche kwam veertien jaar geleden in dienst van Inno en werd drie jaar geleden chief executive van Galeria Kaufhof. Hij wordt opgevolgd door Wolfgang Link, voordien actief bij speelgoedketen Toys’R’Us.

De Britse bank Barclays heeft zijn topman Jes Staley een blaam gegeven omdat hij bij de afhandeling van een anonieme klacht van een werknemer fouten zou hebben gemaakt. Staley zou geprobeerd hebben de identiteit van de briefschrijver te achterhalen, wat in strijd is met de regels voor de bescherming van klokkenluiders. De Britse financiële toezichthouder zou met een onderzoek zijn gestart. Staley zou inmiddels zijn excuses tegenover de raad van bestuur van de bank hebben aangeboden. Hij moet ook een gedeelte van zijn bonus inleveren. Staley zou zich echter niet bewust zijn geweest dat hij onrechtmatig handelde bij zijn pogingen om de identiteit van de klager te achterhalen.

Het internetbedrijf Google zou van plan zijn om 1 biljoen Zuid-Koreaanse won of ruim 800 miljoen euro te investeren in de schermendivisie van LG Electronics. Er wordt gewag gemaakt van een strategische investering, waarmee Google de levering van Oled-schermen voor zijn volgende Pixel-smartphone zou kunnen garanderen. Volgens een aantal bronnen zou de omvang van de investering nog kunnen worden opgevoerd. Steeds meer smartphone-fabrikanten werken met Oled-schermen, maar de productiecapaciteit van de displays is nog beperkt. Apple zou onlangs bij Samsung 70 miljoen Oled-displays hebben besteld.

Mensen die zich abonneren op een muziekstreamingdienst luisteren vaker naar muziek en kiezen ook vaker voor albums van onbekende artiesten. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers aan de Tilburg Universiteit. Een half jaar nadat consumenten een streamingdienst in gebruik hebben genomen, zouden ze gemiddeld naar 49 procent meer muziek luisteren dan voordien. Het aantal artiesten in de portfolio van de luisteraars zou met 32 procent zijn toegenomen. De onderzoekers stelden ook vast dat de consument door de streamingdiensten ook meer verschillende genres luisteren, waarbij vaak eerder voor onvertrouwde namen wordt gekozen dan voor supersterren of eigen favorieten.

Een kartel van de truckbouwers Daf, Iveco, Man, Mercedes, Scania en Volvo-Renault moet wegens verboden prijsafspraken een boete betalen van 2,93 miljard euro. Dat heeft de Europese Commissie bekend gemaakt. Opgemerkt wordt dat de betrokken partijen herhaaldelijk de prijsverhogingen op elkaar hebben afgestemd. Daardoor werd volgens de Europese Commissie prijsconcurrentie tegengegaan en konden de prijzen op een hoger niveau gehandhaafd blijven. De bedrijven zouden daarbij speciale software hebben gebruikt, zodat de catalogusprijzen van de modellen konden worden vergeleken. Ook werden overeenkomsten gesloten over de introductie van milieuvriendelijke motoren.

In juni wordt in Monteux, in de omgeving van de Franse stad Avignon, de eerste steen gelegd dat volledig gewijd zal zijn aan Spirou en andere stripfiguren van de uitgeverij Dupuis. Dat heeft SAS Parc Spirou, initiatiefnemer van het project bekend gemaakt. Het park krijgt een oppervlakte van acht hectare en moet bij de opening volgend jaar, wanneer Spirou zijn tachtigste verjaardag viert, een vijftiental attracties tellen. Die attracties zullen ook gewijd zijn aan Marsupilami, Lucky Luke en Gaston Lagaffe. SAS Parc Spirou wil over een periode van zeven jaar 84 miljoen euro investeren in het project. Gehoopt wordt het eerste jaar 500.000 bezoekers te kunnen ontvangen. Over zeven jaar worden één miljoen bezoekers verwacht.

De Duitse openbaar aanklager heeft bij een huiszoeking bij Martin Winterkorn, voormalig topman van Volkswagen, begin dit jaar fragmenten van getuigenverklaringen van een vroeger kaderlid van de autobouwer gevonden. Dat heeft de Duitse krant Bild gemeld. Het is onduidelijk hoe Winterkorn aan deze interne papieren van de openbaar aanklager zou zijn gekomen. Een woordvoerder van het Staatsanwaltschaft Braunschweig laat in de krant weten dat getuigen in principe zelf geen kopie ontvangen van hun verklaringen. De huiszoeking had betrekking op een eventuele betrokkenheid van Winterkorn bij het dieselschandaal bij Volkswagen. Kort na de onthulling van het schandaal trad Winterkorn af.

Meer Nieuws

07:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.