12-04-17

Nieuwsoverzicht

Vastgoedinvesteerder Primecity Investment, die zijn hoofdzetel heeft op Cyprus, wordt de nieuwe eigenaar van het Brussels Sheraton. Dat hebben een aantal bronnen gemeld. Het Brussels Sheraton, gelegen aan het Rogierplein in de Belgische hoofdstad, omvat ongeveer vijfhonderd kamers en telt ruim tweehonderd medewerkers, maar diende vorig jaar door een faillissement de deuren te sluiten. Primecity Investment heeft een zestigtal Duitse hotels met ongeveer 8.800 kamers in portefeuille. Primecity Investment stelt zichzelf voor als een investeringsbedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in de herpositionering van hotels die minder presteren.

Brouwer Moortgat uit Puurs biedt aan de consument in de toekomst voortaan ook Duvel op vat aan. Dat heeft de bierproducent bekend gemaakt. De voorbije periode werden al met succes een aantal tests uitgevoerd in Nederland, de Verenigde Staten en Frankrijk. Voortaan zal elke vrijdag in het Duvel Depot, het café van de brouwerij in Puurs, ook aan de Belgische klant Duvel van het vat worden geschonken. Opgemerkt wordt dat Duvel een afzonderlijke tapinstallatie en een speciale bierleiding vereisen. Er moet in de leidingen immers worden gewerkt met een druk van 8,5 gram koolzuurgas. Die druk ligt gevoelig hoger dan in een gewone bierleiding.

Max Jadot, chief executive van BNP Paribas Fortis, blijft de best betaalde bankier van België. Dat wordt afgeleid uit het jaarverslag van de bank. Berekend werd dat Jadot het voorbije jaar een brutosalaris van nagenoeg 1,7 miljoen euro ontving, verdeeld over een vast loon van 928.513 euro, een variabele vergoeding van 98.000 euro en bestuursvergoedingen van 111.0116 euro. Op de tweede plaats staat Johan Thijs, topman van KBC Bank, met een brutosalaris van ruim 1,52 miljoen euro, verdeeld over een vast loon van bijna 1,13 miljoen euro en bijna 0,4 miljoen euro variabele vergoedingen. Derde in de rijk is Marc Raisière, hoofd van Belfius, met een brutosalaris van 585.000 euro.

De treindivisies van Siemens en Bombardier worden mogelijk samengevoegd. Daarover zijn beide partijen gesprekken opgestart. Door een fusie zou een bedrijf met een waarde van ruim 10 miljard euro. De twee bedrijven hebben al langer een samenwerking bij aanbestedingen in Europa. Er wordt echter opgemerkt dat de samensmelting niet gegarandeerd is, ook omdat een eventuele overeenkomst mogelijk op verzet van de vakbonden en toezichthouders zou kunnen botsen. Samen zouden Siemens en Bombardier immers een bijzonder sterke marktpositie krijgen in Europa. Door de fusie zouden de activiteiten wel sterker moeten staan tegen de toenemende concurrentie uit onder meer China.

In Nederland heeft investeerder Pon Holding een overnamebod gedaan op de Nederlandse fietsenproducent Accell Group. Dat heeft Accell bekend gemaakt. Pon is vooral actief in de autosector, de scheepvaart en de energievoorziening, maar heeft ook de fietsmerken Gazelle, Union en Cervelo in handen. Accell is eigenaar van de merken Sparta, Batavus en Koga. Door de samensmelting zou de grootste fietsenfabrikant van de wereld ontstaan. Pon is het grootste familiebedrijf van Nederland en werd vooral bekend als invoerder van Volkswagen, maar heeft die portefeuille inmiddels verder uitgebreid met de merken Audi, Porsche, Lamborghini, Bentley en Bugatti.

De Amerikaanse bankier Randy Work, jarenlang actief bij vermogensbeheerder Lone Star Funds, moet zijn voormalige echtgenote Mandy Gray een vergoeding van 112,5 miljoen dollar betalen. Daarmee heeft Gray recht op de helft van het vermogen dat Work heeft opgebouwd. Dat heeft een beroepshof in Groot-Brittannië beslist. Ook in eerste instantie had de rechtbank Work verplicht de helft van zijn vermogen aan zijn vrouw over te maken. De bankier had aangevoerd recht te hebben op twee derde van het vermogen, aangezien hij door zijn persoonlijke talenten een aantal bijzonder succesvolle financiële operaties had opgezet. Volgens de rechter profiteerde Work vooral van een piekperiode op de financiële markt.

De onafhankelijkheid van de Amerikaanse Federal Reserve wordt door politieke druk bedreigd. Dat heeft Janet Yellen, voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, tijdens een voordracht aan de University of Michigan gezegd. Jellen benadrukte dat onafhankelijkheid cruciaal is voor de Federal Reserve, maar de voorzitter wees naar verschillende wetsvoorstellen in het Amerikaanse Congres, die erop zouden zijn gericht de manoeuvreerruimte van de centrale bank te beknotten. De Amerikaanse president Donald Trump had tijdens zijn verkiezingscampagne al zwaar uitgehaald naar de Federal Reserve, die volgens hem de zijde van de democraten had gekozen.

Chipfabrikant Qualcomm heeft bij een rechtbank in Californië een klacht neergelegd tegen het technologiebedrijf Apple. Opgemerkt wordt dat Apple van zijn machtspositie gebruik maakt om voor het gebruik van patenten goedkopere prijzen te bedingen. De patenten van Qualcomm zouden Apple volgens de klacht een bedrag van 760 miljard dollar hebben opgeleverd. Qualcomm heeft een schadevergoeding geëist, maar verdere details over de klacht werden niet bekend. Eerder had Apple bij de rechter al een klacht neergelegd omdat Qualcomm overdreven tarieven zou gebruiken voor een aantal essentiële technologieën voor mobiele apparaten.

In Frankrijk heeft de bank Société Générale een deurwaarder gevraagde de rekeningen van zijn voormalige trader Jerome Kerviel te blokkeren. Kerviel bracht enkele jaren geleden met zijn speculatieve beleggingen de bank bijna ten val. Société Générale zegt dat de trader aan de bank nog 1 miljoen euro schadevergoeding moet betalen en schakelde nu een deurwaarder in. Ook de inkomsten van het boek dat Kerviel over zijn ervaringen heeft geschreven, werden in beslag genomen. Kerviel werd voor zijn beleggingen veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar, waarvan twee jaar met uitstel. De trader zelf houdt vol dat de bank op de hoogte was van zijn activiteiten.

Het modemerk Kaat Tilley wordt tijdelijk op nonactief geplaatst. Dat hebben de dochters van Tilley, die vijf jaar geleden aan de gevolgen van een virale infectie overleed, bekend gemaakt. De beslissing om een pauze in te lassen, volgt op de verkoop van het domein van Tilley in Asbeek. Die verkoop heeft twee jaar aangesleept, maar de dochters van de ontwerpster hebben nu een sabbatical ingelast. Er wordt wel aangegeven dat het merk daarna opnieuw zou kunnen worden geactiveerd worden, maar dat hoeft naar eigen zeggen niet noodzakelijk met nieuwe modecollecties te gebeuren. Kaat Tilley ontwierp onder meer kleding voor Barbra Streisand, Diana Ross, Naomi Campbell en Halle Berry.

Het voorbije jaar is wereldwijd 267 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Dat betekende een daling met 3,2 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Office International de la Vigne et du Vin (OIV). Volgens Jean-Marie Aurand, directeur van de internationale wijnorganisatie, moet de daling worden toegeschreven aan de ongunstige weersomstandigheden in verschillende delen van de wereld. De grootste afnames moesten worden genoteerd in Frankrijk en Argentinië. Er wordt wel opgemerkt dat de consumptie opnieuw een lichte groei tot 242 miljoen hectoliter liet optekenen. Tien jaar geleden werd een recordconsumptie van 250 miljoen hectoliter geregistreerd.

Amsterdam wil vanaf begin november het gebruik van de bierfiets in het stadscentrum verbieden. Dat heeft Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, in een brief aan de gemeenteraad gemeld. Volgens van der laan zorgen de rijdende biertogen voor teveel overlast. Hij had al begin dit jaar een verbod willen uitvaardigen, maar een rechter bepaalde dat de exploitanten meer tijd moesten krijgen om een oplossing te vinden. Zij krijgen nu tot eind oktober om een nieuwe standplaats te zoeken. Bij de Amsterdamse bevolking werden duizenden handtekeningen verzameld om de bierfietsen te verbieden. Exploitanten van de bierfietsen hebben vergeefs gepoogd het verbod ongeldig te laten verklaren.

Ivanka Trump, de oudste dochter van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft de verkoop van haar merk vorig jaar met 61 procent tot 47,3 miljoen dollar zien stijgen. Dat blijkt uit cijfers die G-III Apparel Group, het bedrijf achter de kledinglijn, bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) heeft gedeponeerd. Het bedrijf is nochtans niet onbesproken. Ondanks een boycot van de Amerikaanse winkelketens Nordstrom en Neiman Marcus profiteert Ivanka Trump volgens een aantal waarnemers duidelijk van het succes van haar vader. Een aantal waarnemers merken echter op dat Ivanka Trump weinig modetalent toont en vooral de trends van de grote merken volgt.

Het Franse modehuis Louis Vuitton lanceert eind april een exclusieve collectie handtassen die werden ontworpen door kunstenaar Jeff Koons. De inspiratie voor de collectie haalt Joons vooral bij grootmeesters uit de geschiedenis van de kunst, zoals Leonardo Da Vinci, Pieter Paul Rubens of Vincent Van Gogh. Door het samenwerkingsverband willen Vuitton en Koons naar eigen zeggen die oude meesters opnieuw tot bij het grote publiek brengen. Louis Vuitton werkte in het verleden al vaker met kunstenaars, zoals Stephen Sprouse en Takashi Murakami, samen. De handtassen zouden minstens 2.000 euro moeten kosten en worden verkocht in een aantal geselecteerde boetieks van Louis Vuitton.

De bankagenten en zelfstandige kantoorhouders van Record Bank hebben de directie van moedermaatschappij ING Bank voor de rechter gedaagd. De kantoorhouders voerden aan dat de bank hen onvoldoende informeert over de lopende herstructureringsplannen. E zou een dwangsom worden geëist van 100.000 euro voor elke bankagent die onvoldoende werd geïnformeerd. Feprabel, de sectororganisatie van de zelfstandige kantoorhouders, wil de directie van ING België ook dwingen om op korte termijn een bemiddelingsprocedure met de bankagenten op te storten. In de herstructurering is voorzien dat de kantoornetwerken van ING Bank en Record Bank worden samengevoegd.

Meer Nieuws

10:47 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.