14-04-17

Nieuwsoverzicht

De Amerikaanse autobouwer Tesla wil in september een elektrische vrachtwagen presenteren. Dat heeft Elon Musk, topman van Tesla, gemeld. Het is niet de eerste keer dat bij de autobouwer van een elektrische vrachtwagen gewag wordt gemaakt, maar Musk heeft nu wel een richtdatum bekend gemaakt. Tevens zou aan de ontwikkeling van een elektrische bus worden gedacht. Verder wil het bedrijf ook een eigen pickup-truck naar buiten brengen, maar de realisatie van dat project kan volgens Musk nog wel anderhalf tot twee jaar in beslag nemen. Tenslotte wees de topman erop dat ook gewerkt wordt aan een nieuwe versie van de Roadster waarmee Tesla negen jaar geleden op de markt debuteerde.

Het standbeeld Fearless Girl moet uit het straatbeeld van Wall Street in New York worden verwijderd. Dat heeft beeldhouwer Arturo Di Modica gezegd. Di Modica is de auteur van het metalen standbeeld Charging Bull dat op het einde van de jaren tachtig in Wall Street werd geplaatst. Sinds begin dit jaar wordt de Charging Bull geconfronteerd met Fearless Girl, dat geplaatst werd als symbool voor de Internationale Vrouwendag. Bill de Blasio, burgemeester van New York, heeft beslist dat Fearless Girl alvast tot maart volgend jaar mag blijven staan. Volgens Di Modica is Fearless Girl echter niet meer dan een reclamestunt, die de symbolische en esthetische waarde van Charging Bull ondermijnt.

Het bedrijf QinetiQ Space uit Kruibeke heeft een contract gekregen voor de bouw van het International Berthing Docking Mechanism (IBDM), het koppelingssysteem voor de ruimtecapsule Dream Chaser, die door het Amerikaanse ruimtevaartbureau Nasa zal worden ingezet voor het transport van personen en vracht. QinetiQ maakt voor de opdracht deel uit van een consortium met het European Space Agency (Esa) en industriële partners uit Zwitserland, Spanje en Polen. Tot nu toe wordt een koppelingssysteem van Russische makelij gebruikt, maar dat is vooral aangepast aan grotere ruimteschepen zoals de Space Shuttle. Ook andere ruimtevaartbedrijven zouden interesse hebben voor het systeem.

De Amerikaanse technologiebedrijven Microsoft en eBay investeren samen met het Chinese Tencent een bedrag van 1,4 miljard dollar in het Indiase ecommerce-bedrijf Flipkart. Dat heeft Flipkart bekend gemaakt. Door de transactie wordt Flipkart eigenaar van het Indiase platform van eBay. Flipkart werd ruim tien jaar geleden opgericht en heeft zich ontwikkeld tot het grootste ecommerce-bedrijf van India. De onderneming heeft inmiddels een marktwaarde van 11,6 miljard dollar. Door hun investering krijgen Microsoft, eBay en Tencent toegang tot een belangrijke groeimarkt. De investering moet Flipkart toelaten de concurrentie met Amazon en Paytm op de Indiase markt aan te gaan.

De vijftig grootste bedrijven van de Verenigde Staten - waaronder Apple, Pfizer, Goldman Sachs en Walmart, hebben tijdens de eerste helft van dit decennium een gezamenlijk vermogen van ongeveer 1.600 miljard dollar naar belastingparadijzen getransfereerd. Dat staat in een rapport van de ontwikkelingsorganisatie Oxfam. Er wordt aan toegevoegd dat diezelfde bedrijven bovendien politici onder druk blijven zetten om nog extra belastingvoordelen te kunnen verwerven. Er zou over dezelfde periode immers een bedrag van 352 miljoen dollar in lobbywerk voor bijkomende fiscale voordelen zijn geïnvesteerd. Dat zou 423 miljard euro aan belastingvoordelen hebben opgeleverd.

In Nederland wordt de oude steenkoolcentrale van Geertruidenberg omgebouwd tot een biomassacentrale voor de verbranding van houtpellets. Dat heeft het Nederlandse energieconcern Essent bekend gemaakt. Essent ontvangt voor de realisatie van het project 2,7 miljard euro subsidies van de Nederlandse overheid. Zonder financiële tussenkomst van de overheid is het project immers niet rendabel. De overschakeling op biomassa zal geleidelijk gebeuren. In een eerste fase zullen de houtpellets slechts één derde van de grondstof voor de centrale omvatten. Volgend jaar zullen biomassa en steenkool een gelijk aandeel hebben. Pas later zullen houtpellets 80 procent van de productie vormen.

In Londen hebben activisten van de milieubeweging Greenpeace het Britse hoofdkwartier van drankenproducent Coca-Cola geblokkeerd met een standbeeld van meeuw die stikt in plastic afval. Met de actie wil Greenpeace het milieubeleid van Coca-Cola hekelen. Benadrukt wordt dat het bedrijf jaarlijks meer dan honderd miljard plastic flessen verkoopt. Een gedeelte van dit voorraden zou uiteindelijk in de oceaan terecht komen. Coca-Cola benadrukte in een reactie later dit jaar een nieuwe beleidsnota terzake te zullen voorstellen. Tevens wees Coca-Cola erop dat zijn verpakkingen volledig recycleerbaar zijn en inspanningen doet om de ecologische voetafdruk van de onderneming te verkleinen.

Het Japanse technologieconcern Toshiba zit in grote financiële problemen en vreest voor het voortbestaan in de huidige vorm. In negen maanden tijd leed het bedrijf omgerekend bijna 5 miljard euro verlies. Dat heeft Toshiba bekend gemaakt. Voor het gehele boekjaar kan het verlies oplopen tot een totaal van 8,4 miljard euro. Toshiba heeft zijn resultaten over de eerste negen maanden van het boekjaar naar buiten gebracht, maar die cijfers zijn niet door de accountant goedgekeurd. Toshiba had twee keer een deadline voor de presentatie van de resultaten gemist. Het bedrijf heeft het faillissement moeten aanvragen voor zijn Amerikaanse nucleaire divisie Westinghouse, die het volledige bedrijf zou kunnen meesleuren.

De Italiaanse voetbalclub AC Milan is verkocht aan de groep Rossoneri Sport Investment Lux, die een aantal Chinese investeerders vertegenwoordigt. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 740 miljoen euro. Dat heeft voormalig eigenaar Fininvest, de holding van de Italiaanse zakenman Silvio Berlusconi, bevestigd. Berlusconi was vorig jaar al akkoord gegaan met de verkoop van de club, maar de afronding van de overeenkomst liet geruime tijd op zich wachten omdat het beloofde geld vanuit Azië lang uitbleef. Berlusconi heeft AC Milan meer dan dertig jaar geleid. Vermoed wordt dat de Chinese zakenman Li Yonghong, topman van Rossoneri Sport, de nieuwe voorzitter van de club wordt.

De Nederlandse brouwer Bavaria heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 610,1 miljoen euro. Dat betekende een stijging met bijna 15 procent tegenover het jaar voordien. De winst steeg van 30,3 miljoen euro naar 32,9 miljoen euro. De groei was naar eigen zeggen in belangrijke mate te danken aan de overname van de Belgische brouwer Palm. In de Verenigde Staten werd ook Latis Imports, invoerder van Belgische speciaalbieren overgenomen. In Groot-Brittannië werd een samenwerking opgezet met de groep Molson Coors. Tegen het einde van dit decennium wil de Nederlandse brouwer een omzet van 1 miljard euro realiseren. Vorig jaar werd een productie van 7 miljoen hectoliter geboekt.

De Japanse speelgoedmaker Bandai brengt de originele versie van de tamagotchi opnieuw op de markt. De tamagotchi is een speelgoed dat als een echt huisdier moet worden verzorgd. Zonder goede verzorging sterft een tamagotchi. Het speelgoed werd een groot succes. Er werden tijdens het laatste decennium van de voorbije eeuw miljoenen exemplaren van de tamagotchi verkocht. Bandai bracht nadien weliswaar nieuwe versies van het speelgoed op de markt, maar het originele exemplaar bleef bijzonder populair en genoot onder meer op de tweedehandsmarkt van Amazon een grote interesse. De heruitgave kost 13 euro en kan worden verkregen op Amazon en in Japanse winkels.

De Belgische regering gaat de privatisering van de bank Belfius bekijken. Dat heeft Johan Van Overtveldt, federaal minister van financiën, bekend gemaakt. Op dit ogenblik is Belfius nog voor 100 procent eigendom van de Belgische staat, die deze participatie wil afbouwen, zonder echter aan zijn meerderheidspositie te raken. Voor de privatisering wordt onder meer gekeken naar een gedeeltelijke beursgang, maar ook een verkoop van een minderheidsbelang aan een strategische investeerder zou tot de mogelijkheden behoren. Onder meer de Amerikaanse verzekeraar New York Life zou interesse hebben in een participatie, maar er zou de voorkeur worden gegeven aan de Belgische investeerder.

Het energiebedrijf Elia, beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, reserveert een bedrag van 400 miljoen euro voor de bouw van een offshore platform waarop de windparken op zee kunnen worden aangesloten en dat de opgewekte elektriciteit naar de wal kan doorsturen. Dat heeft Chris Peeters, chief executive van Elia, bekend gemaakt. Het project zou over ruim twee jaar klaar moeten zijn. Het offshore stopcontact zal 40 kilometer voor de kust van Zeebrugge worden geïnstalleerd. Door de inschakeling van het platform hoeft niet elk individueel offshore windpark een eigen aansluiting met de wal moeten voorzien. Bijkomende offshore windparken kunnen in de toekomst worden aangesloten.

Visverwerker Gadus uit Nieuwpoort wordt overgenomen door de IJslandse groep Steinasalir. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Gadus was de voorbije vijf jaar in handen van Icelandic Group, maar stond sinds begin dit jaar in de etalage. De verkoop kadert in de strategie van Icelandic Group, dat zich meer op de verkoop van visproducten en de binnenlandse markt wil toespitsen. Eerder al had Icelandic zich ook al uit Azië en Spanje teruggetrokken, terwijl tevens het IJslandse dochterbedrijf Ny-Fiksur, gespecialiseerd in visverwerking, werd verkocht. Ook Cooke Aquaculture en Iceland Seafood International zouden interesse hebben laten blijken in de Vlaamse visverwerker.

Volvo Car Gent heeft de productie van één miljoen exemplaren van het model XC60 gevierd. De productie van het type werd negen jaar geleden opgestart. In Gent werden 903.800 exemplaren gebouwd. De voorbije twee jaar werden in de vestiging van Volvo in het Chinese Chengdu 92.800 eenheden geproduceerd. Tenslotte werden ook bij Volvo Car Manufacturing Malaysia 3.400 exemplaren geproduceerd. Na de zomervakantie verhuist de productie van de XC60 naar Zweden, maar eerder al werd bekend dat de fabriek in Gent twee nieuwe modellen krijgt toegewezen. Ook het voorbije jaar was de XC60 met 161.092 verkochte exemplaren het meest populaire model van Volvo.

Meer Nieuws

08:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.