17-04-17

Nieuwsoverzicht

Sergio Marchionne, de Italiaanse topman van autofabrikant Fiat-Chrysler, stopt voorlopig met zijn zoektocht naar een fusiekandidaat. Het bedrijf is volgens Marchionne niet in een positie om nieuwe overeenkomsten te zoeken en moet zich in plaats daarvan concentreren op de automarkt. Marchionne heeft al herhaaldelijk gezegd voorstander te zijn van verdere consolidatie van de automarkt. Volgens de topman verspilt de autosector geld door meerdere versies van dezelfde technologie te ontwikkelen. Eerder dacht Marchionne aan een fusie met General Motors (GM), maar het Amerikaanse concern bleek geen interesse te hebben. Ook werd gedacht aan een eventuele toenadering tot Volkswagen.

De Britse bank HSBC Holdings betaalt 2 miljoen dollar in een schikking voor een faudezaak met Amerikaanse leningen. HSBC Holdings werd ervan beticht om bij de Amerikaanse Small Business Administration (SBA) een terugbetaling te krijgen voor slechte leningen, terwijl de bank heel goed zou hebben geweten dat de kredieten op twijfelachtige of frauduleuze informatie waren toegekend. Het kredietsysteem was uitgewerkt om startups een gemakkelijker toegang tot financiering te bieden. Daarbij garandeerde de overheid een deel van de lening, zodat het risico voor de bank beperkt bleef. HSBC Holdings moest als onderdeel van de schikking ook zijn verantwoordelijkheid in de misleiding erkennen.

De Chinese economie heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een groei met 6,9 procent geboekt tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van het Chinese Nationaal Bureau voor de Statistiek. In maart had de Chinese premier Li Keqiang nog aangekondigd voor het lopende jaar te rekenen op een groei van minstens 6,5 procent. Het Chinese bruto binnenlandse product bereikte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een niveau van 18,07 biljoen yen of 2,43 biljoen euro. De groei zou vooral te danken zijn aan de toenemende vraag naar Chinese producten en succesvolle investeringen in infrastructuur en andere economische sectoren. Vorig jaar werd een groei met 6,7 procent geboekt.

Het Duitse farmaceutische concern Stada Arzneimittel wordt overgenomen door de investeerders Bain Capital en Cinven. Dat heeft Stada bekend gemaakt. Door de transactie wordt de waarde van het Duitse farmaconcern geraamd op een bedrag van 5,3 miljard euro. Ook Advent Capital en Permira zouden een bod op Stada hebben gedaan. Stada is een van de laatste onafhankelijke Europese producenten en verdelers van generische geneesmiddelen. Het Duitse bedrijf brengt onder meer hoestdranken en zonnebrandcrèmes op de markt. Stada, dat vorig jaar een omzet realiseerde van 2,1 miljard euro en een winst van 85,9 miljoen euro boekte, is in België actief met dochterbedrijf Eurogenerics.

De Amerikaanse farmagroep Abbott Laboratories zet de geplande overname van concurrent Alere alsnog door, maar wel tegen een lagere prijs dan eerder werd geboden. Dat hebben waarnemers tegenover de Britse zakenkrant Financial Times gemeld. Abbott trachtte de overname eind vorig jaar nog te schrappen nadat bij Alere aanwijzingen van fraude en omkoping waren teruggevonden en problemen met een aantal producten aan de oppervlakte waren gekomen. Alere zou informatie over de problemen hebben verzwegen en werd door Abbott voor de rechter gedaagd. Nu is een compromis bereikt. Abbott zou nog 5 miljard dollar betalen voor de overname. Eerder was gewag gemaakt van 5,8 miljard dollar.

In San Francisco is begonnen aan de bevestiging van een vangnet onder de Golden Gate Bridge. De constructie moet helpen verhinderen dat de brug nog langer het decor van zelfmoorden is. Sinds de brug tachtig jaar geleden werd gebouwd, werden er al meer dan vijftienhonderd zelfmoorden geregistreerd. De bouw van het stalen vangnet zal in totaal vier jaar duren en vergt een investering van 188 miljoen euro. De brug heeft een lengte van 2,7 kilometer. Het vangnet, dat zes meter buiten de brug zal uitsteken, zal dan ook een totale lengte van meer dan vijf kilometer krijgen. Onder meer nabestaanden van slachtoffers hadden op de bouw van een vangnet aangestuurd.

De Britse overheid kent een belangrijke subsidies toe aan een samenwerkingsverband rond het automerk Bentley voor de ontwikkeling van composiet-technologieën voor de autosector. Het project kreeg de naam Flexible Lightweight Architecture for Volume Applications (Flava) en omvat naast Bentley ook het Britse composiet-bedrijf Penso Consulting en de Belgische materialengroep Solvay. Het project moet een aantal technische en commerciële oplossingen uitwerken, zodat gegarandeerd kan worden dat de sector aan de emissie-regelgeving kan blijven voldoen. Daarbij wordt onder meer gemikt op een flexibel design, gewichtsbesparing en een vereenvoudige assemblage.

In China is een onderzoek gestart naar Xiang Junbo, hoofd van de toezichthouder voor de verzekeringssector. Junbo (60) zou worden verdacht van corruptie. Verdere details over de aanklacht werden niet bekend gemaakt. Er werd al langer gewag gemaakt van een mogelijk onderzoek naar de activiteiten van Junbo, vooral omdat de man al enkele tijd niet meer in de openbaarheid was verschenen. Opgemerkt wordt dat de aantijgingen niet noodzakelijk een verband houden met de verzekeringssector. Junbo werd zes jaar geleden aangesteld tot hoofd van de toezichthouder, maar voordien was hij de topman van de Agricultural Bank of China, één van de grootste financiële instellingen van het land.

In San Francisco is het bedrijf Marble gestart met de bezorging van maaltijden die door zelfrijdende robots thuis worden besteld. Gebruik wordt gemaakt van de applicatie Yelp Eat24 waarmee klanten bij lokale restaurants maaltijden kan bestellen. In eerste instantie werden de leveringen voorbehouden voor de wijken Mission en Portero Hill. Bij de bestelling worden de robots voorlopig nog wel vergezeld door een menselijke begeleider. De klanten krijgen bij de bestelling van een maaltijd een code waarmee de laadruimte van de robot kan worden geopend. Het bedrijf heeft een kapitaal van 4 miljoen dollar opgehaald voor de uitbouw van zijn robotvloot. Marble wil in elke grote stad van de wereld actief worden.

Het bedrijf Enervalis uit Houthalen, ontwikkelaar van software voor energiebeheer, heeft een bedrag van 4,2 miljoen euro opgehaald bij de Limburgse Reconversiemaatschappij, de Limburgse energieholding Nuhma en het technologieconcern ABB Group. Deze financiële middelen moeten Enervalis toelaten zijn softwareoplossing voor energiebeheer verder te ontwikkelen en de plannen voor een internationale groei te ondersteunen. Enervalis hanteert een zelflerend informatica-platform dat het gebruik van duurzame energie optimaliseert en de energiefactuur van bedrijven helpt te beperken. De software kan aan de hand van een aantal parameters vraag en aanbod aan energie voorspellen.

In Californië is computerwetenschapper Robert Taylor (85) overleden. Taylor werd in het midden van de jaren zestig door het Pentagon aangesteld als directeur van het Advanced Research Projects Agency (Arpa). Onder leiding van Taylor werd het Arpanet, een vroege voorloper van het internet, ontwikkeld. Uit onvrede met de vorderingen van de overheid stapte Taylor uiteindelijk over naar Xerox, waar hij de Alto-computer hielp ontwikkelen. De Alto wordt bestempeld als de voorloper van de computer die op dit ogenblik door iedereen wordt gebruikt. Ook zorgde Taylor ervoor dat technologie-specialist Douglas Engelbart voldoende financiële middelen kreeg om zijn plannen voor een computermuis te realiseren.

In Brazilië is een onderzoek gestart naar Eduardo Paes, de voormalige burgemeester van Rio de Janeiro, die verdacht wordt van een mogelijke betrokkenheid bij corruptie rond infrastructuurprojecten voor de Olympische Spelen van vorig jaar in Rio de Janeiro. Er zouden aanwijzingen zijn dat Paes meer dan 15 miljoen reais of 4,5 miljard euro zou hebben aanvaard van de bouwgroep Odebrecht, die zich momenteel in het midden van een groot corruptieschandaal bevindt. Door de steekpenningen zou Odebrecht belangrijke bouwprojecten voor de Olympische Spelen hebben toegewezen gekregen. Paes ontkent echter met klem elke betrokkenheid. Er loopt een onderzoek naar meer dan honderd politici.

Exact één jaar na de terroristische aanslag op Brussels Airport, heeft de Belgische luchthaven het beste kwartaal uit zijn geschiedenis laten optekenen. Dat blijkt uit cijfers die luchthavenuitbater Brussels Airport Company heeft laten optekenen. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar noteerde de luchthaven 4,9 miljoen passagiers. Dat betekende een stijging met 10,6 procent tegenover dezelfde periode twee jaar geleden, toen het vorige record werd opgetekend. Onder impact van de terroristische aanslag was tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar een terugval tot 4,2 miljoen passagiers opgetekend. Het vrachtvervoer steeg tegenover twee jaar geleden met 13,3 procent tot ruim 136.000 ton.

China zal zich openstellen voor een groter aantal bioscoopfilms uit de Verenigde Staten. Dat hebben woordvoerders van de Chinese overheid laten uitschemeren. De toegeving zou een Chinese tegemoetkoming zijn aan de klachten van de Amerikaanse president Donald Trump die het land van oneerlijke concurrentie beticht, waardoor de export gevoelig hoger ligt dan de import. Ook voor buitenlandse films hanteert China strenge quota. Jaarlijks worden minder dan veertig buitenlandse producties toegelaten. Daardoor kunnen minstens 60 procent van de totale inkomsten van de Chinese bioscopen door binnenlandse producties worden gerealiseerd. China zou de buitenlandse quota echter nog dit jaar optrekken.

Het softwarebedrijf Chili Publish uit Aalst heeft met een kapitaalronde een bedrag van 2,5 miljoen euro opgehaald. De bijkomende financiële middelen moeten het bedrijf volgens Kevin Goeminne, chief executive van Chili Publish, toelaten om een verdere groei te ondersteunen, de onderzoeksactiviteit op te drijven en het internationale verkoopteam te versterken. Chili Publish werd zes jaar geleden opgericht, maar heeft op dit ogenblik ook al kantoren geopend in de Verenigde Staten en Singapore. Aan de nieuwe kapitaalronde namen de investeerders Volta Ventures, Group MC en Pamica deel. De oprichters van Chili Publish behouden wel een meerderheidsbelang in het bedrijf.

Meer Nieuws

11:13 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.