18-04-17

Nieuwsoverzicht

In Rusland heeft het internetbedrijf Google zich voor een schikking met de mededingingsautoriteiten bereid verklaard een boete van 438 miljoen roebel of 7,3 miljoen euro te betalen. Volgens de Russische autoriteiten heeft het bedrijf van zijn machtspositie op de markt misbruik gemaakt. Onder meer werd opgemerkt dat bij de verkoop van smartphones de toegang voor Russische ontwikkelaars werd belemmerd. Google heeft nu toegezegd de bundeling van zijn eigen diensten in Rusland ongedaan te maken. Daarnaast krijgen ook Russische aanbieders zoals Yandex de mogelijkheid concurrerende applicaties te installeren op apparaten met het Android-besturingssysteem van Google.

Netflix heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 2,52 miljard dollar, tegenover ruim 2 miljard dollar inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 27 miljoen dollar naar 178 miljoen dollar. Het bedrijf sloot tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 5 miljoen abonnees aan. Daardoor werd het totale klantenbestand uitgebreid tot 98,67 miljoen gebruikers, verspreid over 190 landen. Netflix blijft nog wel achter op Home Box Office (HBO), dat 134 miljoen abonnees telt. In de Verenigde Staten heeft Netflix 1,5 miljoen gebruikers. Dat betekende een stijging met 80.000 eenheden tegenover het kwartaal voordien.

Saoedi-Arabië schrapt voor miljarden dollar onafgemaakte projecten omdat de overheidsfinanciën door de lage olieprijzen onder grote druk staan. Dat hebben een aantal waarnemers tegenover het persbureau Reuters gemeld. Ministeries en overheidsinstellingen zouden opdracht hebben gekregen naar mogelijke besparingen op zoek te gaan. Daarbij wordt vooral gekeken naar projecten waarvan minder dan een kwart van de totale geplande investeringen is gedaan. Tevens wordt gekeken naar de verdere diversifiëring van de Saoedische economie. Petroleum vertegenwoordigt nog altijd 90 procent van de totale inkomsten van Saoedi-Arabië. Het land investeert wel massaal in duurzame energie.

In Nederland is met een crowdfunding-campagne al meer dan 5 miljoen euro ingezameld om de steenkoolcentrale Hemweg te sluiten. Ruim 41.000 particulieren en organisaties hebben al hun deelname aan de investering bevestigd. Het energiebedrijf, eigenaar van Hemweg, had eerder al aangegeven open te staan voor een vervroegde sluiting van de steenkoolcentrale, maar benadrukte wel dat die operatie 55 miljoen euro zou kosten. Het grootste gedeelte van dat geld zou bestemd zijn voor de vertrekpremie van ruim tweehonderd werknemers. De crowdfunding-campagne, gesteund door onder meer een aantal milieubewegingen, wil de centrale kopen en vervolgens sluiten.

Bij aluminiumfabrikant Arconic heeft chief executive Klaus Kleinfield zijn functie neergelegd. Dat heeft Arconic bekend gemaakt. Reden is een conflict met het activistische hedgefonds Elliott Advisors, dat een belang van 13,2 procent in het bedrijf heeft en een aantal bestuurders wil vervangen. Daarbij wordt opgemerkt dat Arconic veel beter zou kunnen presteren. Het topkader wordt van verspilling beticht. Kleinfield had zijn beleid in een brief aan Elliott verdedigd, maar had voor dat schrijven geen toestemming van de raad van bestuur, die daarbij gewag maakt van een inschattingsfout. Kleinfeld wordt tijdelijk vervangen door bestuurslid David Hess. Patrica Russo neemt de voorzittersfunctie over.

Het Franse supermarktconcern Carrefour heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 21,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met 6,2 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Wanneer geen rekening wordt gehouden met nieuwe filialen, zou een omzetgroei met 1,4 procent zijn geboekt. De groei werd vooral gedragen door uitstekende prestaties in Brazilië, waardoor een inkrimping in China kon worden gecompenseerd. Brazilië is na Frankrijk de belangrijkste markt voor Carrefour. De Europese activiteiten van de groep lieten gemiddeld een lichte groei optekenen. In België diende echter een daling met 1,8 procent worden gemeld.

Het Belgische fintechbedrijf Qover heeft met een kapitaalronde bij de Luxemburgse investeringsmaatschappij Anthemis een bedrag van 5,5 miljoen euro opgehaald. De bijkomende middelen moeten het bedrijf toelaten zijn verdere groei te ondersteunen. Qover werkt aan toepassingen die verzekeringen op maat van de consument moeten aanbieden. Qover werd vorig jaar opgericht door Jean-Charles Velge en Quentin Colmant en haalde eerder al een bedrag van 1,5 miljoen euro op bij de investeerders Belcube en Callataÿ & Wouters. Het bedrijf brengt onder meer autoverzekering op de markt die klanten compenseert wanneer hun verzekeraar na een ongeval een lagere restwaarde uitbetaalt.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tijdens de financiële crisis negen jaar geleden bij een aantal Russische partijen geld geleend. Dat heeft Richard Dearlove, voormalig hoofd van de Britse inlichtingendienst MI6, in een interview met het Britse magazine Prospect gezegd. Dearlove benadrukt dat het vastgoedimperium van Trump zwaar werd geraakt door de financiële crisis. Omwille van de risico’s zouden de banken zich niet bereid hebben getoond Trump de nodige leningen te verstrekken, zodat de Amerikaanse tycoon uiteindelijk bij Russische kredietverstrekkers aanklopte. Het is niet verboden om in Rusland geld te nemen, maar Trump heeft altijd beweerd nooit Russische geld te hebben aangenomen.

Het Britse wervingsbedrijf PageGroup heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een brutowinst gerealiseerd van 170,3 miljoen pond. Dat betekende een stijging met 9,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Steve Ingham, chief executive van PageGroup, maakt gewag van een aanhoudend uitdagende marktomstandigheden in een aantal grotere markten zoals Brazilië en Singapore. Datzelfde geldt ook voor de divisie Financial Services in New York. In Europa, het Midden-Oosten en Afrika kon een groei met 14,8 procent worden gemeld. In Frankrijk en Duitsland kon een groei met respectievelijk 26 procent en 11 procent worden gemeld. In Groot-Brittannië werd een vlak resultaat gemeld.

De Britse tiener-ondernemer Ben Towers heeft zijn marketing-bedrijf Tower Design verkocht aan de communicatiegroep Zest. De operatie zou Towers enkele miljoenen pond opleveren. Hij krijgt ook een zetel in het bestuur van Zest. Towers richtte zijn bedrijf, gespecialiseerd in digitaal design, op toen hij amper elf jaar oud was. Inmiddels heeft Tower Design tweeëntwintig medewerkers, verdeeld over vestigingen in Londen, Kent en Manchester. De onderneming heeft onder meer Twitter, Wolters Kluwer en Pot Noodle als klant. Door de samensmelting van Zest en Tower Design zou de nieuwe entiteit een jaaromzet van ongeveer 3,5 miljoen pond moeten boeken. Dat betekent een stijging met 50 procent tegenover vorig jaar.

Het Duitse diagnostica-bedrijf Curetis heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,3 miljoen euro, tegenover 2,1 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. Er werden 16,7 miljoen euro kosten genoteerd. Dat betekende een toename met 2,4 miljoen euro. Uiteindelijk boekte het Duitse biotechbedrijf een nettoverlies van 15,2 miljoen euro, tegenover een winst van 13,8 miljoen euro het jaar voordien. De kaspositie werd nagenoeg gehalveerd tot 22,8 miljoen euro. Het bedrijf lukte er vorig jaar in honderdvijftig exemplaren van zijn platform Unyvero te installeren. Dit jaar wordt gerekend op de installatie van tweehonderd apparaten. Gehoopt wordt onder meer op een goedkeuring in de Verenigde Staten.

De Britse retailer Tesco heeft tijdens het voorbije boekjaar een omzet gerealiseerd van 55,9 miljard Britse pond, tegenover 53,9 miljard pond het jaar voordien. De operationele winst daalde van 1,1 miljard pond naar 1 miljard pond. Uiteindelijk diende een nettoverlies van 54 miljoen pond worden gemeld, tegenover een positief resultaat van 129 miljoen pond het jaar voordien. De retailer wil op middellange termijn de kosten met 1,5 miljard pond verlaten. Daarvan werd het voorbije jaar al een pakket van 455 miljoen pond gerealiseerd. Het Britse concern slaagde er het voorbije jaar ook in om de nettoschuld tegen het einde van het boekjaar met 27 procent terug te dringen tot 3,7 miljard pond.

Global Graphics heeft tijdens de eerste drie maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,7 miljoen euro, tegenover 5,25 miljoen euro inkomsten dezelfde periode het jaar voordien. De winst daalde van 2,34 miljoen euro naar 0,73 miljoen euro. Er wordt wel benadrukt dat tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar geprofiteerd kon worden van een eenmalige bate van 2,87 miljoen euro, dankzij de aanpassing van het contract van een klant. Gary Fry, chief executive van Global Graphics, toonde zich tevreden over het jaarbegin, dat volgens hem een sterke prestatie vertegenwoordigde. De groei was volgens Fry bovendien in grote mate te danken aan de overname van Meteor Inkjet Limited.

Het Amerikaanse bouwbedrijf Lennar neemt een eenmalige last van 140 miljoen dollar voor een juridisch geding waarin het concern is verwikkeld. Dat heeft Lennar bekend gemaakt. Het geding heeft betrekking op een dispuut negen jaar geleden over de mogelijke verwerving van een vastgoedproject in de staat Maryland. Door de boeking van de last zal de kwartaalwinst volgens het concern uiteindelijk van 130,8 miljoen dollar naar 38,1 miljoen dollar terugzakken. Lennar boekte tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst van 130,8 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van 144,1 miljoen dollar tijdens dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 17 procent tot 2,3 miljard dollar. Lennar leverde 5.453 woningen op.

Barry Callebaut, de grootste producent van bulkchocolade ter wereld, heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 3,31 miljard euro. Dat betekende een stijging met 3,3 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De winst nam met 10 procent toe tot 133 miljoen euro. Onder meer de integratie van de fabriek van Côte d’Or in Halle, die vorig jaar werd overgenomen, leverde een bijdrage aan de omzetgroei. Tijdens het eerste kwartaal werd nog wel een omzetdaling geregistreerd, maar tijdens het tweede kwartaal kon opnieuw een positieve evolutie worden gemeld. Voor het lopende jaar wordt gerekend op een omzetgroei tussen 4 procent en 6 procent.

Meer Nieuws

08:36 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.