19-04-17

Inkomensongelijkheid zet aan tot grotere risico’s

Inkomensongelijkheid zet aan tot een bereidheid om grotere risico’s te nemen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of North Carolina en de University of Kentucky. De resultaten van de studie tonen volgens de onderzoekers aan dat de toenemende ongelijkheid in de wereld belangrijke negatieve consequenties kan hebben. Eerder onderzoek had al uitgewezen dat economische ongelijkheid met diverse ongewenste ontwikkelingen in verband moet worden gebracht, zoals een toenemende criminaliteit en een lagere economische groei. Ook werd al gewezen op een ongezonde bewondering van extreme rijkdom.

“In een ongelijke maatschappij zal de gemiddelde burger zichzelf sneller met de rijke bevolking vergelijken en tot de vaststelling komen dat zijn leven een minderwaardige kwaliteit heeft,” benadrukt onderzoeksleider Keith Payne, professor psychologie aan de University of North Carolina. “Dit zal hen aanzetten om grotere risico’s te nemen in de hoop hun positie alsnog te kunnen verbeteren. Vaak mondt dat risicovolle gedrag echter uit in nog grotere verliezen. De ongelijkheid geeft aan de lagere inkomenscategorie het gevolg dat zij meer bronnen moeten aanspreken om hun verlangens te kunnen invullen. De percepties over die sterkere behoeftes motiveren op hun beurt een groter risicogedrag om die wensen in te vullen.”

De onderzoekers stelden onder meer vast dat in regio’s met een grotere inkomenskloof in de zoekmachine van Google ook een grotere activiteit kon worden opgetekend bij het opvragen van informatie naar lotto-opbrengsten of naar andere manieren om geld te kunnen winnen. Ook wanneer bij andere gokspellen werd aangegeven dat bij eerdere spelers een groot verschil in inkomsten was genoteerd, kon bij de inzetten van de proefpersonen een groter risicogedrag worden opgetekend. Wanneer daarentegen werd gesuggereerd dat er tussen de opbrengsten van eerdere gamers weinig verschillen waren geregistreerd, bleek het risicogedrag beperkt te blijven.

Lees Verder

17:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: ongelijkheid |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.