19-04-17

Nieuwsoverzicht

Het biotechbedrijf Galapagos heeft met een kapitaalronde bij Amerikaanse beleggers een bedrag van 338 miljoen dollar opgehaald. Onno van de Stolpe, chief executive van Galapagos, wees erop dat er bijzonder veel interesse voor de aandelen kon worden opgetekend. Er was volgens hem geen specifieke aanleiding voor de emissie, maar van de Stolpe benadrukte dat Galapagos het positieve sentiment rond het aandeel wil verzilveren. De bijkomende financiële middelen zullen worden gebruikt om de onderzoekspijplijn van de onderneming verder te versterken. De sterkere positie biedt Galapagos volgens de topman ook meer ruggesteun om de marketingrechten van zijn producten te behouden.

Het Italiaanse infrastructuurbedrijf Atlantia, uitbater van autostrades, streeft naar een fusie met zijn Spaanse sectorgenoot Abertis. Door de fusie zou de grootste uitbater van tolautostrades ter wereld worden gecreëerd. Er wordt echter benadrukt dat nog geen concrete stappen zijn ondernomen. Twaalf jaar geleden had Abertis nog een overnamebod overwogen op Atlantia, dat gecontroleerd wordt door de Italiaanse familiale groep Benetton, maar die transactie werd uiteindelijk door verzet uit Italië weer opgeborgen. Abertis beheert meer dan 8.600 kilometer autostrade in veertien landen. Altantia baat 5.000 kilometer autosnelwegen uit in onder meer Italië en Brazilië.

Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar werden in België 1.335 nieuwe horecazaken opgestart. Dat betekende een daling met 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Volgens het Neutraal Syndicaat van Zelfstandigen (NSZ) moet de daling worden toegeschreven aan de introductie van de witte kassa, die het zwartwerk in de horeca onmogelijk wil maken. In totaal werden tijdens het eerste kwartaal van dit jaar in België 27.031 nieuwe bedrijven geregistreerd. Dat betekent een stijging met 1 procent. Die groei wordt exclusief gedragen door Wallonië, want in Vlaanderen werd een status-quo opgetekend, terwijl in Brussel een achteruitgang met 5 procent moest worden gemeld.

Voor het einde van dit jaar moeten in Bangkok alle kramen van voedselverkopers zijn verdwenen. Dat heeft het gemeentebestuur van de Thaise hoofdstad bekend gemaakt. De maatregel moet de openbare netheid en veiligheid verbeteren. Inmiddels is het verbod al ingevoerd in de districten Thong Lor, Ekkamai en Phra Khanong. Op termijn zal de maatregel over de vijftig verschillende districten van de stad worden uitgebreid. Er kan volgens het gemeentebestuur niet langer getolereerd worden dat de straatverkopers de voetpaden in beslag nemen. Er wordt op gewezen dat er ruimte voorzien is om de producten legaal te verkopen. Bangkok is één van de bekendste locaties van streetfood ter wereld.

In Nederland zal de gaswinning in Groningen volgend jaar beperkt blijven tot 21,6 miljard kubieke meter. Dat betekent een daling met 10 procent tegenover het lopende jaar. Dat heeft Henk Kamp, Nederlands minister van economische zaken, gemeld. Daarmee volgt de minister het advies van het Nederlandse Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). De afbouw van de gaswinning moet het risico op aardbevingen in de regio beperken. Om diezelfde reden moet de afbouw van de gaswinning volgens de toezichthouder echter ook geleidelijk aan gebeuren. Het voorbije jaar werden in het winningsgebied rond Loppersum een toenemend aantal aardbevingen genoteerd.

In Londen is de Indiase zakenman Vijay Mallya door de politie opgepakt. Dat gebeurde op vraag van de Indiase autoriteiten. Mallya wordt in zijn vaderland verdacht van fraude. India heeft om de uitlevering van de zakenman gevraagd. Mallya zou zich volgens de autoriteiten bij het faillissement van zijn vliegtuigmaatschappij Kingfisher aan fraude schuldig hebben gemaakt. Kingfisher zou miljarden dollar schulden hebben openstaan bij verscheidene banken. Vijay Mallya is ook eigenaar van de autorenstal Force India. De miljardair nam tien jaar geleden samen met de Nederlandse zakenman Michiel Mol de renstal Spyker over, waarna de naam van het team in Force India werd veranderd.

De alternatieve taxidienst Uber mag zijn activiteiten in Italië toch verder zetten. Dat heeft het Italiaanse hof van beroep beslist. De rechtbank van eerste aanleg in Rome had begin april aan Uber verboden om zijn diensten in Italië nog langer aan te bieden of te promoten. De rechter was van mening dat het bedrijf zich schuldig maakte aan oneerlijke concurrentie. De veroordeling volgde op een geding dat door de traditionele taxibedrijven tegen Uber was gestart. Eerder al hadden de Italiaanse taxichauffeurs uit protest tegen de activiteiten van Uber bijna een week lang gestaakt. Italië was het eerste land waar Uber volledig uit de markt diende te verdwijnen. Uber ging echter tegen het verbod in beroep.

Er zijn een viertal biedingen ontvangen voor de overname van het bedrijf Domo Sports Grass uit Sint-Niklaas. Dat hebben een aantal bronnen rond de transactie gemeld. In januari was bekend gemaakt dat de groep De Clerck de opties voor Domo Sports Grass liet onderzoeken. Er zou een grote interesse zijn gebleken voor de activiteiten, maar uiteindelijk zouden slechts een viertal kandidaten zijn weerhouden. Onder meer de Franse investeerder Chequers Capital zou als een mogelijke overnemer worden genoemd. Ook wordt gewag gemaakt van FieldTurf, een onderdeel van de groep Tarkett, die twee jaar geleden ook al Desso, dat een vestiging heeft in Dendermonde, had overgenomen.

Er zijn vijftien biedingen ontvangen voor de overname van The Body Shop. Dat heeft de Franse cosmeticagroep L’Oréal, eigenaar van The Body Shop, gemeld. Gehoopt wordt dat de verkoop een bedrag van ongeveer 1 miljard euro zou kunnen opleveren. Daarmee zou L’Oréal ongeveer de investering kunnen recupereren die elf jaar geleden werd gedaan om The Body Shop in te lijven. Onder meer CVC Capital, Carlyle, Advent en Bain Capital werden eerder als geïnteresseerde partijen genoemd. The Body Shop realiseerde tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 197,2 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 2,3 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien.

Ergon Capital, het investeringsfonds van holding Groupe Bruxelles Lambert (GBL), bereidt zich voor om zijn Franse dochterbedrijf Elitech van de hand te doen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Onder meer de investeerders PAI Partners, Bain Capital en IK Investment zouden interesse hebben getoond. Ergon kocht zeven jaar geleden een meerderheidsbelang in het diagnosebedrijf Elitech. De waarde van het Franse bedrijf werd toen geraamd op ongeveer 100 miljoen euro. Elitech was de eerste transactie van Ergon op de Franse markt. Met de verkoop van de onderneming zou een bedrag van ongeveer 400 miljoen euro kunnen zijn gemoeid.

Luchthaven Brussels South Charleroi Airport (BSCA) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar ruim 1,52 miljoen reizigers ontvangen. Dat betekende een daling met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Tijdens de maand januari werd nog een groei met 7 procent tot 497.267 passagiers opgetekend, maar tijdens de maand februari diende een daling met 1 procent tot 484.757 reizigers worden gemeld. Tijdens de maand maart viel de activiteit verder met 7 procent terug tot 541.625 passagiers. Vorig jaar werden immers extra trafieken geregistreerd door de terroristische aanslagen op luchthaven Brussels Airport. Italië blijft de belangrijkste markt voor Charleroi Airport, gevolgd door Spanje en Frankrijk.

De centrale ondernemingsraad van Telegraaf Media Groep (TMG) heeft zich achter het overnamebod van Mediahuis en VP Exploitatie geschaard. Eerder was de centrale ondernemingsraad nog naar de rechtbank gestapt om het overnamebod aan te vechten. Die procedure wordt nu echter ingetrokken. Er zouden tussen de betrokken partijen concrete afspraken zijn gemaakt rond strategieën, het financieel beleid en de onafhankelijke journalistieke positie. Door de steun van de ondernemingsraad lijkt een overname van Telegraaf Media door Mediahuis en VP Exploitatie opnieuw meer waarschijnlijk. Ook Talpa van John de Mol wil Telegraaf Media echter inlijven voor de uitbouw van een grote Nederlandse mediagroep.

Bank of America (BofA) heeft tijdens het eerste kwartaal een nettowinst gerealiseerd van 4,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 40 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De bank profiteerde onder meer van rentestijgingen en een toename van deposito's en leningen, die meer inkomsten opleverden. Ook de handel in obligaties droeg bij aan de groei. De omzet van de bank steeg van 20,8 miljard dollar naar 22,2 miljard dollar. De rente-inkomsten stegen met 5 procent tot 11,1 miljard dollar, terwijl bij de obligatiehandel een groei met 29 procent tot 2,9 miljard dollar werd gemeld. Brian Moynihan, topman van de bank, verwijst ook naar het optimisme bij consumenten en bedrijven.

De overslag in de Antwerpse haven heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een overslag gerealiseerd van 54,3 miljoen ton. Dat betekende een stijging met 1,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De sterkste stijging werd opgetekend bij het conventionele stukgoed, waar een groei met 8,3 procent kon worden gemeld. Daarbij kon vooral worden geprofiteerd van een toename van de staaloverslag met 14,7 procent. Bij het vloeibaar massagoed diende daarentegen een daling met 1,2 procent worden gemeld. Bij de containertrafiek werd een groei met 2 procent opgetekend. De voorbije maand maart werd de meest succesrijke periode uit de geschiedenis van de Antwerpse haven.

De Amerikaanse bank Citigroup heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst geboekt van 4,1 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 3,5 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg van 17,6 miljard dollar naar 18,1 miljard dollar. Er kon vooral een omzetgroei in de services voor institutionele beleggers worden opgetekend, waar de inkomsten met 16 procent opliepen. Daarentegen moest een negatieve impact worden opgetekend door een omzetdaling bij de divisie Citi Holdings, die inmiddels grotendeels is afgebouwd. De voorzieningen voor slechte leningen konden met 19 procent worden ingeperkt. De kernkapitaalratio steeg van 12,6 procent naar 12,8 procent.

Meer Nieuws

09:16 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.