20-04-17

Nieuwsoverzicht

In Japan zullen werknemers in de toekomst nog maximaal honderd overuren per maand mogen presteren. Dat heeft de Japanse regering beslist. Japanse werknemers presteren in het algemeen veel meer overuren dan hun westerse collega’s. Dat leidt vaak tot zware problemen, die niet zelden uitmonden in het zogenaamde karoshi, dood door overwerken. De Japanse premier Shinzo Abe noemt de invoering van een maximum-pakket overuren een historische hervorming van de nationale arbeidsmarkt. Tegenstanders zijn echter van mening dat de maatregel niet ver genoeg gaat en aan het probleem van de overdreven overuren uiteindelijk weinig zal verhelpen.

Het mediabedrijf Fox News heeft zijn televisiepresentator Bill O’Reilly ontslagen. De man, die beticht wordt van seksuele intimidatie, was eerder deze maand al met vakantie gestuurd, maar Fox News maakte bekend dat de presentator niet meer zal terugkeren. O’Reilly ontkent alle aantijgingen, maar zijn positie was nog moeilijker geworden nadat gebleken is dat hij aan vijf vrouwen een compensatie van 13 miljoen dollar had gegeven. Het schandaal had er ook al toe geleid dat een vijftigtal adverteerders hadden beslist hun reclame tijdens het programma van O’Reilly terug te trekken. O’Reilly zal bij Fox News worden opgevolgd door Tucker Carlson.

De bank ING België heeft het recht om vijftienhonderd vijfenvijftigplussers betaald thuis te laten blijven. Dat blijkt uit een juridisch onderzoek op vraag van Kris Peeters, federaal minister van werk. De regeling vormt een onderdeel van sanering die ING België moet doorvoeren en waarbij drieduizend banen moeten worden geschrapt. Door een grote groep medewerkers definitief met betaalde vakantie te sturen, zouden gedwongen ontslagen beperkt kunnen blijven. Kris Peeters noemde de maatregel echter een verkeerd signaal, want het initiatief druist in tegen de inspanningen van de regering om iedereen langer te laten werken. Juridisch kan tegen de maatregel echter niets worden ingebracht.

De Amerikaanse dierenwinkelketen PetSmart neemt zijn online concurrent Chewy over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,35 miljard dollar. Dankzij de overname kan PetSmart een belangrijke aanwezigheid op het internet uitbouwen. Chewy heeft een aandeel van 51 procent op de online verkoop van voeding en andere producten voor dieren in de Verenigde Staten. Amazon staat op de tweede plaats met een aandeel van 35 procent. De totale Amerikaanse markt voor dierenproducten vertegenwoordigt een waarde van ongeveer 62,75 miljard dollar. Onder meer de Belgische holding Verlinvest was een aandeelhouder van Chewy. De Belgische groep kocht twee jaar een participatie van bijna 10 procent.

Een fusie van de Belgische telecomoperator Proximus met zijn Nederlandse sectorgenoot KPN Groep zou weinig synergieën en waardevermeerdering opleveren. Dat heeft Dominique Leroy, chief executive van de Proximus, gezegd tijdens de algemene vergadering van de Belgische operator. Leroy wees erop dat het bedrijf vorig jaar marktaandeel in breedbandinternet, televisie en mobilofonie heeft kunnen versterken, maar nu verder inspanningen wil leveren om uit te groeien tot een leverancier van digitale diensten. Een fusie met KNP Groep zou volgens Leroy weinig opleveren. Wel ziet de chief executive mogelijkheden in samenwerkingen tussen operatoren.

De groep Lyfra uit Wommelgem - groothandel in rookwaren, confiserie en dranken - neemt zijn sectorgenoot Lekkerland België uit Wijnegem over. Daarover hebben beide partijen een akkoord ondertekend. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. De overname moet wel nog de goedkeuring krijgen van de Belgische mededingingsautoriteit. Lyfra werd begin dit decennium door British American Tobacco (BAT) verkocht aan de groep Landewyck. Het bedrijf realiseert een jaaromzet van 924 miljoen euro en telt 220 werknemers. De familiale groothandel Lekkerland België boekt een omzet van 331 miljoen euro en heeft 123 medewerkers.

De Zweedse autobouwer Volvo Cars zal zijn eerste volledig elektrische wagen in China bouwen. Dat heeft de constructeur op de autobeurs in de Chinese stad Shanghai bekend gemaakt. De beslissing vormt volgens Volvo een bewijs van de centrale rol die het land zal spelen in de elektrische toekomst van de Zweedse constructeur. Bovendien benadrukt de keuze volgens het bedrijf de groeiende rol van China als productiecentrum voor de autosector. Het eerste volledig elektrische model van Volvo, sinds begin dit decennium onderdeel van de Chinese groep Geely, zou over twee jaar op de markt moeten komen. Midden volgend decennium wil de constructeur één miljoen elektrische wagens verkopen.

Het Amerikaanse concern International Business Machines (IBM) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 18,16 miljard dollar. Dat betekende een daling met 2,8 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst daalde met 13 procent tot 1,75 miljard dollar. Het concern wordt al twintig kwartalen op rij met een dalende omzet geconfronteerd, maar de inkomsten van de clouddivisie liepen wel met 33 procent op tot 3,5 miljard dollar. Ook de mobiele afdeling liet een groei met 20 procent optekenen. Ginny Rometty, chief executive van het concern, benadrukte dan ook verder de nadruk te leggen op opkomende technologieën.

De Nederlandse bierproducent Heineken heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 293 miljoen dollar, tegenover een positief resultaat van 265 miljoen dollar dezelfde periode het jaar voordien. In volumes kon een groei met 0,6 procent tot 44 miljoen hectoliter worden gemeld. Bij het hoofdmerk Heineken kon een stijging met 2,5 procent worden opgetekend. Er werden vooral goede prestaties genoteerd in Azië, waar de verkoop met 8,3 procent kon worden opgedreven. Ook West-Europa liet een stijging optekenen. Daarentegen diende een inkrimping worden geregistreerd in Afrika, het Midden-Oosten, Oost-Europa, Noord-Amerika en Brazilië.

De holding Sofina heeft zich uit zijn Franse sectorgenoot Eurazeo teruggetrokken. Sofina had een participatie van 5,06 procent in de Franse groep, maar heeft dat pakket aandelen volledig verkocht. Met de transactie zou een bedrag zijn gemoeid van 204 miljoen euro. Sofina is meer dan een kwarteeuw aandeelhouder van Eurazeo, dat onder meer belangen heeft in de hotelgroep Accor en de autoverhuurder Europcar, geweest. Eerder deed de holding ook al zijn belangen in de Franse groepen Engie, Touax en Total geheel of gedeeltelijk van de hand. Eurazeo was de vijfde grootste investering in de portefeuille van Sofina, die zich echter meer wil toespitsen op bedrijven zonder beursnotering.

Het Limburgse technologiebedrijf Cegeka wil 20 procent van zijn aandelen verkopen. De opbrengst van die operatie moet de nodige financiële reserves creëren die Cegeka kunnen toelaten nog dit jaar een belangrijke overname te realiseren. Dat heeft André Knaepen, oprichter van Cegeka, bekend gemaakt. De volledige waarde van het bedrijf wordt geraamd op een bedrag tussen 234 miljoen euro en 390 miljoen euro. De voorbije jaren werden al een aantal overnames gerealiseerd. Daarbij toonde Cegeka vooral belangstelling voor partijen uit Oost-Europa en Centraal-Europa. Het Limburgse bedrijf realiseerde vorig jaar een omzet van 420 miljoen euro. Dat betekende een groei met 14 procent.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing moet zijn personeelsbestand verder afbouwen. Dat heeft John Hamilton, topman van Boeing, in een brief aan het personeel gemeld. De ingreep moet het bedrijf helpen om de teruglopende verkopen op te vangen. Vorige maand al was aangekondigd dat achttienhonderd banen zouden moeten worden geschrapt. Maar die ingreep blijkt naar eigen zeggen onvoldoende om het omzetverlies volledig op te vangen. Een eerdere reorganisatie kon worden doorgevoerd zonder tot naakte ontslagen te moeten overgaan. Boeing telt op dit ogenblik nog ongeveer 147.000 werknemers. Dat personeelsbestand is sinds maart vorig jaar met bijna 8 procent afgeslankt.

De Franse energiegroep Engie gaat zijn structuur herschikken. Dat heeft het concern bekend gemaakt. Op dit ogenblik is de hoofdzetel verdeeld over drie locaties, maar die structuur moet naar eigen zeggen worden vereenvoudigd. De zetels in Parijs en Brussel zouden worden behouden, maar het filiaal in Londen zou worden gesloten. Door de herstructurering zouden 504 banen verdwijnen. In Frankrijk zouden 312 arbeidsplaatsen worden geschrapt, terwijl in België 116 banen zouden verdwijnen. In Groot-Brittannië zouden 76 ontslagen vallen. Vooral ondersteunende diensten zouden worden getroffen. Gehoopt wordt de operatie te kunnen uitvoeren met vrijwillig vertrek en interne verschuiving.

Het Nederlandse chemiebedrijf Akzo Nobel wil binnen een periode van twaalf maanden zijn divisie fijnchemie verzelfstandigen. De opbrengst van die operatie zou aan de aandeelhouders worden uitgekeerd. Dat heeft het Nederlandse concern bekend gemaakt. De operatie zou de aandeelhouders moeten aanzetten een bod van het Amerikaanse bedrijf PPG Industries op Akzo Nobel te negeren. De top van het Nederlandse bedrijf probeert zich tegen het overnamebod te beschermen. Akzo Nobel realiseert een jaaromzet van ruim 14 miljard euro. De divisie fijnchemie vertegenwoordigt één derde van de totale activiteiten, die verder uit verven en coatings bestaan.

Het mediabedrijf De Persgroep heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van 1,46 miljard euro. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover het jaar voordien. Opmerkelijk is dan 52,7 procent van de totale inkomsten in Nederland werden gegenereerd. De omzetgroei was in belangrijke mate te danken aan overnames. De nettowinst steeg van 110 miljoen euro naar 117 miljoen euro. Opgemerkt wordt verder dat de inkomsten uit nieuwscontent stabiel is gebleven. De inkomsten uit reclame in de gedrukte kranten viel weliswaar met 9 procent terug, maar bij de online activiteiten kon wel een groei worden gemeld. Ook de inkomsten uit reclame op radio en televisie namen toe.

Meer Nieuws

09:07 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.