21-04-17

Nieuwsoverzicht

In de Verenigde Staten hebben ruim honderdzestig bedrijven bij het hof van beroep in Virginia klacht neergelegd tegen het inreisverbod dat de Amerikaanse regering voor inwoners van Iran, Libië, Somalië, Soedan, Syrië en Jemen en voor vluchtelingen heeft uitgevaardigd. Ook werd de toekenning van visa voor wetenschappers, ingenieurs en informatica beperkt. Vooral deze visa zijn van groot belang voor veel bedrijven uit de Amerikaanse technologiewereld. Onder meer grote concerns zoals Facebook, Google, Amazon, Microsoft, Tesla en Twitter ondersteunen de actie tegen het inreisverbod. Dat geldt ook voor jonge bedrijven zoals Airbnb, Fitbit, Gopro, Snap of Uber.

De Amerikaanse autobouwer General Motors (GM) zet de productie van nieuwe wagens in Venezuela voorlopig stop. De constructeur nam die beslissing nadat de Venezolaanse autoriteiten de fabriek van General Motors in Carabobo hadden overgenomen en nieuwe auto’s van de site hadden weggehaald. General Motors heeft gedurende zeventig jaar in Venezuela auto’s geproduceerd. Het concern noemt de confiscatie van de fabriek een willekeurige maatregel en benadrukte actie te zullen ondernemen om zijn rechten te verdedigen. De autoverkoop is in Venezuela, dat door een aanhoudende economische recessie wordt getroffen, volledig ingestort. Tijdens de maand maart werd een verkoopdaling met 92 procent gemeld.

Een album met onuitgegeven werk van muzikant Prince, die één jaar geleden overleed, mag niet op de markt worden gebracht. Dat heeft een Amerikaanse rechter beslist. Het album kreeg de naam Deliverance en werd samengesteld door George Ian Boxill, de vaste studiopartner van de muzikant. De muziek werd door Prince en Boxill tijdens de tweede helft van het voorbije decennium opgenomen. De rechter verwees echter naar een overeenkomst die beide partijen elf jaar geleden hadden ondertekend en waarin was bepaald dat de opnames exclusief eigendom bleven van Prince en Boxill geen enkele rechten op de werken had. De nabestaanden hadden zich verzet tegen de lancering van het album.

De Franse telecomoperator Orange lanceert tijdens de eerste week van juli in zijn thuisland een mobiele bank. Daarbij wordt uiteindelijk gemikt op twee miljoen klanten. Dat heeft Orange bekend gemaakt. Bedoeling is vervolgens de dienst uit te breiden naar België en Spanje, maar voor die plannen werd geen termijn meegegeven. Orange beklemtoont dat digitale experts bij de ontwikkeling van het mobiele platform ervan zijn uitgegaan dat de smartphone uiteindelijk het belangrijkste apparaat voor de uitvoering van bankverrichtingen zal worden. In eerste instantie zal het platform onder meer mobiele betalingen en overschrijvingen met tekstberichten mogelijk maken. Ook zal een virtuele assistent beschikbaar zijn.

Het chipbedrijf Melexis heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 123,6 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 13 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst steeg met 11 procent tot 25,4 miljoen euro. De positieve prestaties zijn in belangrijke mate toe te schrijven aan de toenemende interesse voor elektrische en zelfrijdende wagens. Daardoor groeit ook de vraag naar chips voor sensoren. Inmiddels worden in een gemiddelde auto acht sensoren van Melexis verwerkt. Vorig jaar werd nog een gemiddelde van zeven chips geregistreerd. Melexis haalt 89 procent van zijn omzet bij automobielbedrijven, maar zoekt naar expansie in andere domeinen.

De informatica-groep Econocom heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 608 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 9,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer geen rekening wordt gehouden met overnames, zou een stijging met 7,6 procent zijn gemeld. Opgemerkt wordt dat alle divisies goede prestaties hebben laten optekenen. Onder meer de afdeling technologie-management boekte, onder meer dankzij een aantal belangrijke contracten in Italië, een omzetgroei met 5,4 procent. De dienstendivisie kon een stijging met 12,2 procent melden, terwijl de afdeling producten een omzetgroei met 16,9 procent registreerde.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple wil op termijn voor de bouw van zijn apparaten uitsluitend gebruik maken van gerecycleerde materialen. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Een deadline voor de definitieve overschakeling op het recyclage-model werd echter nog niet gegeven. Door recyclage wordt niet alleen een duurzame productie gestimuleerd, maar wordt het bedrijf ook minder afhankelijk van de grondstoffen-producenten. Onder meer zullen klanten worden aangezet bij de aankoop van nieuwe apparaten hun oude exemplaren in te leveren. Het bedrijf maakt al gebruik van gerecupereerd tin, terwijl ook wordt geëxperimenteerd met het hergebruik van kobalt. Ook wordt op hernieuwbare energie beroep gedaan.

In Zimbabwe zal vee mogelijk kunnen worden aanvaard als onderpand voor de schoolrekening van de kinderen van landbouwers. Dat staat in een wetsvoordeel dat de regering van het land bestudeert. Vooral in de landelijke gebieden van Zimbabwe blijken veel gezinnen er niet meer in te lukken de schoolfactuur tijdig te betalen. Door het voorstel zouden de ouders een geit als onderpand kunnen geven, zodat de kinderen naar school kunnen blijven gaan in afwachting van een nieuwe oogst. Wanneer het gezin zijn landbouwproducten heeft verkocht, kan de schoolrekening alsnog worden betaald. Zimbabwe wordt geconfronteerd met een aanhoudende economische crisis.

De Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ongeveer 17 miljard dollar. Dat betekende een daling met 1,4 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De nettowinst liep wel met 4 procent op tot 1,6 miljard dollar. Bij de verkochte volumes werd een daling met ruim 10 procent gemeld. Wel wees Philip Morris - producent van merken zoals Bond Street, Parliament en Marlboro - op een sterke toename bij de verkoop van elektronische rookwaren. Inmiddels zouden 1,8 miljoen rokers op een elektronisch alternatief van Philip Morris zijn overgestapt. Het aandeel van deze activiteit in de totale omzet blijft nog wel relatief beperkt.

De Amerikaanse defensiegroep Boeing is niet langer kandidaat om de opvolger voor de verouderde F-16 van de Belgische luchtmacht te leveren. Dat heeft Boeing bekend gemaakt. Het bedrijf maakt daarbij gewag van een oneerlijke aanbesteding. Boeing zegt met de Super Hornet een bijzonder efficiënt en kosteneffectief toestel te kunnen voorstellen, maar krijgt het bedrijf geen mogelijkheid om op een gelijk speelveld te wedijveren. Door het afhaken van Boeing blijven met Lockheed Martin, Dassault, Saab en Airbus nog vier kandidaat-leveranciers van het nieuwe gevechtsvliegtuig voor de Belgische luchtmacht over. België wil vierendertig nieuwe vliegtuigen kopen. Daarvoor is een budget van ruim 3,57 miljard euro voorzien.

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 735,6 miljoen dollar. Dat betekende een daling met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De verkoop stond onder druk omdat winkels nog veel voorraden aan speelgoed van het eindejaarsseizoen moesten wegwerken. Mattel - eigenaar van merken zoals Hot Wheels en Fisher-Price - boekte tevens een nettoverlies van 113,2 miljoen dollar. Daarmee nam het negatieve resultaat met 55 procent toe tegenover de eerste drie maanden vorig jaar. Het bedrijf verwacht echter een herstel te kunnen realiseren door de lancering van een bioscoopfilm rond Barbie.

De retailgroep Colruyt investeert bijkomend kapitaal in zijn dochterketens Bio-Planet en Dreambaby. De bijkomende middelen moeten de verliezen van beide merken kunnen helpen opvangen. Bio-Planet krijgt een kapitaalverhoging van 30 miljoen euro, terwijl Dreambaby een financiële injectie van 12 miljoen euro ontvangt. Opgemerkt wordt dat de kapitaalverhogingen de groei van beide winkelformules moet ondersteunen. Colruyt wijst daarbij op het strategisch belang van de twee dochterketens. De openingen van nieuwe winkels voor beide formules en de uitbreiding van het distributiecentrum voor Bio-Planet brengen volgens het moederbedrijf extra kosten met zich mee die momenteel nog niet volledig renderen.

De Franse meubelgroep Conforama wordt de nieuwe hoofdsponsor van de elitereeks van de Franse voetbalcompetitie. Dat heeft de Ligue de Football Professionnel (LFP), de vereniging van Franse professionele voetbalclubs, bekend gemaakt. Het contract met Conforama heeft een looptijd van drie jaar. Financiële details over de overeenkomst werden niet bekendgemaakt, maar Didier Quillot, algemeen directeur van de Franse profliga, maakt gewag van het grootste contract voor naamsponsoring uit de Franse sportgeschiedenis. Voor de tweede afdeling van de Franse voetbalcompetitie werd vorig jaar al een overeenkomst gesloten met Domino’s Pizza. Dat contract heeft een looptijd van vier jaar.

Het Nederlandse biotechbedrijf UniQure haalt zijn geneesmiddel Glybera, een gentherapie voor de behandeling voor een zeldzame ziekte, uit de markt. De huidige Europese goedkeuring voor Glybera loopt eind oktober af en UniQure heeft beslist geen verlenging aan te vragen. Glybera biedt een therapie tegen een aandoening waardoor vet uit voeding niet in het bloed wordt afgebroken. De therapie kost meer dan 1 miljoen euro. Glybera werd voorgesteld als de eerste gentherapie ter wereld, maar heeft sinds zijn lancering slechts één patiënt behandeld. Opgemerkt wordt dat slechts een extreem kleine groep patiënten kunnen worden geholpen, terwijl de aandoening ook met een bijzonder streng dieet kan worden behandeld.

Het Brits-Nederlandse concern Unilever heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 13,3 miljard euro. Dat betekende een stijging met ruim 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer geen rekening wordt gehouden met de valutaschommelingen en de veranderingen in het productaanbod, zou nog een groei met 2,9 procent zijn overgebleven. De omzetgroei werd gedragen door hogere prijzen, want bij de verkochte volumes diende een lichte daling worden gemeld. Paul Polman, topman van Unilever, benadrukte dat het bedrijf opnieuw beter heeft gepresteerd dan de gemiddelde markt. De groei werd vooral gedragen door opkomende markten en nieuwe producten.

Meer Nieuws

09:48 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.