23-04-17

Nieuwsoverzicht

Jean-François van Boxmeer blijft nog minstens vier jaar chief executive van de Nederlandse brouwer Heineken. Dat is tijdens algemene vergadering van de aandeelhouders beslist. Van Boxmeer (55) werkt al bijna drieënhalf decennium voor Heineken en zetelt al zestien jaar in het bestuur van de Nederlandse brouwer. In het midden van het voorbije decennium werd hij tot bestuursvoorzitter van de drankengroep aangesteld. Van Boxmeer zorgde er de voorbije jaren onder meer voor dat Heineken zijn positie in Azië en Latijns-Amerika kon versterken. Ook realiseerde de Nederlandse groep onder zijn leiding de overname van de Belgische groep Alken-Maes.

Het verlichtingsbedrijf Philips Lighting heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,7 miljard euro. Dat betekende een daling met bijna 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 14 miljoen euro naar 61 miljoen euro. Vooral de led-activiteiten, die ongeveer 61 procent van de totale omzet van de groep vertegenwoordigen, nam met bijna 20 procent toe. Het bedrijf profiteerde onder meer van besparingen op de inkoop, terwijl ook valuta-effecten voor een verbetering van de winstgevendheid zorgden. Daarnaast moesten ook minder inkomstenbelastingen worden betaald. De sterkste groei werd opgetekend in Europa, India en China.

De Chinese technologiegroep Baidu deelt zijn technologie voor zelfrijdende wagens met Chinese autobouwers. Baidu zal ook samenwerken met andere Chinese bedrijven. Dat heeft Baidu bekend gemaakt. Het Chinese bedrijf hoopt door het initiatief een ecosysteem te kunnen uitbouwen waarmee de strijd tegenover westerse concurrenten zou kunnen worden gevoerd. Vanaf juli dit jaar zou het software-platform Apollo van Baidu voor externe ontwikkelaars gratis toegankelijk worden. In eerste instantie zou Baidu daarbij een beperkt aantal functies ter beschikking stellen. Het aanbod zou stelselmatig worden uitgebreid. Tegen eind dit decennium zou het platform een volledig zelfstandig voertuig moeten ondersteunen.

De Duitse autobouwer Volkswagen moet in de Verenigde Staten een boete van 2,8 miljard dollar betalen wegens een jarenlange fraude met de emissiewaarden van dieselmotoren. Dat heeft een rechtbank in Detroit bevestigd. Volkswagen had in januari al schuldig gepleit en had zich daarbij akkoord verklaard om een boete van 4,3 miljard dollar te betalen. Dat bedrag was verdeeld over een som van 2,8 miljard dollar voor het strafdossier en 1,5 miljard dollar voor de burgerlijke procedures. Een eerste pakket van die afspraken werd nu door de rechter bevestigd. Volkswagen krijgt ook een probatieperiode van drie jaar opgelegd. Een aantal voormalige Amerikaanse topkaders van Volkswagen worden strafrechterlijk vervolgd.

Het drankenconcern Pernod Ricard heeft tijdens het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van bijna 1,99 miljard euro. Dat betekende een stijging met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzetgroei was in grote mate te danken aan de Verenigde Staten, waar onder meer een grote interesse in het whiskeymerk Jameson werd gemeld. De Amerikaanse omzet nam met 8 procent toe. In december versterkte Pernod Ricard zijn Amerikaanse activiteiten nog met de overname van bourbon-producent Smooth Ambler Spirits. Dankzij de Amerikaanse groei kon een omzetdaling in Azië worden gecompenseerd. Het bedrijf waarschuwt wel voor beperkingen op de alcoholverkoop in India.

Lingeriefabrikant Van de Velde plant extra investeringen om de groei aan te wakkeren. Daarbij wordt gewag gemaakt van bijkomende investeringen in de positionering van de merken en de ontwikkeling van nieuwe kanalen, de uitbouw van ecommerce en digitalisering en een verhoging van de flexibiliteit en de logistieke betrouwbaarheid. Die maatregelen moeten naar eigen zeggen helpen om de impact van de moeilijke marktomstandigheden en negatieve wisselkoerseffecten op te vangen. Gewaarschuwd wordt dat deze initiatieven tot eind volgend jaar hogere uitgaven tot gevolg zullen hebben. Pas daarna kan volgens het bedrijf een impact op de groei van omzet en winst worden verwacht.

Luchtvaartmaatschappij American Airlines heeft een steward voorlopig op non-actief gesteld na een incident op een vlucht tussen San Francisco en Dallas. De steward zou een vrouwelijke passagier met een baby hardhandig hebben aangepakt. Volgens een aantal bronnen zouden daarbij ook slagen zijn gevallen. Er volgde ook een confrontatie tussen de steward en een aantal andere passagiers. Een gedeelte van het incident werd door een andere reizigers gefilmd en op sociale media geplaatst. De vrouw kreeg uiteindelijk op een andere vlucht een reis in eerste klasse aangeboden. American Airlines heeft zijn verontschuldigingen aangeboden en heeft een onderzoek naar het incident beloofd.

De Zwitserse voedingsmiddelengroep Nestlé heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 21 miljard franc of 19,6 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 0,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Daarmee is de groei van het concern teruggevallen tot het laagste niveau in tien jaar. Er wordt wel gewezen op kalendereffecten, waardoor de inkomsten van de paasverkopen naar het tweede kwartaal worden overgeheveld. Wanneer geen rekening wordt gehouden met eenmalige lasten, zou een omzetgroei met 2,3 procent zijn gemeld. Dat was onder meer te danken aan een prijsverhoging van Nescafé in Europa en aantrekkende verkopen in Azië.

De Amerikaanse startup Aurora mag minstens gedurende één jaar geen werknemers van autobouwer Tesla aantrekken. Dat staat in een schikking die tussen beide bedrijven is getroffen. Aurora werd opgericht door Sterling Anderson, die bij Tesla in het verleden verantwoordelijk was voor de divisie zelfrijdende software. Aurora ontwikkelt eveneens software voor zelfrijdende auto’s en werd ervan beticht bij Tesla werknemers te hebben weggekaapt en gevoelige informatie te hebben gestolen. Tesla krijgt door de schikking ook een compensatie van 100.000 dollar toegewezen. Er mag ook een onafhankelijke partij worden aangesteld om te onderzoeken of Aurora over gestolen informatie van Tesla beschikt.

Het financiële bedrijf Mastercard is een kleinschalig experiment gestart rond kredietkaarten met een vingerafdrukscanner. Daarbij wordt de traditionele pincode vervangen door de vingerafdruk. Het systeem moet de kredietkaart gebruiksvriendelijker maken, aangezien niet langer een pincode moet worden onthouden, zonder toegevingen op het gebied van veiligheid te moeten doen. Het experiment wordt voorlopig beperkt tot Zuid-Afrika. Indien het experiment positief wordt geëvalueerd, zou het systeem nog voor het einde van dit jaar op grotere schaal in heel Zuid-Afrika worden uitgerold. Ook zouden een aantal testprojecten zijn voorzien in Europa en Azië.

Concertzaal Ancienne Belgique (AB) heeft het voorbije jaar in totaal 265.163 betalende bezoekers ontvangen. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover het jaar voordien, ondanks de gevolgen van de terroristische aanslagen in Brussel in maart vorig jaar. Het jaar voordien moest wel rekening worden gehouden met de lockdown van Brussel in november na de aanslagen in Parijs. De concertzaal boekte ruim 11,95 miljoen euro inkomsten, tegenover bijna 11,91 miljoen euro uitgaven. In totaal werden 303 betalende evenementen georganiseerd. Dat betekende een toename met vier organisaties tegenover het jaar voordien. Daarnaast waren er meer dan honderd gratis activiteiten met 27.800 bezoekers.

De Amerikaanse farmagroep Medtronic, fabrikant van medische apparatuur, verkoopt een gedeelte van zijn portfolio aan sectorgenoot Cardinal Health. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 6,1 miljard dollar. Door de operatie verwerft Cardinal Health toegang tot drieëntwintig productcategorieën in diverse segmenten, waaronder tandheelkunde, dierengeneeskunde, wondverzorging en bloedinzameling. Bij de verkoop zijn ook zeventien productievestigingen betrokken. De betrokken divisies realiseren een gezamenlijke jaaromzet van ongeveer 2,4 miljard dollar. De overname betekent een belangrijke diversifiëring voor Cardinal Health, dat vooral gespecialiseerd was in de distributie van geneesmiddelen.

Het Brits-Nederlandse concern Unilever neemt het Amerikaanse bedrijf Sir Kensington’s, producent van biologisch mayonaise en ketchup, over. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Sir Kensington’s werd begin dit decennium opgericht en verkoopt zijn producten, die ook mosterd en andere soorten sauzen omvatten, in biologische winkelketens. De acquisitie van Sir Kensington’s kadert in de strategie van Unilever om zijn portefeuille duurzame producten uit te breiden. De oprichters van Sir Kensington’s blijven ook na de overname op post. Volgens een aantal waarnemers zou met de verkoop een bedrag van ongeveer 140 miljoen dollar zijn gemoeid.

De Nederlandse chipproducent NXP Semiconductors heeft zijn belang van 27,47 procent in het bedrijf Advanced Semiconductor Manufacturing Corporation (ASMC) uit Hongkong verkocht aan de Chinese groep Shanghai Pudong. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 54 miljoen dollar. NXP Semiconductors werd elf jaar geleden van het Nederlandse concern Philips afgesplitst. Er bestond een lange samenwerking tussen NXP Semiconductors en ASM Corporation, dat chips produceert voor communicatie, auto's en consumentenelektronica. Het Chinese bedrijf werd bijna dertig jaar geleden door Philips opgericht. ASM Corportation werd in het midden van de jaren negentig zelfstandig.

De Amerikaanse telecomgroep Verizon Communications staat open voor fusiegesprekken met een andere partij. Dat heeft Lowell McAdam, topman van Verizon, gezegd. Hij benadrukte daarbij mogelijkheden te zien met onder meer partijen zoals Comcast, Walt Disney of CBS Corporation. Een fusie met één van die bedrijven zou Verizon volgens McAdam moeten helpen gemakkelijker te kunnen inspelen op grote veranderingen zoals de opkomst van ultrasnelle mobiele verbindingen of de toenemende populariteit van online video. Eerder dit jaar al had McAdam voor de nodige speculaties gezorgd door gewag te maken over een mogelijke samensmelting met kabelconcern Charter Communications.

Meer Nieuws

11:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.