25-04-17

Nieuwsoverzicht

Diamantproducent De Beers heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,86 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. In totaal werd een productieniveau aan ruwe diamanten gehaald van 7,4 miljoen karaat. Dat betekende een stijging met 8 procent, vooral te danken aan verbeterde handelsvoorwaarden en de toevoeging van de nieuwe mijn Gahcho Kué in Canada, die begin maart zijn commerciële productie is gestart. Ook de verkoop van ruwe diamanten nam tijdens met 74 procent toe tot 14,1 miljoen karaat. Wel wordt erop gewezen dat er bij zichthouders drie veilingen werden gehouden, tegenover twee sessies vorig jaar.

Elektronicaketen Media Markt wil in België ook een netwerk van kleinere winkels uitbouwen. Die winkels kunnen onder meer worden gebruikt om de online verkoop te stimuleren. Dat heeft Sven Degezelle, chief executive van Media Markt België, bevestigd. Hij merkt daarbij op dat in regio’s met een fysieke winkel van Media Markt ook de online verkoop van het bedrijf toeneemt. In totaal zou het bedrijf plannen hebben om vijftien kleinere winkels - met een oppervlakte van ongeveer duizend vierkante meter - te openen. De nieuwe vestigingen zouden worden ingeplant langs de invalswegen naar kleinere steden. Dit multichannel-concept wordt ook door andere concurrenten - zoals Vanden Borre of Selexion - toegepast.

In Frankrijk is het gerecht een officieel onderzoek gestart naar autobouwer PSA Peugeot-Citroën, die mogelijk fraude hebben gepleegd met de uitstootwaarden van dieselwagens. Dat hebben woordvoerders van het Franse gerecht bevestigd. Het autoconcern zelf ontkent de aantijgingen. Eerder werd in Frankrijk voor gelijkaardige feiten ook al een onderzoek gestart tegen de autobouwers Renault en Fiat-Chrysler. Het dieselschandaal in de autosector brak anderhalf jaar geleden uit bij de Duitse autobouwer Volkswagen, die met de uitstootgegevens van miljoenen auto’s geknoeid bleek te hebben. Volkswagen heeft voor die praktijken al miljarden euro boetes dienen te betalen.

De Griekse staat heeft de haven van Thessaloniki verkocht aan een internationaal bedrijvenconsortium. Dat heeft het Griekse privatiseringsfonds Taiped bekend gemaakt. Het consortium bestaat uit de Duitse investeerder Invest Equity Partners, de Griekse holding Belterra Investments, de Franse maritieme groep CMA-CGM en het Chinese staatsbedrijf China Merchants Holdings en verwerft voor een belang van 67 procent in de haven van Thessaloniki. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,1 miljard euro. De privatisering van de haven is één van de maatregelen die Griekenland diende te nemen om in aanmerking te blijven komen voor het steunprogramma van internationale kredietverstrekkers.

De Duitse industrie verwacht dit jaar een half miljoen nieuwe banen te kunnen creëren dankzij de voorspelde economische groei van 1,5 procent. Dat heeft Dieter Kempf, voorzitter van het Bundesverband der Deutschen Industrie (BDI), gezegd. Toch moeten volgens Kempf de verwachtingen worden getemperd. Van een dynamische groei in de export is het land volgens Kempf echter nog ver verwijderd. Hij betoogde dat de Duitse export in reële termen vorig jaar slechts een groei met 2 procent kende. Bovendien waarschuwt hij voor het gevaar van een opkomend protectionisme. Duitsland telde in januari een werkloosheidsgraad van 5,9 procent. Dat is het laagste niveau sinds het begin van de jaren negentig.

In de Verenigde Staten heeft het hooggerechtshof een hoger beroep beroep van het autoconcern General Motor tegen een veroordeling wegens een defect startslot afgewezen. General Motors had toegegeven sinds het midden van het voorbije decennium op de hoogte te zijn geweest van het defect, dat uiteindelijk in de Verenigde Staten aan honderdtwintig mensen het leven zou hebben gekost. Voor de rechter verwees het bedrijf echter naar zijn faillissement acht jaar geleden. General Motors betoogde niet meer verantwoordelijk te kunnen worden gesteld voor fouten die dateerden van de periode voor het faillissement. Die stelling is door het hooggerechtshof afgewezen. Claims kunnen oplopen tot 10 miljard dollar.

De Belgische farmagroep UCB heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,12 miljard euro. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf dankt zijn prestatie aan het succes van zijn vijf topproducten, die een gezamenlijke groei met meer dan 20 procent tot 853 miljoen euro lieten optekenen. Het epilepsiemiddel Keppra liet een omzetstijging met 25 procent optekenen, maar ook bij Vimpat en Briviact, twee andere middelen tegen de aandoening, werden positieve resultaten gemeld. Het reumamiddel Cimzia liet een stijging met 13 procent optekenen. Het allergiemiddel Xyzal boekte 56 miljoen euro inkomsten.

Het Frans-Zwitserse cementconcern LafargeHolcim heeft het vertrek van chief executive Eric Olsen bevestigd. Aanleiding voor de scheiding zijn aanwijzingen dat het concern enkele jaren in Syrië milities had betaald om zijn fabriek in het land operationeel te houden. Vorige maand het bedrijf officieel de betalingen toegegeven. In de berichten was gewag gemaakt van terreurgroep Daesh, maar die naam werd door LafargeHolcim niet expliciet vernoemd. Ook zou het bedrijf olie van de terreurgroep hebben gekocht. Benadrukt wordt wel dat Olsen voor de betalingen geen enkele verantwoordelijk draagt. Hij was op het ogenblik van de betalingen immers nog niet in functie. Wel wordt gewag gemaakt van beoordelingsfouten.

Het Nederlandse elektronicaconcern Philips heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5,7 miljard euro. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst bedroeg 259 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 37 miljoen euro tijdens de eerste drie maanden vorig jaar, toen het bedrijf echter wel belangrijke herstructureringskosten diende te boeken. Anderzijds kon een sterke versterking worden opgetekend in de marges op medische apparatuur en producten voor persoonlijke verzorging. Frans van Houten, topman van Philips, waarschuwt wel voor onzekerheid rond onder meer de zorgwet in de Verenigde Staten.

De gedupeerden van de Antwerpse verzekeringsmakelaar Spaar Select ontvangen in een minnelijke schikking een gezamenlijke schadevergoeding van 12,5 miljoen euro. De juridische procedures hebben veertien jaar aangesleept. In totaal zou er sprake zijn van een vijfhonderdtal gedupeerden, die uiteindelijk slechts een klein gedeelte van hun belegging kunnen recupereren. Na het faillissement betoogden de beleggers door Spaar Select misleid te zijn, aangezien de financiële producten onterecht als veilige investeringen waren geadverteerd. Zes jaar geleden werden enkele verantwoordelijken in eerste aanleg veroordeeld, maar nadien in beroep alsnog vrijgesproken.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Yahoo heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,3 miljard dollar, tegenover 1 miljard dollar inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. De omzet uit display-reclame daalde met 2 procent tot 456 miljoen dollar. Nochtans konden 2 procent meer advertenties worden gekocht. De inkomsten uit mobiele advertenties steeg daarentegen van 260 miljoen dollar naar 412 miljoen dollar. Het bedrijf boekte een nettowinst van 99 miljoen dollar, tegenover een even groot verlies tijdens de eerste drie maanden vorig jaar. Het is wellicht de laatste keer dat Yahoo kwartaalcijfers kan melden als onafhankelijk bedrijf. De activiteiten worden immers overgenomen door Verizon en Altaba.

Het modebedrijf Jimmy Choo heeft zichzelf in de etalage gezet. Daarover heeft het bedrijf, verkoper van luxeschoenen en accessoires, een overeenstemming bereikt met investeerder JAB Luxury, die twee derde van de aandelen van Jimmy Choo in portefeuille heeft. Dat heeft Jimmy Choo tegenover de Britse beursautoriteiten gemeld. Daarbij werd opgemerkt dat het bedrijf alle mogelijke toekomstopties bekijkt. De operatie kadert in de strategie van JAB Luxury om zijn portefeuille af te slanken en zich toe te spitsen op zijn activiteiten in de voedingsretail. JAB Luxury is al eigenaar van Douwe Egberts, Keurig Green Mountain, Krispy Kreme Doughnuts en Peet’s Coffee & Tea en neemt ook Panera Bread over.

De Amerikaanse bank JP Morgan Chase heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 6,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er kon daarbij wel geprofiteerd worden van fiscale baten voor een bedrag van 373 miljoen dollar. De omzet nam met 6,5 procent toe tot 24,7 miljard dollar. Jamie Dimon, chief executive van JP Morgan Chase, maakte gewag van een positieve jaarstart, waarbij alle onderdelen van de bank goede prestaties konden melden en konden verder bouwen op de trends van vorig jaar. Dimon zei ook te verwachten dat de Amerikaanse economie verdere verbeteringen zal boeken.

De Nederlandse supermarktketen Jumbo gaat voortaan de arbeidsvoorwaarden rechtstreeks met het personeel onderhandelen. Daardoor zullen met de vakbonden geen collectieve arbeidsovereenkomsten meer worden afgesloten. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Jumbo zegt teleurgesteld te zijn over de houding van de vakbonden in de onderhandelingen voor de medewerkers van de distributiecentrum van de groep. De vakbonden willen voor drieduizend medewerkers van de distributiecentra onder meer 2,5 procent loonsverhoging en werkgaranties. Die eisen gaan gepaard met stakingsacties. Volgens Jumbo distancieert een groot deel van de medewerkers zich echter van de vakbondsacties.

Het Amerikaanse bedrijf PPG Industries heeft zijn bod op het Nederlandse concern AkzoNobel opnieuw verhoogd. Dat heeft Michael McGarry, chief executive van PPG Industries, bekend gemaakt. Het Amerikaanse bedrijf wil nu 96,75 euro betalen voor één aandeel van AkzoNobel. Dat bod ligt 6,75 euro hoger dan een eerder voorstel tijdens de tweede helft van de maand maart. Door het nieuw bod wordt de waarde van AkzoNobel op 26,9 miljard euro gebracht. McGarry wijst erop dat in het nieuwe voorstel is tegemoet gekomen aan een aantal bekommernissen van het Nederlandse bedrijf. Indien op het nieuwe voorstel niet wordt ingegaan, dreigt PPG Industries met een vijandig bod.

Meer Nieuws

08:29 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.