27-04-17

Nieuwsoverzicht

De noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia zal worden verkocht aan de hoogste bieder. Dat heeft Graziano Delrio, Italiaans minister van transport, tijdens een interview met de krant La Stampa gezegd. Een aantal partijen hoopten dat de Italiaanse staat weer eens een reddingsactie zou doorvoeren, maar dat zal volgens Delrio dit keer niet gebeuren. Volgens sommige bronnen zou de Duitse groep Lufthansa overwegen om zijn Italiaanse sectorgenoot over te nemen. Delrio zei daarover enkel dat iedereen de vrijheid heeft een bod te doen. Op dit ogenblik is luchtvaartmaatschappij Etihad uit de Verenigde Arabische Emiraten met 49 procent de grootste aandeelhouder van Alitalia.

De Zweedse meubelketen Ikea overweegt de lancering van een afzonderlijke restaurantketen. Voor de filialen zou daarbij naar een locatie in de binnensteden worden gezocht. Dat heeft Michael La Cour, algemeen directeur van Ikea Food, tegenover het Amerikaanse magazine Fast Company gezegd. De Zweedse groep werkte de voorbije twee jaar al met popup-restaurantes in Londen, Parijs en Oslo. In de vestigingen van Ikea worden jaarlijks 650 miljoen maaltijd geserveerd. Dat levert Ikea een jaaromzet van 1,8 miljard dollar op. Eén op de zes bezoekers aan een Ikea zou exclusief een maaltijd consumeren en verder geen aankopen in de winkels doen.

Schuimrubberproducent Recticel heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 365,3 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 5,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Opgemerkt wordt dat ongunstige wisselkoersen een negatieve impact van 1,2 procent hebben gehad. Die negatieve impact kon volgens Olivier Chapelle, chief executive van Recticel, echter ruimschoots worden gecompenseerd door een volumegroei en prijsstijgingen. In de autodivisie werd een omzetgroei met 14,5 procent tot 84,6 miljoen euro geboekt. Bij de afdeling slaapcomfort moest daarentegen een inkrimping met 4,6 procent tot 281,9 miljoen euro worden gemeld.

Dertien grote ondernemingen uit diverse sectoren hebben een brief gestuurd aan de Amerikaanse president Donald Trump, waarin gevraagd wordt dat de Verenigde Staten het internationaal klimaatakkoord van Parijs zouden respecteren. Daarbij wordt opgemerkt dat het akkoord de bedrijven zal helpen competitief te blijven op de groeiende markt van de hernieuwbare energie. Donald Trump had tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen aangekondigd dat de Verenigde Staten het klimaatakkoord zouden verlaten, maar heeft sindsdien zijn toon wel gemilderd. Rick Perry, Amerikaans minister van energie, liet verstaan dat het land in het klimaatakkoord moet blijven, maar de inhoud wel heronderhandelt.

Het Duitse chemiebedrijf Lanxess investeert 35 miljoen euro in zijn Antwerpse vestigingen. Dat heeft Matthias Zachert, chief executive van Lanxess, bekend gemaakt. Een budget van 25 miljoen euro is voorzien voor het chemiecomplex in Lillo, waar geïnvesteerd zal worden in een optimalisering van de installaties en processen. Lillo is de enige locatie in de wereld waar Lanxess caprolactam produceert. Daarnaast wordt bijna 10 miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding van de productie van rubberchemicaliën in Kallo. Sinds de oprichting van Lanxess, dat dertien jaar geleden van Bayer werd afgesplitst, heeft het bedrijf al 700 miljoen euro in zijn Antwerpse vestigingen geïnvesteerd.

De Amerikaanse drankenproducent Coca-Cola heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een een omzet gerealiseerd van 9,1 miljard dollar. Dat betekende een daling met 11 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De terugval wordt nagenoeg exclusief toegeschreven aan de transformatie die het bedrijf heeft opgestart en waarbij de nadruk wordt gelegd op alternatieven voor suikerhoudende dranken en ook een groot gedeelte van de bottelactiviteiten worden afgestoten. Tevens werd 1 procent minder frisdranken verkocht. De nettowinst van het bedrijf viel met 20 procent terug tot 1,2 miljard dollar. Coca-Cola neemt ook afscheid van chief executive Muhtar Kent, die wordt opgevolgd door James Quincey.

De Britse krant The Guardian zet zijn samenwerking met dienst Instant Articles van Facebook stop. Door de dienst konden de gebruikers van Facebook rechtstreeks nieuwsartikels van partnermedia lezen. The Guardian wil de lezer echter op de eigen website ontvangen. Door de beslissing van de Britse krant verliest Instant Articles op korte termijn een tweede belangrijke partner. Eerder stopte ook al de Amerikaanse krant The New York Times de samenwerking met de dienst. Beide mediabedrijven behoorden tot de negen originele partners van Instant Articles, dat twee jaar geleden werd opgericht. Een aantal andere partners heeft de samenwerking met de dienst gevoelig beperkt.

Het Belgisch farmabedrijf Argenx heeft bij de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) een aanvraag voor een notering op de beurs Nasdaq ingediend. Argenx, ontwikkelaar van antilichamen voor auto-immuunziektes, had de plannen voor een beursnotering al in maart aangekondigd. Het farmabedrijf zou met de operatie een bedrag van 75 miljoen dollar willen ophalen. Verdere details over de beursintroductie werden niet bekend gemaakt. Argenx werd negen jaar geleden opgericht en realiseerde vorig jaar een omzet van 18 miljoen dollar. Het bedrijf heeft een alliantie gesloten met de Amerikaanse groep AbbVie, waarbij een vooruitbetaling van 40 miljoen dollar werd ontvangen.

Het sociale netwerkbedrijf Twitter heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 548 miljoen dollar. Dat betekende een daling met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het verlies daalde echter van 79,9 miljoen dollar tot 61,6 miljoen dollar. Opgemerkt wordt dat de advertentie-inkomsten met 11 procent zijn ingekrompen, hoewel het aantal commerciële interacties ruimschoots een verdubbeling heeft gekend. De waarde van de interacties is echter gehalveerd. De omzet uit datalicenties steeg met 17 procent tot 74 miljoen dollar. Twitter telde tijdens het eerste kwartaal 328 miljoen gebruikers. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover de drie maanden voordien.

In Oostenrijk is een gerechtelijk onderzoek gestart tegen Thomas Enders, chief executive van de Europese vliegtuigbouwer Airbus. De Oostenrijkse openbare aanklager maakt daarbij gewag van aanwijzingen dat Enders mogelijk betrokken zou kunnen zijn bij fraude rond een order voor gevechtsvliegtuigen. Vermoed wordt dat Oostenrijkse ambtenaren meer dan tien jaar geleden steekpenningen hebben aangenomen om bij een aanbesteding voor de levering van gevechtsvliegtuigen te kiezen voor de Eurofighter van Airbus, ten nadele van concurrenten Saab en Lockheed Martin. Enders en Airbus hebben de aantijgingen altijd ontkend.

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 20,1 miljard dollar. Dat betekende een daling met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Er werden 169 vliegtuigen opgeleverd. Dat betekende een inkrimping met zeven exemplaren tegenover de eerste drie maanden vorig jaar. Er is volgens het bedrijf daarbij sprake van een verschil in timing. De nettowinst nam echter met 19 procent toe tot 1,5 miljard dollar, waarbij onder meer geprofiteerd kon worden van een aantal fiscale baten. Het concern heeft ook voor 27 miljard dollar nieuwe orders ontvangen. Voor het hele jaar verwacht Boeing de oplevering van 265 vliegtuigen.

Telecomgroep Proximus hernieuwt voor de derde keer zijn partnerschap met zijn Britse sectorgenoot Vodafone, die over de hele wereld met grote bedrijven globale contracten voor mobiele diensten sluit. Vodafone is daarbij in vijfenzeventig landen actief. In een dertigtal landen worden die activiteiten zelf uitgevoerd, maar op de andere markten wordt een samenwerking gesloten met een lokale partner. In België en Luxemburg werkt Vodafone samen met Proximus, dat daarbij ook diensten levert aan onder meer ING Groep en Solvay. Proximus wordt ook betrokken bij een wereldwijde samenwerking die Vodafone met Mercedes en Opel heeft afgesloten om wagens met wifi-technologie uit te rusten.

Het Europese antifraudebureau Olaf heeft geen aanwijzingen gevonden dat er onregelmatigheden zijn gebeurd tijdens de periode dat Duits bondskanselierskandidaat Martin Schulz voorzitter was van het Europees Parlement. Dat heeft Olaf aan het Deutsche Presse Agentur (DPA) gemeld. Enkele tijd geleden werd in Duitse media gewag gemaakt van opvallende bonussen en promoties voor medewerkers van Schulz, die de voorbije vijf jaar voorzitter van het Europees Parlement was. Olaf startte daarop een analyse van mogelijk aanwijzingen van fraude, corruptie of andere illegale activiteiten, maar zegt tot de conclusie te zijn gekomen dat er een geen officieel onderzoek moet worden geopend.

Het Amerikaanse concern Caterpillar, fabrikant van industriële voertuigen, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 9,82 miljard dollar. Dat betekende een stijging met bijna 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 272 miljoen dollar naar 192 miljoen dollar. Jim Umpleby, chief executive van Caterpillar, wijst erop dat het concern voor de eerste keer in twee jaar een omzetstijging kon melden. Het bedrijf ging de voorbije periode gebukt onder de lage marktprijzen, maar kon volgens Umpleby nu profiteren van de reorganisaties die werden doorgevoerd en waarvoor de kasstroom zou zijn verbeterd en de balans verder kon worden versterkt.

De Japanse groep Nikon heeft bij de rechtbank een patentklacht neergelegd tegen de Nederlandse chipmachinefabrikant ASML Holding en diens Duitse lenzenleverancier Carl Zeiss. Dat heeft Nikon bekend gemaakt. ASML Holding en Carl Zeiss worden ervan beticht onrechtmatig gebruik te hebben gemaakt van technologie waarop Nikon een patent zou hebben. Het dispuut gelinkt zijn aan immersietechnologie voor het etsen van schakelingen. Nikon wil een schadevergoeding en verkoopverbod afdwingen met juridische procedures in Nederland, Duitsland en Japan. ASML Holding benadrukt echter met klem op geen enkele manier een inbreuk op de patenten van Nikon te hebben gepleegd.

Meer Nieuws

09:04 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.