29-04-17

Nieuwsoverzicht

Het bedrijf Ion Beam Applications (IBA) uit Louvain-la-Neuve heeft voor de eerste keer een protontherapiecentrum kunnen leveren in Afrika. Er werd immers een bestralingssysteem van het type Proteus One verkocht aan de Children's Cancer Hospital Foundation Egypt, die de installatie heeft toegewezen aan een ziekenhuis in Caïro. Dat heeft het Waalse bedrijf bekend gemaakt. Aan de levering is ook een onderhoudscontract op lange termijn verbonden. De waarde van het totale pakket wordt geraamd op een bedrag tussen 35 miljoen euro en 40 miljoen euro. Wereldwijd heeft de Belgische groep tot nu toe negentien exemplaren van Proteus One, een compacte vorm van zijn protontherapiecentrum, geplaatst.

De Britse investeerder CVC Capital wordt de nieuwe eigenaar van de Zwitserse horlogemaker Breitling. Dat heeft CVC Capital bekend gemaakt. De Britse groep zou volgens een aantal bronnen een bedrag van 800 miljoen euro hebben betaald voor een belang van 80 procent in de horlogefabrikant. De familiale groep Schneider, oprichter van Breitling, behoudt een belang van 20 procent. Breitling werd ruim honderddertig jaar geleden opgericht. In november vorig jaar werd voor de eerste keer gemeld dat de horlogemaker te koop werd gesteld. Breitling boekte vorig jaar een omzet van ongeveer 390 miljoen euro. CVC Capital zou Breitling onder meer op de Chinese markt verder willen laten groeien.

De Duitse groep Volkswagen overweegt zijn Italiaanse dochter Ducati, fabrikant van motorfietsen, van de hand te doen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. Opgemerkt wordt dat Volkswagen zich in de toekomst meer op de autosector zou willen toespitsen. Naast een verkoop zou ook een beursgang niet worden aangesloten. Audi, dochter van Volkswagen, nam Ducati vijf jaar geleden over voor een bedrag van 860 miljoen euro. Geraamd wordt dat de overnameprijs zou kunnen oplopen tot 1,5 miljard euro. Volgens waarnemers zouden onder meer Chinese partijen geïnteresseerd kunnen zijn. Ook investeringsmaatschappijen worden genoemd.

De Amerikaanse rederijgroep Royal Caribbean Cruises heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2 miljard dollar, tegenover 1,9 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 99,1 miljoen dollar tot 214,7 miljoen dollar. De positieve evoluties zijn volgens Royal Caribbean te danken aan onder meer een toename van het aantal reizigers, maar ook aan een stijging van de bestedingen aan boord van de schepen. Daarnaast kon ook van lagere operationele kosten worden geprofiteerd. Per reiziger werden tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 201,67 dollar daginkomsten gemeld, tegenover 198,55 dollar dezelfde periode vorig jaar.

Investeerder Precision Capital uit Qatar overweegt om Banque Internationale Luxembourg (BIL), een voormalige dochter van de groep Dexia, te verkopen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Bloomberg gemeld. Geraamd wordt dat de verkoop ongeveer 1,37 miljard euro zou kunnen opleveren. Dat zou nagenoeg het dubbele zijn van het bedrag dat Precision Capital zes jaar geleden voor de Luxemburgse bank betaalde. Precision Capital is in handen van de Qatarese koninklijke familie Al Thani en heeft een belang van 90 procent in de Luxemburgse bank. Het Groothertogdom Luxemburg heeft nog een belang van 10 procent in de financiële instelling.

Materialengroep Nyrstar verkoopt zijn zinkmijn Campo Morado in Mexico aan het Canadese concern Telson. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 20 miljoen dollar. Begin dit decennium had Nyrstar de mijn gekocht voor een bedrag van 300 miljoen euro. Campo Morado kende echter heel wat operationele problemen, waardoor nooit het verhoopte rendement werd gehaald. Uiteindelijk werd de mijn als een totaalverlies op de balans van Nyrstar ingeschreven. Eerder deed Nyrstar al twee mijnen in Peru en telkens één ontginning in Honduras en Chili van de hand. Alleen de mijnen Langlois in Québec, Myra Falls in British Columbia (Canada) en Tennessee Mines (Verenigde Staten) blijven nog behouden.

De Amerikaanse oliegroep ExxonMobil heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 63,29 miljard dollar, tegenover bijna 48,71 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 1,8 miljard dollar naar 4 miljard dollar. De positieve evoluties zijn naar eigen zeggen vooral te danken aan kostenbesparingen en prijsstijgingen. Het Amerikaanse concern boekte een gemiddelde productie van ruim 4,15 miljoen vaten per dag. Dat betekende een daling met 4 procent tegenover het eerste kwartaal vorig jaar. Bij de raffinage kon echter een groei met 2,4 procent tot 4,3 miljoen vaten per dag worden gemeld.

De luchthaven van Charleroi krijgt een onderhoudscentrum van de Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair. Dat heeft Laurent Levêque, voorzitter van Brussels South Charleroi Airport (BSCA), bekend gemaakt. Het nieuwe complex zal worden ingeplant op een terrein van 7.000 vierkante meter dat toebehoort aan het bedrijf Sonaca, fabrikant van vliegtuigonderdelen. Ryanair wil in Charleroi het onderhoud van zijn vliegtuigen van het type Boeing 737-800 organiseren. Het is nog niet bekend hoeveel bijkomende tewerkstelling de nieuwe activiteit op de luchthaven zal creëren. De Ierse maatschappij heeft al een gelijkaardig complex in de Spaanse stad Sevilla. Daar werken honderdvijftig mensen.

Het materialenbedrijf Umicore heeft een schikking getroffen voor een aantal octrooigeschillen met Basf en diens Amerikaanse partner Argonne National Laboratory. Dat hebben de betrokken bedrijven bekend gemaakt. Door het akkoord beschikt Umicore voortaan over een licentie voor de productie en verkoop van kathodemateriaal voor batterijen op basis van nikkel, mangaan en kobalt in de Verenigde Staten. Door de overeenkomst worden de juridische procedures van Basf en Argonne tegen Umicore voor de rechtbank van Wilmington in de Amerikaanse staat Delaware stopgezet. Financiële details over de overeenkomst werden niet bekend gemaakt.

De Britse bank Barclays heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,6 miljard pond, tegenover een positief resultaat van 793 miljoen pond dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg van 5 miljard pond naar 5,8 miljard pond. Jes Staley, chief executive van Barclays, merkt daarbij op dat de kernactiviteiten van de bank - de Britse en Amerikaanse activiteiten - een sterke groei konden laten optekenen. Staley benadrukte ook dat Barclays de volgende drie jaar tweeduizend nieuwe medewerkers wil aantrekken. De vacatures zouden vooral in de technologie-divisie zijn gesitueerd. Dochterbedrijf Barclays Africa Group moet uiterlijk over drie jaar zijn verkocht.

De brexit kan zware gevolgen hebben voor de Europese autosector. Die waarschuwing komt van de European Automobile Manufacturers Association (Acea) en een aantal andere organisaties uit de sector. Erik Jonnaert, secretaris-generaal van de Acea, wijst er daarbij op dat de autosector in Europa en Groot-Brittannië sterk is verstrengeld. Elke wijziging in die structuur zal volgens hem zeker een negatieve impact hebben op de fabrikanten. Er wordt onder meer gewezen op de invoering van douanerechten op de trafieken van onderdelen. Ook wordt 90 procent van de Britse autoproductie op het Europese continent verkocht. De Europese autosector biedt werk aan 12,2 miljoen mensen.

De Zwitserse bank UBS heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,3 miljard Zwitserse frank. Dat betekende een stijging met 79 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten stegen met 10 procent tot 7,5 miljard Zwitserse frank. Gemeld werd dat vooral de divisies zakenbankieren en vermogensbeheer in Noord-Amerika en Zuid-Amerika een sterke bijdrage tot de groei hebben geleverd. Bij de zakenbank kon een winstgroei met 51 procent wordt gemeld, terwijl bij de Amerikaanse vermogensbeheerder een stijging met 32 procent werd geregistreerd. Het beheerde vermogen nam op één jaar tijd met 8 procent toe tot 439 miljard Zwitserse frank.

Het spoorbedrijf B Logistics, gespecialiseerd in vrachtvervoer, zet zijn activiteiten voortaan verder onder de naam Lineas Group. Het bedrijf is voor 69 procent in handen van investeerder Argos Soditic. De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS), de oorspronkelijke eigenaar van B Logistics, heeft nog een belang van 31 procent in de vrachtvervoerder. Het bedrijf wil volgens Geert Pauwels, chief executive van Lineas, bijdragen aan de modal shift. De onderneming vervoerde vorig jaar een volume van 31,5 miljoen ton, tegenover 29,4 miljoen ton het jaar voordien. De bedrijfswinst steeg van 15 miljoen euro naar 27 miljoen euro. Volgend jaar wordt ook opnieuw op nettowinst gehoopt.

Ronnie Leten heeft zijn carrière als chief executive van het Zweedse concern Atlas Copco afgesloten. Hij heeft bij het Zweedse bedrijf een carrière van tweeëndertig jaar opgebouwd. Daarbij heeft hij ongeveer vijf jaar de functie van chief executive ingevuld. Atlas Copco heeft echter aangekondigd dat Leten benoemd zal worden tot bestuursvoorzitter van een divisie die volgend jaar als een onafhankelijk bedrijf zal worden afgesplitst. De divisie levert materialen voor bouwwerven en mijnactiviteiten en telt ongeveer 12.000 werknemers. De divisie - die op dit ogenblik de titel NewCo heeft meegekregen - realiseert een jaaromzet van ongeveer 3 miljard euro.

Het Amerikaanse olieconcern Chevron heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 33,4 miljard dollar, tegenover 23,6 miljard dollar inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een nettowinst van 2,7 miljard dollar, tegenover een verlies van 725 miljoen dollar tijdens de eerste drie maanden vorig jaar. De resultaten werden wel beïnvloed door een verkoop van activa ter waarde van 600 miljoen dollar. Verder wordt gewezen op een beperking van de kosten en een conservatief investeringsbeleid. Het bedrijf boekte tijdens de eerste drie maanden van dit jaar een gemiddelde productie van 2,7 miljoen vaten per dag, tegenover 2,6 miljoen vaten het eerste kwartaal vorig jaar.

Meer Nieuws

11:12 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.