30-04-17

Nieuwsoverzicht

Turkije heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar ongeveer 3 miljard euro toeristisch inkomsten geboekt. Dat betekende een daling met 17,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van Turkstat, het Turkse bureau voor de statistiek. In totaal werden 4,8 miljoen bezoekers geteld. Dat betekende een daling met 5,9 procent tegenover het eerste kwartaal vorig jaar. De gemiddelde besteding viel bovendien van 796 dollar naar 696 dollar terug. Buitenlandse toeristen vertegenwoordigden 71,8 procent van de totale bestedingen. Het saldo was afkomstig van Turkse expats die hun vaderland bezochten. Turkije is bij toeristen minder aantrekkelijk geworden door de politieke onzekerheid en terreurgevaar.

Het voorbije jaar werden wereldwijd nieuwe olievelden met een totale capaciteit met 2,4 miljard vaten ontdekt. Dat is een belangrijke terugval, want het anderhalve decennium voordien werd jaarlijks een gemiddelde bijkomende capaciteit van 9 miljard vaten opgetekend. Dat blijkt uit cijfers van het International Energy Agency (IEA). Tevens werd slechts voor 4,7 miljard vaten door de bedrijven een definitieve goedkeuring voor ontginning gegeven. Dat betekende een achteruitgang met 30 procent tegenover het jaar voordien. Bovendien moest worden vastgesteld dat het aantal daadwerkelijke opgestarte projecten tot het laagste niveau sinds de jaren veertig van de voorbije eeuw is teruggevallen.

De economie van Groot-Brittannië is in het eerste kwartaal van dit jaar minder hard gegroeid dan vooraf was ingeschat. Dat blijkt uit ramingen van het Britse bureau voor de statistiek. Opgemerkt werd dat de Britse economie tijdens de eerste drie maanden van dit jaar nog een groei met 0,3 procent liet optekenen, tegenover een stijging met 0,7 procent het kwartaal voordien. Economen hadden gerekend op een groei met 0,4 procent. Vooral de dienstensector, die bijzonder belangrijk is voor de Britse economie, liet tegenvallende prestaties optekenen. De sector liet een groei met 0,3 procent optekenen. Dat was het laagste niveau in twee jaar tijd. De Britse economie voelt het waardeverlies van het pond en de hogere oliekosten.

Het Duitse chemieconcern Covestro, de voormalige materialendivisie van Bayer, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,6 miljard euro. Dat betekende een stijging met 25 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 182 miljoen euro naar 468 miljoen euro. Patrick Thomas, chief executive van Covestro, maakte gewag van een sterke vraag naar de kunststoffen van het bedrijf in de bouwindustrie, de autosector en de ontwikkeling van meubels en elektronica. De cijfers tonen volgens Thomas aan dat innovatieve kunststoffen een efficiënt antwoord kunnen zijn voor megatrends zoals verstedelijking, klimaatverandering en mobiliteit.

Op de Health Sciences Campus Gasthuisberg van de Universiteit Leuven is gestart met de bouw van Particle, het eerste Belgische centrum voor protontherapie. Door de nieuwe apparatuur zal het ziekenhuis in de toekomst de mogelijkheid hebben om kankers intensiever te behandelen. Gehoopt wordt dat het Leuvense centrum over twee jaar in gebruik genomen zal kunnen worden. Particle is een samenwerking van de universiteiten van Leuven, Louvain-la-Neuve, Luik, Gent en Antwerpen. De apparatuur zal worden geleverd door het bedrijf Ion Beam Applications (IBA) uit Louvain-la-Neuve. Het centrum zou jaarlijks tussen honderdvijftig en tweehonderd patiënten moeten kunnen behandelen.

Het voorbije jaar hebben in Vlaanderen bijna 1,9 miljoen bioscoopbezoekers een ticket voor een lokale productie gekocht. Dat betekent een daling met bijna 21 procent tegenover het jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams Audiovisueel Fonds (Vaf). Er wordt daarbij wel opgemerkt dat twee jaar geleden een absoluut record kon worden opgetekend, onder meer dankzij de lancering van een groter aantal Vlaamse producties. De meest succesvolle Vlaamse film van het voorbije jaar was ‘De Premier’ van Erik Van Looy met 384.000 verkochte tickets. Nog vier andere producties - De Buurtpolitie, Achter de Wolken, Robinson Crusoe en Helden van de Zee - haalden meer dan honderdduizend bezoekers.

Het Duitse chemieconcern Basf heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 16,86 miljard euro. Dat betekende een stijging met 19 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst nam met 23 procent toe tot nagenoeg 1,71 miljard euro. Basf wees er op dat het voorbije kwartaal alle divisies een volumegroei lieten optekenen, terwijl ook hogere prijzen konden worden aangerekend. Daarnaast wordt gewag gemaakt van positieve wisselkoerseffecten en de overname van Chemetall. Over het hele jaar verwacht het Duitse concern een omzetgroei van minstens 6 procent, terwijl gerekend wordt op een winsttoename van 10 procent.

De Verenigde Staten maken de ontginning van olie en gas in noordpoolgebieden en de Atlantische Oceaan mogelijk. Daarvoor heeft de Amerikaanse president Donald Trump een besluit ondertekend. Barack Obama, voorganger van Trump, had de betrokken gebieden eerder onder bescherming geplaatst na een grote olieramp begin dit decennium. Door het nieuwe besluit wordt volgens Trump de weg vrijgemaakt voor de creatie van vele duizenden goedbetaalde banen in de Amerikaanse energiesector. Trump wil daarbij opnieuw meer kansen bieden aan de sector van de fossiele brandstoffen. Milieuverenigingen hebben aangekondigd het besluit van Trump voor de rechtbank te zullen aanvechten.

De Amerikaanse bank Goldman Sachs verwacht volgend jaar te starten met de verhuis van het personeel uit zijn vestigingen in Londen naar andere kantoren in de Europese Unie. Dat heeft een topman van de bank tegenover het persbureau Bloomberg bevestigd. Onder meer zou personeel worden overgeheveld naar Madrid, Milaan en Parijs. Concrete details over de verhuis zouden dit jaar verder worden uitgewerkt. De bank overweegt van Frankfurt zijn Europese basis te maken. Mogelijk zou Goldman Sachs duizend werknemers uit Londen wegtrekken. Door de beslissing van Groot-Brittannië om de Europese Unie te verlaten, dreigen in de Londense financiële sector tienduizend banen te verdwijnen.

Het olieconcern British Petroleum (BP) verkoopt zijn belang in de joint-venture Secco aan de Chinese groep Sinopec. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 1,7 miljard dollar. British Petroleum had een belang van 50 procent in Secco, een samenwerkingsverband met Sinopec en Singapore Oil Company (SPC). Het Britse bedrijf wil de transactie nog dit jaar afronden. De operatie kadert in de strategie van British Petroleum om dit jaar activa voor een bedrag tussen 4,5 miljard dollar en 5,5 miljard dollar van de hand te doen. De opbrengst van de verkoop zal worden gebruikt als compensatie voor de schade met het ongeval met het boorplatform Deepwater Horizon, waarvoor 50 miljard dollar werd gereserveerd.

Het Amerikaanse online betaalbedrijf PayPal Holdings heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,98 miljard dollar. De nettowinst nam met 5 procent toe tot 384 miljoen dollar. De resultaatsverbetering is volgens het bedrijf vooral te danken aan een toename van het aantal klanten, die bovendien ook meer transactief bleken uitgevoerd te hebben. Gewezen werd onder meer op het succes van het mobiele betaalplatform Venmo, dat een recordbedrag van 6,8 miljard dollar registreerde. Daarmee kende de trafiek op Venmo een verdubbeling tegenover het eerste kwartaal vorig jaar. PayPal verwierf Venmo, dat bijzonder populair is bij jongeren, drie jaar geleden met de inlijving van Braintree.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Amazon heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 35,71 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 23 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. Daarmee wordt bij Amazon de trend van de dubbelcijferige omzetgroei, die al meer dan twintig jaar kan worden aangehouden, verder gezet. De nettowinst steeg van 513 miljoen dollar naar 724 miljoen dollar. Het bedrijf maakt gewag van een voortdurende toename van de online verkopen, die het merendeel van de inkomsten van Amazon vertegenwoordigen. Daarnaast konden ook bij de zakelijke softwarediensten bijzonder positieve resultaten worden gemeld.

De Waalse ondernemer Eric Domb, chief executive van het dierenpark Pairi Daiza, bergt de plannen voor het natuurpark Nassonia op. Dat heeft Domb aangekondigd. Het gemeentebestuur van Nassogne, waar het natuurpark zou worden ingeplant, heeft immers geweigerd een toelating voor het project te geven. Daarentegen werd beslist om een gedeelte van het terrein gedurende negen jaar als jachtgebied te verhuren. In de plannen was voorzien dat in Nassogne een natuurgebied voor bedreigde flora en fauna zou worden gecreëerd, gekoppeld aan beperkte toeristische activiteiten. René Collin, Waals minister van natuur, zou onderzoeken of Nassonia kan worden ingeplant in het woud van Saint-Michel Freyr in Saint-Hubert.

Jan De Nul Group heeft een contract van 60 miljoen euro ondertekend voor baggerwerken in de haven van Veracruz in Mexico. Dat heeft het baggerbedrijf bekend gemaakt. Jan De Nul moet volgens het contract ongeveer 13 miljoen kubieke meter materiaal uitbaggeren in het kader van de maritieme uitbreiding in Veracruz, nu al de grootste haven aan de Golf va Mexico. Het gebaggerde materiaal wordt daarna opgespoten en moet dienen als basis voor de bouw van vijf haventerminals, die jaarlijks samen ongeveer 100 miljoen ton goederen moeten behandelen. De werken gaan deze zomer van start en zouden tegen de lente van vorig jaar moeten kunnen worden afgerond.

Het Amerikaanse technologieconcern Intel Corporation heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 14,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 45 procent tot 3 miljard dollar. Het bedrijf liet over het voorbije boekjaar recordresultaten optekenen en heeft die trend naar eigen zeggen ook tijdens het eerste kwartaal van het nieuwe jaar verder doorgetrokken. Volgens Brian Krzanich, chief executive van Intel, werd de groei onder meer gedragen door de nieuwe chip Optane. Hij benadrukte daarbij dat Intel een goede positie heeft voor nieuwe ontwikkelingen zoals kunstmatige intelligentie en zelfrijdende wagens.

Meer Nieuws

10:49 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.