01-05-17

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse mediabedrijf Time wordt niet verkocht. Dat heeft de raad van bestuur van Time bekend gemaakt. Eind december raakte bekend dat Time mogelijk op zoek zou gaan naar een nieuwe eigenaar. Gesprekken met eventuele overnamekandidaten bleken echter geen snel uitzicht op een overeenkomst te bieden, waardoor de uitgeverij uiteindelijk besloot het verkoopproces te beëindigen. Time gaat daardoor volgens Rich Battista, chief executive van de uitgeverij, als een onafhankelijk entiteit verder. Battista voegde eraan toe dat de portfolio van de groep zal worden bekeken, waarbij de prioriteiten voor de toekomst zullen worden vastgelegd. Daarbij zullen mogelijk een aantal activiteiten worden verkocht of stopgezet.

De Nederlandse financiële groep ABN Amro heeft de verkoop van zijn private banking-activiteiten in Azië en het Midden-Oosten aan de vermogensbeheerder LGT Group uit Liechtenstein afgerond. De deal werd in december vorig jaar aangekondigd. De verkoop levert naar verwachting een netto boekwinst op tussen de 193 miljoen euro en 215 miljoen euro in het tweede kwartaal van het jaar. De verkochte divisie ABN Amro Private Banking beheert ongeveer 20 miljard dollar aan vermogen van klanten in Singapore, Hongkong en Dubai. Ook het kantoor in Dubai valt onder de verkochte activiteiten. LGT Group is eigendom van het vorstenhuis van Liechtenstein.

Dataleverancier Thomson-Reuters heeft heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst liep met 43 procent op tot 444 miljoen dollar. Thomson-Reuters zegt dat de omzetgroei vooral kan worden toegeschreven aan investeringen die de voorbije periode werden gedaan om nieuwe markten aan te boren. De hogere winstgevendheid is volgens Jim Smith, topman van Thomson-Reuters, mede het gevolg van kostenbesparingen. Smith voegde eraan toe te verwachten dat beide trends zich ook tijdens de rest van het jaar verder zullen doorzetten.

De Duitse autobouwer BMW wil dit jaar minstens honderdduizend elektrische wagens verkopen. Dat heeft Harald Krüger, topman van de autobouwer, in een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeine gezegd. Krüger voegde eraan toe dat het het bedrijf al goed op koers ligt om die doelstelling te halen. Eerder was een jaarlijkse verkoop van honderdduizend elektrische wagens pas tegen het einde van dit decennium verwacht. Tijdens het eerste kwartaal verkocht BMW volgens Krüger al twintigduizend elektrische exemplaren en hij benadrukte dat er in de loop van dit jaar nog een aantal hybride modellen op de markt zullen worden gebracht. Maar ook dieselwagens hebben volgens Krüger nog een toekomst.

De hervormingen in Griekenland boeken sterke vooruitgang. Dat heeft Wolfgang Schäuble, Duits minister van financiën, in een gesprek met Duitse media gezegd. Door die positieve evoluties kan op korte termijn volgens Schäuble aan een verdere financiële steun worden gedacht. Schäuble verwacht dat Griekenland in mei toezegging voor een nieuwe lening zal krijgen wanneer de Eurogroep weer vergadert om over het hulpprogramma te praten. Schäuble wees erop dat Griekenland onder meer aanpassingen aan de pensioenuitkeringen heeft beloofd en zich heeft geëngageerd om het fiscale systeem bij te sturen, zodat vanaf volgend decennium weer op hogere belastingopbrengsten kan worden gerekend.

De Duitse kledingverkoper Zalando overweegt om in grote steden zoals Berlijn, Londen en Parijs fysieke winkels te openen. Die winkels zijn onder meer een uitstekend instrument om de band met de fans te versterken. Dat heeft Rubin Ritter, directeur van Zalando, in een interview met het tijdschrift Manager Magazine gezegd. Volgens Ritter zijn er vooral in de grote steden fans van het merk die veel tijd besteden op het platform van het bedrijf en ook grote bestellingen plaatsen. Verdere details over de plannen werden niet bekend gemaakt. Zalando is inmiddels actief in vijftien landen en biedt zo’n vijftienhonderd kledingmerken aan. Jaarlijks maakt het bedrijf een omzet van ruim 900 miljoen euro.

De Amerikaanse pakketbezorger United Parcel Service (UPS) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 15,3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met ruim 6 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De operationele winst daalde daarentegen met 2 procent tot 1,78 miljard dollar. Die terugval moet vooral worden toegeschreven aan de brandstofkosten, die 43 procent hoger lagen dan vorig jaar. De pakketbezorger kan die hogere brandstofprijzen wel aan de klanten doorrekenen, maar daarbij moeten een vertraging worden ingecalculeerd. Door een aantal aanpassingen kan de verrekeningen volgens het bedrijf al wel sneller gebeuren dan in het verleden.

Bij tests met zelfrijdende auto’s moeten incidenten in de Verenigde Staten te snel aan de autoriteiten worden gemeld. Dat kan het imago van de technologie beschadigen. Dat heeft het bedrijf Apple in een brief aan het Department of Motor Vehicles van de Amerikaanse staat Californië gemeld. Volgens de regelgeving moet immers telkens van een incident melding worden gemaakt wanneer de begeleider de controle over het voertuig in handen neemt. Dat leidt volgens Apple tot een onterecht negatieve berichtgeving in de media, waardoor ook het publiek in verwarring zou raken over de waarde van de technologie. Wanneer de verkeersveiligheid niet in het gedrang komt, zou volgens Apple geen incident moeten worden gemeld.

De Nederlandse bierbrouwer Heineken gaat de distributie van zijn bier in Brazilië niet langer uitbesteden aan bottelaar Coca-Cola Femsa. In plaats daarvan wordt de distributie ondergebracht bij de Braziliaanse tak van de Japanse brouwer Kirin, die eerder dit jaar door Heineken werd overgenomen. Door de beslissing dreigt het Mexicaanse concern Femsa een belangrijke inkomstenbron te verliezen. De samenwerking met Heineken in Brazilië vertegenwoordigt immers ongeveer 5 procent van de totale omzet van het Mexicaanse bedrijf. Bovendien dreigt het distributienetwerk van Femsa met een belangrijke overcapaciteit te worden geconfronteerd. De huidige samenwerking tussen Heineken en Femsa loopt nog vijf jaar.

Het Amerikaanse mediabedrijf Comcast heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 20,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 9 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei werd vooral gedragen door filmdivisie Universal Studio, die onder meer dankzij de productie Fifty Shades Darker een omzetgroei met 43 procent tot bijna 2 miljard dollar boekte. De themaparken kenden een stijging met 9 procent tot 1,1 miljard dollar. Bovendien wordt erop gewezen dat de kabeldivisie van het concern zijn abonnementenbestand verder kon uitbreiden, waardoor de inkomsten met 5,8 procent stegen tot ruim 12,9 miljard dollar. De winst van Comcast steeg met 20 procent tot 2,6 miljard dollar.

Tunnelsystemen die auto’s tegen hoge snelheid ondergronds vervoeren, moeten de verkeersopstoppingen in grote metropolen kunnen oplossen. Dat heeft de Amerikaanse ondernemer Elon Musk aangekondigd. Het concept van ondergrondse autostrades behoort tot de portfolio van The Boring Company, een nieuw bedrijf dat door Musk werd opgericht. Het concept voorziet dat de auto’s met een lift tot aan de ingang van de tunnel worden gebracht, waarna ze vervolgens op een plateau met een snelheid van ruim 200 kilometer per uur naar hun bestemming zouden kunnen worden gebracht. Musk voegde eraan toe dat er verschillende tunnels onder elkaar gegraven kunnen worden.

Het Finse concern Nokia, fabrikant van netwerkapparatuur, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5,4 miljard euro. Dat betekende een daling met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De achteruitgang was wel minder uitgesproken dan de voorgaande kwartalen. Bij de netwerken moet weliswaar door een dalende vraag nog altijd een inkrimping met 6 procent worden gemeld, maar dat kon gedeeltelijk worden gecompenseerd door 25 procent hogere inkomsten uit octrooien. Rajeev Suri, chief executive van Nokia, stelde in een commentaar te verwachten dat ook de vraag naar netwerken in het verdere verloop van het jaar opnieuw een herstel zal kennen.

Saudi Arabian Oil Company (Aramco) is wellicht 500 miljard dollar minder waard dan de Saudische regering eerder had ingeschat. Dat hebben volgens de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal een aantal bestuurders van Aramco gemeld. De Saudische kroonprins had eerder aangegeven dat Aramco ongeveer 2 biljoen dollar waard zou zijn. De Saudische overheid wil volgend jaar tot 5 procent van de aandelen in Aramco verkopen. Analisten maken echter gewag van maximaal 1,5 biljoen dollar, zelfs wanneer rekening zou worden gehouden met een recente belastingverlaging en andere mogelijkheden die de overheid heeft om de verkoop voor beleggers aantrekkelijker te maken.

Het Antwerpse maritieme concern Exmar zal zijn drijvende opslagtanks voor vloeibaar aardgas toch niet aan de Nederlandse tankopslagbedrijf Vopak verkopen. Dat hebben beide partijen bekend gemaakt. De transactie was een viertal maanden geleden aangekondigd, maar toe was al gewag gemaakt dat alle stakeholders in het project met de verkoop zouden moeten instemmen. Een Amerikaanse partner van Exmar zou zich echter tegen de operatie hebben verzet. Exmar had met de verkoop extra reserves willen verzamelen om de verdere uitbreiding van zijn vloot te financieren. Nicolas Saverys, chief executive van Exmar, zegt echter dat de activiteiten van de platformen op termijn meer zullen opbrengen dan de verkoop.

Het Zwitserse farmaconcern Roche heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 13 miljard Zwitserse frank of 12 miljard euro. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf, wereldwijd de grootste fabrikant van geneesmiddelen tegen kanker, zegt de groei in belangrijke mate te danken te hebben aan nieuwe productlanceringen. Roche steunt al jaren op succesproducten zoals Herceptin, Rituxan en Avastin, maar de patenten op die middelen zullen in de nabije toekomst vervallen. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar konden echter sterke verkopen worden gemeld van nieuwere producten zoals Tecentriq en Perjeta.

Meer Nieuws

10:48 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.