02-05-17

Nieuwsoverzicht

In Nederland heeft de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft zich akkoord verklaard met de overname van Telegraaf Media Groep (TMG) door diens Belgische sectorgenoot Mediahuis. Door de overname krijgt Mediahuis een belangrijk aantal Nederlandse kranten in handen, maar dat is voor de lokale mededingingsautoriteit geen bezwaar. Er wordt opgemerkt dat de eigendomswissel geen gevolgen heeft voor de dagbladen, die immers zullen blijven bestaan. Als de overname doorgaat, ontstaat één bedrijf met enkele grote Nederlandse kranten, die volgens de autoriteit echter elk hun eigen publiek hebben. Opgemerkt wordt dat lezers bijna nooit tussen de landelijke kranten overstappen.

Hackers die actief zijn onder het pseudoniem TheDarkOverlord hebben televisiereeksen van verschillende Amerikaanse media gegijzeld. Onder meer materiaal van Netflix, Fox, National Geographic Channel, ABC Television en IFC Media. Indien de zenders willen vermijden dat de reeksen vroegtijdig online worden geplaatst, zouden ze volgens de hackers een losgeld moeten betalen. Het beeldmateriaal zou onder meer zijn gestolen bij het postproductiebedrijf Larson Studio uit Los Angeles, dat met de grote televisienetwerken en filmstudio’s samenwerkt. De hackers hebben de nieuwe reeks van Orange is the New Black online geplaatst. Het Federal Bureau of Investigation (FBI) is een onderzoek gestart.

De Amerikaanse president Donald Trump onderzoekt maatregelen op de reuzenbanken opnieuw op te splitsen. Dat heeft Trump in een interview met het persbureau Bloomberg gezegd. Trump zou daarbij overwegen om een moderne versie te introduceren van de Glass Steagall Act, die in de jaren dertig van de voorbije eeuw werd ingevoerd en verbood dat retailbankieren en zakenbankieren door eenzelfde financiële groep zouden kunnen worden uitgevoerd. Door een strikte scheiding van de activiteiten moest roekeloos gedrag van de banken worden tegengegaan. De Glass Steagall Act hield bijna zeventig jaar stand, maar werd op het einde van de voorbije eeuw door toenmalig president Bill Clinton afgeschaft.

In het Amerikaanse Congres hebben de democraten en republikeinen een akkoord bereikt over de financiering van de federale regering tot eind september. In de nieuwe begroting zijn geen financiële middelen voorzien voor de muur die de Amerikaanse president Donald Trump op de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico wil bouwen. De democraten hadden gedreigd de begroting te blokkeren indien de plannen voor de muur behouden zouden blijven. Zonder een begroting had de Amerikaanse regering alle overheidsinstellingen moeten sluiten, zoals vier jaar geleden gebeurde. Donald Trump heeft gezegd dat de grensmuur later toch zal worden opgetrokken om drugs en mensenhandel te blokkeren.

Het Amerikaanse industriële concern Honeywell International heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 1,3 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 1,2 miljard dollar dezelfde periode vorig jaar. De omzet bleef nagenoeg status-quo op 9,5 miljard dollar. Het Amerikaanse concern profiteert naar eigen zeggen van het herstel van de vraag op de markt van olie en gas. Darius Adamczyk, chief executive van Honeywell, wees echter ook op de sterke prestaties van de luchtvaartdivisie, die onder meer motoren levert aan vliegtuigbouwers zoals Bombarbier, Textron of General Dynamics. De divisie kon een winst van 796 million dollar melden.

Honingproducent Meli uit Veurne wil zijn assortiment verder diversifiëren. Dat heeft Koen Steurbaut, chief executive van Meli, gezegd. Hij maakt in de krant De Tijd daarbij gewag van onder meer chocolade, roomijs of biscuit met honing. Het bedrijf kijkt volgens Steurbaut ook uit naar een verdere geografische uitbreiding. In Nederland, Frankrijk en Scandinavië - waar Meli nu al een sterke aanwezigheid heeft - ziet de chief executive nog wel mogelijkheden, maar toch wordt vooral gewezen op kansen in het Midden-Oosten en vooral in China. Terwijl in Europa vooral een groei wordt gegenereerd door opdrachten voor derden, wil Steurbaut in China vooral het eigen merk van Meli uitspelen.

Het Amerikaanse kredietkaartbedrijf Visa heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 4,5 miljard dollar, tegenover 3,6 miljard dollar inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel van 1,71 miljard dollar tot 430 miljoen dollar terug. Die achteruitgang wordt echter toegeschreven aan een eenmalige last bij de overname van Visa Europe. Het totale transactievolume steeg 37,2 procent tot 1,73 biljoen dollar. Visa Europe, dat in juni vorig jaar voor een bedrag van 23 miljard dollar werd overgenomen, vertegenwoordigde 19,4 procent van het totale volume. In de Verenigde Staten was er een stijging met 11,7 procent tot 775 miljard dollar.

In Venezuela is een nieuw minimumloon ingevoerd. Voortaan moeten werknemers minstens 65.000 bolivar per maand ontvangen. Dat heeft de Venezolaanse president Nicolas Maduro bekend gemaakt. Door die beslissing wordt het minimumloon met 60 procent en komt nu overeen met een bedrag van 80 euro. Ook werd 135.000 bolivar voedselhulp aangekondigd, waardoor het reële loon tot iets meer dan 200.000 bolivar zou stijgen. Op de zwarte markt wordt voor een geldsom van 65.000 bolivar echter slechts een bedrag van 14 euro betaald. Daarmee kende Maduro voor de derde keer dit jaar een loonsverhoging toe. Venezuela gaat al lang gebukt onder een politieke en economische crisis.

Kachelproducent Stûv uit Bois-de-Villers in de provincie Namen staat te koop. Dat heeft Gerard Pitance, hoofdaandeelhouder van het bedrijf, bekend gemaakt. Er werd aan de zakenbank Degroof Petercam de opdracht gegeven een overnamekandidaat te zoeken. Daarbij zouden zowel financiële als industriële partijen kunnen worden weerhouden. Gerard Pitance richtte Stûv samen met partner Benoit Lafontaine in het begin van de jaren tachtig op. Vijf jaar geleden werd Lafontaine uitgekocht. Pitance zegt echter in de familie geen kandidaat-opvolger te vinden. Om de continuïteit van het bedrijf te garanderen, moet dan ook een externe partij worden gevonden.

Het Amerikaanse bedrijf Schlumberger, dienstverlener van de oliesector, heeft tijdens de eerste drie maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 6,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf kon naar eigen zeggen profiteren van de verbeterende marktomstandigheden op de Noord-Amerikaanse oliemarkt. Er wordt daarbij op gewezen dat er in de regio steeds meer boorplatformen opnieuw in gebruik worden genomen, waarmee de operatoren hopen te kunnen profiteren van de productieverlaging die het oliekartel Opec met andere producten, zoals Rusland, heeft afgesproken. De nettowinst daalde van 501 miljoen dollar naar 279 miljoen dollar.

Dankzij innoverende technieken heeft het olieconcern British Petroleum (BP) in de Golf van Mexico een verborgen oliebron gevonden. Dat heeft British Petroleum bekend gemaakt. De nieuwe bron bevindt zich ongeveer 250 kilometer buiten de kust van New Orleans. De bron zou een voorraad van ongeveer 200 miljoen vaten omvatten, waarmee een opbrengst van ongeveer 2 miljard euro zou kunnen worden gerealiseerd. De ontdekking werd gedaan met behulp van een nieuwe supercomputer en algoritmes om seismische gegevens te interpreteren. Daardoor kunnen geologische formaties beter in kaart worden gebracht en zou de vertekening van seismische golven kunnen worden gecorrigeerd.

De Amerikaanse staalfabrikant Nucor heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,82 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 30 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep van 87,6 miljoen dollar op naar 356,9 miljoen euro. De groei was naar eigen zeggen te danken aan hogere verkoopprijzen, maar ook wordt gewezen op gestegen volumes. De gemiddelde verkoopprijs voor staal lag 21 procent hoger dan een jaar terug, terwijl ook de volumes met 9 procent waren toegenomen. De bezettingsgraad van de staalfabrieken kwam uit op 89 procent, tegenover 80 procent tijdens het eerste kwartaal van vorig jaar.

De Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) heeft het voorbije jaar een bedrag van 5 miljoen euro moeten besteden om de schade door vandalisme te herstellen. Dat heeft het spoorbedrijf gemeld. Graffiti blijven de belangrijkste kostenpost. In totaal moest in het verwijderen van graffiti op treinstellen een bedrag van ruim 3,59 miljoen euro worden geïnvesteerd, tegenover een kostenpost van bijna 2,85 miljoen euro het jaar voordien. Daarnaast moest ook een bedrag van bijna 1,34 miljoen euro worden uitgegeven voor de herstelling van allerhande andere vormen van beschadigingen, tegenover nagenoeg 1,14 miljoen euro het jaar voordien.

Het Leuvense onderzoekscentrum Imec, gespecialiseerd in nano-elektronica en digitale technologie, heeft het voorbije jaar 496,5 miljoen euro inkomsten geboekt. Dat betekende een toename met bijna 20 procent tegenover het jaar voordien. De groei moet volgens het Imec vooral worden toegeschreven aan een aanzienlijke stijging van het aantal opdrachten voor binnenlandse en buitenlandse bedrijven, waar de inkomsten van 342 miljoen euro naar bijna 384 miljoen euro zijn opgelopen. Daarnaast moet er echter ook worden gewezen op de fusie met het digitale onderzoekscentrum iMinds uit Gent. Wel leed Imec vorig jaar een verlies van 2,8 miljoen euro, tegenover 10,2 miljoen euro winst het jaar voordien.

Het Amerikaanse industriële conglomeraat General Electric (GE) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van bijna 27,7 miljard dollar. Dat was een daling met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die achteruitgang wordt toegeschreven aan een zwakkere vraag bij de producenten van olie en gas, maar ook aan een inkrimping bij de energienetwerken en verlichting. Wel werden sterkere cijfers gemeld bij de constructie van krachtcentrales, duurzame energie en de bouw van vliegtuigmotoren. Het orderboek steeg met 3 procent tot ruim 324 miljard dollar. Het concern boekte een winst van 619 miljoen dollar, tegenover een verlies van 61 miljoen dollar het eerste kwartaal vorig jaar.

Meer Nieuws

08:01 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.