03-05-17

Nieuwsoverzicht

In Hollywood heeft het Writers Guild, de vakbond van scenaristen, met de Alliance of Motion Picture and Television Producers, de vakvereniging van de grote studio’s, een akkoord gesloten over een nieuwe arbeidsovereenkomst. Daardoor is een dreigende staking in de Amerikaanse entertainmentwereld afgewend. Beide partijen onderhandelden sinds maart over een nieuw akkoord. De vakbond had daarbij voor meer dan dertienduizend scenaristen een salarisverhoging en een verbeterde ziekteverzekering gevraagd. Omdat er geen akkoord werd bereikt, dreigde lang een staking. Daarmee zou voor de eerste keer in Hollywood het werk worden neergelegd. Uiteindelijk werd toch een compromis bereikt.

De Italiaanse regering biedt aan luchtvaartmaatschappij Alitalia een noodlening van 600 miljoen euro aan, zodat het bedrijf zijn activiteiten voorlopig kan verder zetten. Dat heeft Carlo Calenda, Italiaans minister van economische ontwikkeling, gemeld. Alitalia had bekend gemaakt het faillissement te zullen aanvragen nadat het personeel een herstructurering had afgewezen. De Italiaanse regering had gezegd Alitalia geen hulp meer te bieden, maar Calenda wees erop dat het faillissement miljoenen reizigers in de problemen zouden brengen en zware schade zou toebrengen aan de reputatie van het land en de toeristische sector. Er wordt naar investeerders gezocht voor een overname.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 53 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 4,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 5 procent tot 11 miljard dollar. Ondanks die groei nam de verkoop van iPhones met 0,8 procent af tot 50,8 miljoen exemplaren. Die terugval moet volgens Apple worden toegeschreven aan de hoge verwachting bij de consumenten voor de nieuwe editie van het apparaat, die later dit jaar op de markt moet komen. Daarom wordt de aankoop van een nieuwe telefoon uitgesteld. Het bedrijf stelt 50 miljard dollar extra beschikbaar voor dividenden en aandeleninkopen.

In de fabriek van autobouwer Audi in Brussel zullen dit jaar 2.600 exemplaren van het model A1 worden gebouwd. Dat hebben de vakbonden bekend gemaakt. Met de productieverhoging zou Audi de sterke vraag naar zijn compacte model willen opvangen. De verhoogde productie zou echter een probleem kunnen opleveren, want nachtwerk of weekendploegen zijn onmogelijk omdat de fabriek momenteel wordt omgebouwd voor de constructie van het nieuwe elektrische model. Daarom zou de fabriek overwegen om een werkweek van vijfenveertig uur in te voeren. De fabriek kan de vraag van het hoofdkantoor moeilijk afwijzen, want gehoopt wordt een tweede elektrisch model naar Brussel te kunnen halen.

Om pieken in de werkbelasting voor het personeel op te vangen, investeert Axa Bank in vijf robots. Dat heeft Axa Bank bekend gemaakt. Er wordt echter benadrukt dat de robots geen bedreiging voor de tewerkstelling vormen. De aankoopprijs van een robot bedraagt tussen 30.000 euro en 40.000 euro. De bank benadrukt dat de robots weliswaar gegevens verzamelen, maar geen beslissingen over dossiers nemen. Daarvoor zal altijd een personeelslid nodig zijn. De bank zegt wel te verwachten dat achterstanden in de toekomst door de inzet van de robots snel zullen kunnen worden weggewerkt. De robots beheersen op dit ogenblik zeventien taken. Volgend jaar zouden tien extra taken worden bijgevoegd.

Het Amerikaanse concern Colgate-Palmolive, producent van consumptiegoederen, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 3,7 miljard dollar. Dat betekende een status-quo tegenover dezelfde periode vorig jaar. Weliswaar liet de verkoop een daling met 2 procent optekenen, maar dat werd gecompenseerd door hogere prijzen. De nettowinst steeg van 533 miljoen dollar naar 570 miljoen dollar. Ian Cook, topman van Colgate-Palmolive, benadrukte dat het bedrijf het voorbije kwartaal met moeilijke markomstandigheden werd geconfronteerd. Vooral de verkopen in de Verenigde Staten bleven volgens Cook achter bij de eigen verwachtingen.

De Zwitserse bank UBS heeft in de Verenigde Staten met de National Credit Union Administration (NCUA) een schikking getroffen over de verkoop van dubieuze financiële producten. De Zwitserse groep betaalt daarbij 445 miljoen dollar om claims van een aantal Amerikaanse kredietunies af te kopen. Een aantal kredietunies waren tijdens de financiële crisis negen jaar in zware problemen gekomen omdat een aantal financiële producten in hun portefeuille gebaseerd leek op risicovolle hypotheken. Dat was te wijten aan banken die leningen zonder voldoende onderpand hadden toegewezen. De Britse groep Royal Bank of Scotland trof in een gelijkaardig dossier vorig jaar al een schikking van 1,1 miljard dollar.

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf Spacex heeft met zijn Falcon-draagraket voor de eerste keer een militaire satelliet gelanceerd. De lancering had plaats op de ruimtevaartbasis Cape Canaveral in Florida in opdracht van het National Reconnaissance Office (NRO), een Amerikaanse inlichtingendienst die met satellieten informatie inzamelt. Een tiental minuten na de lancering landde de eerste trap van de Falcon-raket weer op Cape Canaveral. Het is al de vierde keer dat Spacex erin slaagt een gedeelte van zijn draagraket te recupereren. Tien jaar lang werd de lancering van militaire satellieten in de Verenigde Staten exclusief toevertrouwd aan United Launch Alliance. Spacex heeft nu ook die markt aangeboord.

De Amerikaanse autobouwer Ford heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 39,1 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 2,5 miljard dollar naar 1,6 miljard dollar. Het bedrijf maakte gewag van slinkende verkopen en toenemende kosten, terwijl bovendien gewezen wordt op investeringen in de ontwikkeling van elektrische en autonome voertuigen. De omzetgroei was te danken aan de grotere interesse voor duurdere modellen. Bij het totale verkoopsvolume diende echter een daling worden gemeld. Mark Fields, topman van Ford, verwacht door nieuwe modellen volgend jaar betere prestaties.

Het Indiase informaticabedrijf Infosys gaat de volgende twee jaar tienduizend Amerikaanse werknemers rekruteren. Het concern zal in de Verenigde Staten ook vier nieuwe filialen opzetten. Daarmee reageert Infosys op de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump, die minder buitenlandse werknemers in de Verenigde Staten wil toelaten. Infosys maakte eerder al bekend dit jaar minder dan duizend werkvisa te zullen aanvragen. Twee jaar geleden waren nog ongeveer negenduizend aanvragen geregistreerd. Vorig jaar werden nog 6.500 visa opgetekend. Vishal Sikka, topman van Infosys, wees erop dat het aanboren van lokaal talent een economisch zinvol principe is.

Het chemieconcern Dow Chemical heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 13,2 miljard dollar. Dat betekende een stijging met bijna 24 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei was gedeeltelijk te danken aan de overname van de siliconendivisie Dow Corning in juni vorig jaar. Wanneer met die transactie geen rekening wordt gehouden, zou nog een omzetgroei met 11 procent zijn gemeld. Vooral de divisie kunststoffen boekte met een omzetgroei van 21 procent tot 5 miljard dollar uitstekende cijfers. Dow Chemical boekte een nettowinst van 888 miljoen dollar. Dat betekende nagenoeg een vervijfvoudiging tegenover vorig jaar, toen echter een zware boete werd betaald.

In de toekomst zal in Vlaanderen bij een nieuwbouw alleen nog een bouwvergunning worden verstrekt wanneer in de plannen ook een internetverbinding is voorzien. Dat heeft Joke Schauvliege, Vlaams minister van wonen, bekend gemaakt. Dezelfde verplichting geldt wanneer belangrijke renovatiewerken worden uitgevoerd. Dankzij deze maatregel moet volgens de minister worden gegarandeerd dat elk huishouden in Vlaanderen een toegang tot snel internet kan worden geboden. De maatregel kadert volgens Joke Schauvliege in het beleid van de Europese Unie, waar wordt geëist dat alle burgers een vlotte toegang tot het internet krijgen aangeboden.

De microblogsite Twitter gaat samenwerken met het persbureau Bloomberg om vierentwintig uur per dag televisieprogramma’s aan te bieden. Het nieuwskanaal zal exclusief op Twitter kunnen worden bekeken. Daarmee hoopt het bedrijf een publiek te kunnen bereiken dat niet langer naar televisie kijkt, maar tijdens zijn verplaatsingen met de bus of de trein snel een nieuwsoverzicht wenst. Dat aanbod zal gecombineerd worden met televisie-uitzendingen die Twitter al rond een aantal evenementen - zoals de uitreiking van de Grammy Awards - heeft opgebouwd. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar werden op Twitter al achthonderd uur live videostreams getoond. Dat was tweehonderd uur meer dan het kwartaal voordien.

De advertentiesite Kapaza.be zet zijn activiteiten stop. Dat heeft Kapaza bekend gemaakt. De domeinnaam en een gedeelte van het klantenbestand worden overgenomen door 2dehands.be. Een concrete reden voor de beslissing werd niet gegeven, maar Kapaza benadrukte wel dat de sluiting voor het platform de enige optie was. Alle houders van een account bij Kapaza zullen door 2dehands.be worden aangeschreven met een voorstel om over te stappen. Kapaza werd veertien jaar geleden opgericht, maar kwam vijf jaar nadien in handen van de Noorse groep Schibsted Classified. Door de overname van Kapaza kan 2dehands.be, een dochterbedrijf van de Amerikaanse groep eBay, zijn marktleiderschap in België nog verder versterken.

De Russische gasproducent Gazprom heeft het voorbije jaar een nettowinst gerealiseerd van 951,64 miljard roebel of 16,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 21 procent tegenover het jaar voordien. De omzet steeg van 6,07 biljoen roebel naar 6,11 biljoen roebel. Het bedrijf kon het voorbije jaar vooral profiteren van de stijgende vraag naar gas in Europa, de belangrijkste afzetmarkt voor Gazprom. Het Russische concern boekte op zijn Europese activiteiten een omzetgroei met 12,5 procent. Ook voor dit jaar rekent Gazprom in Europa op een dubbelcijferige groei. Het Russische bedrijf vertegenwoordigt ongeveer één derde van alle gasleveringen op de Europese markt.

Meer Nieuws

07:57 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.