04-05-17

Nieuwsoverzicht

Het sociale netwerkbedrijf Facebook gaat de volgende periode drieduizend extra personeelsleden aanwerven om gewelddadige content te filteren. Dat heeft Mark Zuckerberg, chief executive van Facebook, bekend gemaakt. Nu al worden door Facebook wereldwijd vijfenveertighonderd mensen ingezet om berichten te onderzoeken. Op Facebook zijn de voorbije weken diverse videoclips verschenen van mensen die zichzelf of anderen verwondingen toebrachten. In een aantal gevallen was er sprake van realtime streaming. Zuckerberg zegt verveeld te zitten met het probleem en benadrukte dat er in noodgevallen sneller moet kunnen worden ingegrepen.

Het Amerikaanse concern Tesla, fabrikant van elektrische auto's, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,7 miljard dollar, tegenover 1,2 miljard dollar inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. Het kwartaalverlies liep op van 282 miljoen dollar naar ruim 330 miljoen dollar. Het bedrijf zegt geprofiteerd te hebben van de sterke verkopen die bij het Model X en Model S konden worden gemeld. Eerder al was bekend gemaakt dat Tesla tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een recordaantal van 25.000 exemplaren heeft afgeleverd. De onderneming maakte verder bekend dat in juli van dit jaar met de productie van het nieuwe Model 3 zal worden gestart.

Vanaf begin volgend jaar moeten in Londen alle nieuwe taxi’s met een oplaadbare batterij zijn uitgerust, zodat de voertuigen elektrische kunnen rijden. Dat heeft Ben Plowden, directeur van het openbare vervoerbedrijf Transport for London (TfL), aangekondigd. De maatregelen moet helpen om de luchtvervuiling in de Britse hoofdstad tegen te gaan. Het Londense vervoerbedrijf heeft een budget van 21 miljoen euro voorzien voor de verdere uitbouw van het netwerk laadpalen. Tegen het einde van dit decennium moet Londen over driehonderd laadpunten beschikken. Er zal een technologie gebruikt worden die een taxi in een tijdsspanne van dertig minuten kan opladen.

De Amerikaanse rockgroep The Eagles heeft bij de rechtbank van Californië klacht neergelegd tegen de uitbaters van het Hotel Todos Santos in Mexico. Het hotel is gevestigd in de Mexicaanse provincie Baja California en wordt volgens Don Henley, leadzanger van The Eagles, in de marketing van de huidige eigenaars als Hotel California gepromoot. Daarbij zouden de uitbaters volgens Henley onterecht laten uitschijnen dat het pand de inspiratiebron is geweest voor de wereldhit ‘Hotel California’ die The Eagles in het midden van de jaren zeventig schreven. Henley verwijst in de klacht onder meer naar een reeks online besprekingen over het hotel, waarin klanten duidelijk de link met de rockgroep leggen.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Apple beschikt over een kasreserve van 256 miljard dollar. Dat is gebleken uit de kwartaalcijfers die het bedrijf zopas bekend heeft gemaakt. De kasreserves van het Apple zijn de voorbije vijf jaar nagenoeg verdubbeld. Er wordt echter ook gemeld dat ongeveer 93 procent van de kasreserves van de onderneming buiten de Verenigde Staten wordt bewaard. Daarmee kan het bedrijf de hoge Amerikaanse winstbelasting van 35 procent vermijden. In tegenstelling tot andere ondernemingen gebruikt Apple zijn reserves slechts zelden om overnames te realiseren. Wel wordt geregeld uit dat bedrag geput om aandeelhouders een groter dividend te kunnen uitbetalen.

Autogroep D’Ieteren wil een gedeelte van dochterbedrijf Belron, eigenaar van het merk Carglass, verkopen. Dat heeft D’Ieteren bekend gemaakt. Met de opbrengst wil de groep de nodige financiële middelen verzamelen om in een verdere uitbreiding van de activiteiten te investeren. D’Ieteren wil echter alleen een minderheidsbelang in Belron verkopen. Belron is naar eigen zeggen wereldwijd marktleider voor de herstelling of vervanging van autoruiten. D’Ieteren heeft op dit ogenblik bijna 95 procent van de aandelen van Belron in handen. Er wordt wel opgemerkt dat de toekomstige partner de langetermijnvisie van de onderneming zal moeten onderschrijven. D’Ieteren is ook Belgische invoerder van de groep Volkswagen.

De Amerikaanse financiële groep Mastercard heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van ruim 2,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 12 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep op van 959 miljoen dollar naar 1,1 miljard dollar. In totaal werden met de kredietkaarten van Mastercard tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 14,7 miljard transacties uitgevoerd. Dat betekende een stijging met 17 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De Verenigde Staten blijven de belangrijkste markt voor het bedrijf, maar Mastercard merkt op inmiddels met honderdvijftig valuta te werken. Het aantal grensoverschrijdende transacties steeg met 13 procent.

De Belgische staat verkoopt een kwart van zijn belang in de Franse bank BNP Paribas. Dat heeft Johan Van Overtveldt, federaal minister van financiën, bekend gemaakt. Door de transactie brengt de Belgische staat zijn aandeel in BNP Paribas van 10,3 procent naar 7,8 procent terug. België verwierf het belang in de Franse groep bij de verkoop van driekwart van zijn participatie in Fortis aan BNP Paribas. De gedeeltelijke verkoop levert de Belgische staat een bedrag van ongeveer 2,1 miljard euro op. Daardoor daalt de schuldgraad van het land met ongeveer 0,5 procent. Anderzijds zal België in de toekomst ook een kleiner dividend van de Franse bank krijgen uitgekeerd.

De Franse autogroep PSA Peugeot-Citroën gaat samen met het technologiebedrijf NuTonomy in Singapore zelfrijdende auto’s testen. Dat hebben de twee ondernemingen bekend gemaakt. NuTonomy zal daarbij zijn zelfrijdende technologie in een model van Peugeot inbouwen. De auto’s zouden tegen het einde van de zomer zijn aangepast, zodat in september met de tests van start zouden kunnen gaan. Na het eerste pilootproject in Singapore, worden ook in een aantal andere steden tests gepland. Specifieke locaties werden niet vrijgegeven, maar volgens waarnemers zou onder meer gekeken kunnen worden naar Boston en Parijs, twee steden waar de autogroep grote kantoren heeft.

Het Duitse modehuis Hugo Boss heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 651 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 25 procent tot 48 miljoen euro. Het Duitse bedrijf benadrukte te hebben kunnen profiteren van een sterke vraag in onder meer China en Groot-Brittannië. Ook in Duitsland kon een groei worden gemeld, waardoor de tegenvallende prestaties in de Verenigde Staten konden worden opgevangen. Het modehuis werd vorig jaar met tegenvallende verkopen geconfronteerd, waardoor zowel de omzet als winst afnamen. Dit jaar wordt echter op een sterk herstel gerekend.

Het Amerikaanse internetplatform HomeAdvisor, onderdeel van de mediagroep InterActiveCorp (IAC), fuseert met zijn concurrent Angie’s List. Dat heeft InterActiveCorp bekend gemaakt. Met de transactie is een bedrag gemoeid van ruim 500 miljoen dollar. Na de overname zouden HomeAdvisor en Angie’s List worden samengebracht in een beursgenoteerd bedrijf, waarin InterActiveCorp een belang tussen 87 procent en 90 procent zou gehouden. HomeAdvisor en Angie’s List zijn online marktplaatsen die professionele klussers in contact brengen met particuliere opdrachtgevers. HomeAdvisor is marktleider in de Verenigde Staten en heeft dochterondernemingen in Duitsland, Frankrijk, Italië en Canada.

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft wegens kartelvorming een boete van 1,8 miljoen euro opgelegd aan de bedrijven Siemens, Allgemeine Elektricitäts Gesellschaft (AEG), Schneider en Secheron. De betrokken bedrijven zouden tijdens de eerste zes jaar van dit decennium afspraken hebben gemaakt voor tarieven en aanbestedingen rond opdrachten die voor het Belgische spoorbedrijf Infrabel werden uitgevoerd. Het kartel kwam aan het licht toen het Zweeds-Zwitserse concern Asea Brown Boveri (ABB) de afspraken bij de Belgische overheid opbiechtte in ruil voor een vrijstelling van boete. Ook een aantal medewerkers van Infrabel zouden aan het kartel hebben deelgenomen.

De Duitse autobouwer Volkswagen heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar jaar een omzet gerealiseerd van 56,2 miljard euro. Dat betekende een stijging met ruim 10 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg van 2,4 miljard euro naar 3,4 miljard euro. De winstgroei kan nagenoeg volledig worden toegeschreven aan de prestaties van hoofdmerk Volkswagen, waar een positief resultaat van 869 miljoen euro werd opgetekend, tegenover een overschot van 73 miljoen euro vorig jaar. Ook Skoda en Porsche konden betere prestaties melden dan tijdens het eerste kwartaal vorig jaar. Bij Audi werd echter een winstdaling van 1,3 miljard euro naar 1,2 miljard euro gemeld.

De Nederlandse fietsenfabrikant Accell heeft de fusiegesprekken met de groep Pon afgebroken. Dat heeft Accell - producent van fietsmerken zoals Sparta, Batavus en Koga - bekend gemaakt. Pon - het moederbedrijf van de fietsmerken Gazelle, Union en Cervélo - had vorige maand aangekondigd een bod van 846 miljoen euro te willen doen op Accell. Dat voorstel was voor Accell echter onvoldoend en ook een verbeterd voorstel bleek volgens het bedrijf geen reden te geven om de gesprekken met Pon verder te zetten. Accell voegt er aan toe zich opnieuw op een zelfstandige groei te willen toespitsen, waarbij onder meer gericht wordt op elektrische fietsen als transportmiddel voor werknemers.

De Britse energiegroep British Petroleum (BP) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 56,4 miljard dollar, tegenover 39,2 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De winst liep op van 532 miljoen dollar naar 1,45 miljard dollar. Het bedrijf kon naar eigen zeggen profiteren van kostenbesparingen en een herstel van de olieprijzen. De productie liep met 5 procent op tot 3,5 miljoen vaten per dag. Bob Dudley, topman van British Petroleum, kondigde aan dat het Britse concern dit jaar in totaal acht nieuwe projecten zal lanceren, onder meer in het Midden-Oosten. Tegen het einde van dit decennium wil het concern de productie met 800.000 vaten per dag op te voeren.

Meer Nieuws

08:21 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.