05-05-17

Nieuwsoverzicht

De geplande recyclage-project van het Saudische consortium Energy Recovery Systems (ERS) op de voormalige Opel-site in de Antwerpse haven is geschrapt. Dat heeft het Antwerpse havenbestuur bekend gemaakt. De Saudische groep had in de Antwerpse haven een grote installatie voor de recyclage van kunststofafval tot grondstoffen voor de chemiesector gepland. Gewag was gemaakt van een investering van 3,7 miljard euro, terwijl ook de creatie van negenhonderd arbeidsplaatsen was aangekondigd. De Saudische investeerder stelde echter onmogelijk het vereiste budget tegen de voorziene deadline te kunnen verzamelen. Het havenbestuur gaat op zoek naar een nieuwe bestemming.

Brouwer AB InBev heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 12,9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3,7 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De winst kende een groei met 3,7 procent tot 12,9 miljard dollar. Het verkochte volume daalde echter met 0,5 procent tot 147,9 miljoen hectoliter. Bij de wereldwijde merken Budweiser, Stella Artois en Corona kon een omzetgroei met meer dan 12 procent worden gemeld. De opbrengsten van Stella Artois stegen met meer dan 20 procent, waarbij het merk vooral sterke prestaties liet optekenen in de Verenigde Staten en Argentinië. Het bedrijf verwacht voor het hele jaar nog een altijd een versnelde omzetgroei.

De Amerikaanse restaurantketen Burger King opent in juni een filiaal op de site van bioscoopgroep Kinepolis in Antwerpen. Dat heeft Kevin Derycke, chief executive van moederbedrijf Burger Brands Belgium, bekend gemaakt. Antwerpen krijgt daarmee de eerste Belgische vestiging van Burger King. Over een periode van vijf jaar wil Burger Brands Belgium, dat zowel Burger King Belgium als Quick in portefeuille heeft, tussen vijfendertig en veertig nieuwe filialen open. Nog deze zomer zullen ook in Charleroi en Namen vestigingen van Burger King worden genomen. In totaal zouden dit jaar acht vestigingen van Burger King worden geopend. Benadrukt wordt echter dat ook het merk Quick blijft behouden.

China kan de Europese Unie helpen om de mensensmokkelaars op de Middellandse Zee te bestrijden. Dat heeft Dimitris Avramopoulos, Europees commissaris voor migratie, in Peking tegen Guo Shengkun, Chinees minister van openbare veiligheid, gezegd. De smokkelaars blijken voor de oversteek van de Middellandse Zee gebruik te maken van rubberboten die in China worden vervaardigd en vervolgens worden uitgevoerd. Avramopoulos heeft naar eigen zeggen de steun van de Chinese autoriteiten om de handel te lokaliseren en te ontmantelen. De rubberboten zijn bijzonder onveilig. Vorig jaar werden door de Italiaanse kustwacht echter meer dan duizend boten onderschept.

De Italiaanse sportwagenfabrikant Ferrari heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 2.003 wagens verkocht. Dat betekende een stijging met ruim 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Opgemerkt wordt dat in alle regio’s van de wereld een verkoopsgroei kon worden gemeld, maar vooral op de grote Europese markten konden naar eigen zeggen sterke prestaties worden gemeld. De omzet van de autobouwer steeg met 22 procent tot 821 miljoen euro, terwijl de nettowinst met 60 procent opklom tot 124 miljoen euro. Voor het hele jaar wordt een verkoop van 8.400 exemplaren in het vooruitzicht gesteld. Ferrari mikt daarbij op een jaaromzet van meer dan 3,3 miljard euro.

De Franse oliegroep Total neemt de Nederlandse keten Pitpoint over. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Pitpoint is producent van onder meer aardgas en waterstof en beschikt over een netwerk van elektrische oplaadpunten voor het wegvervoer en het watertransport. Pitpoint is actief in verschillende Europese landen. Met de overname wil Total zijn vertegenwoordiging op de alternatieve markt voor autobrandstoffen versterken. In totaal wil Total een Europees netwerk van driehonderdvijftig tankstations voor aardgas uitbouwen. Dat netwerk moet over een periode van vijf jaar zijn uitgebouwd. Daarmee zou het bedrijf Europees marktleider in aardgas worden.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 49 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De kwartaalwinst steeg van 1,7 miljard dollar naar 3,1 miljard dollar. De inkomsten uit reclame-inkomsten stegen met 51 procent tot 7,8 miljard dollar. Het aandeel van de mobiele platformen in de inkomsten stegen van 82 procent naar 85 procent. Facebook kende tijdens het eerste kwartaal 1,94 miljard maandelijkse actieve gebruikers. Dat betekende een stijging met 17 procent op één jaar tijd. Bij het dagelijks gebruik werd een stijging met 18 procent tot 1,28 miljard accounts geteld.

De groep Belchim uit Londerzeel, producent van gewasbescherming, neemt de Amerikaanse activiteiten van sectorgenoot Engage Agro over. Door de transactie verwerft Belchim een eerste aanwezigheid in de Verenigde Staten. Engage Agro is actief in de gewasbescherming van groenten en fruit. De overname kadert in de groeistrategie van Belchim. Vorig jaar werd al een belang van 60 procent genomen in de Canadese Engage Agro Corporation. Ook werden het Franse bedrijf Jade en de Duitse groep Proagro overgenomen. Belchim is nog voor 62 procent eigendom van de oprichtersfamilie Putteman. De andere aandeelhouders zijn Mitsui Chemicals (10 procent) en ISK Biosciences (28 procent).

Het Chinese conglomeraat HNA Group heeft een belang van 9,92 procent opgebouwd in Deutsche Bank. Dat heeft Bafin, de Duitse financiële autoriteit, bekend gemaakt. De Chinese groep, gecontroleerd door miljardair Chen Feng, had begin dit jaar een belang van 3 procent in Deutsche Bank in portefeuille, maar heeft die participatie sindsdien tot nagenoeg 10 procent opgetrokken. HNA Group is door die operatie de belangrijkste aandeelhouder van het Duitse financiële concern geworden, gevolgd door het Qatarese staatsinvesteringsfonds (6,1 procent) en de Amerikaanse vermogensbeheerder Blackrock (5,9 procent). HNA Group krijgt ook een vertegenwoordiger in de bestuursraad van Deutsche Bank.

De Amerikaanse krant The New York Times heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 399 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten uit klassieke krantenreclame ging verder achteruit, maar dat werd gecompenseerd door online advertenties, die inmiddels 38 procent van de totale reclame-inkomsten van de Amerikaanse krantengroep vertegenwoordigen. Er werd een winst van 13,2 miljoen dollar geboekt, tegenover een verlies van 8,3 miljoen euro de eerste drie maanden vorig jaar. De krant heeft 2,2 miljoen digitale abonnees. Dat betekende een stijging met 62 procent op één jaar tijd.

Bpost heeft het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 764 miljoen euro geboekt. Dat is een stijging met 26,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Bij de binnenlandse post werd weliswaar een volumedaling met 4,7 procent gemeld, maar de pakketservices kenden een groei met meer dan 20 procent. Bpost maakt gewag van een sterk kwartaal. De omzetgroei werd ondersteund door overnames, maar ook de resultaten waren beter dan vooraf was ingeschat. Bij de pakketdiensten werden voor de eerste keer meer inkomsten uit internationale (53,3 miljoen euro) dan uit binnenlandse activiteiten (52,4 miljoen euro) activiteiten. De nettowinst steeg van 95,9 miljoen euro naar 96,1 miljoen euro.

De Amerikaanse bank JPMorgan Chase gaat honderden bankiers van zijn vestiging in Londen verhuizen naar andere filialen van de groep in Dublin, Frankfurt en Luxemburg. Dat heeft Daniel Pinto, verantwoordelijke voor de investeringsdivisie van JPMorgan Chase, tegenover het persbureau Bloomberg gezegd. Na de brexit moet JPMorgan Chase een alternatieve vestiging zoeken voor zijn Europees hoofdkantoor, dat op dit ogenblik in Londen is gevestigd. De keuze voor Dublin, Frankfurt en Luxemburg is volgens waarnemers logisch. De drie steden hebben immers al een belangrijke internationale financiële sector. Ook Parijs en Amsterdam hadden gehoopt JPMorgan Chase te kunnen aantrekken.

Bij de Amerikaanse televisiezender Fox News is nu ook mede-voorzitter Bill Shine vertrokken. Hij wordt ervan beticht de aantijgingen van seksueel wangedrag tegenover voormalig chief executive Roger Ailes en presentator Bill O’Reilly te hebben genegeerd. Shine was de voorbije zomer, na het vertrek van Ailes, tot mede-voorzitter aangesteld. Eind april was ook Bill O’Reilly vertrokken nadat bekend was geraakt dat hij een compensatie van 13 miljoen dollar had betaald aan vijf vrouwen die hem van seksuele intimidatie hadden beticht. Omdat Shine onvoldoende aandacht had besteed aan de aantijgingen, zou hij volgens de slachtoffers hebben bijgedragen aan de vijandelijke sfeer tegen vrouwen bij Fox News.

De Franse energiegroep Engie schrapt in zijn thuisland met herstructureringen minstens negentienhonderd banen in de energiedivisie. De operatie moet over twee jaar zijn afgerond. Dat heeft de Franse Confédération Générale du Travail (CGT) gemeld. De vakbond hekelde ook een delokalisering naar landen met een lagere loonkost. Daarbij wordt onder meer gewezen naar Portugal, Marokko of Mauritius. Over de hele wereld zouden volgens de vakbond ruim tienduizend banen kunnen zijn betrokken. Engie had midden april een herstructurering van zijn zetels in Parijs, Brussel en Londen aangekondigd. Daarbij zouden 618 banen verloren gaan, maar zouden ook 114 arbeidsplaatsen gecreëerd worden.

België zou het European Medicines Agency (EMA) een site ter beschikking kunnen stellen in Diegem, Brussel of Louvain-La-Neuve. Dat is gebleken uit de kandidatuur die België als nieuwe inplantingsplaats van de Europese geneesmiddelenautoriteit naar voor zou willen schuiven. Opgemerkt wordt dat agentschap bij een keuze voor België zelf een site in de grote omgeving rond Brussel zou kunnen selecteren die optimaal aan zijn eisen tegemoet zou komen. Het European Medicines Agency is op dit ogenblik in Londen gevestigd, maar moet door de brexit een nieuwe locatie zoeken. Al minstens zestien lidstaten van de Europese Unie hebben zich kandidaat gesteld.

Meer Nieuws

08:44 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.