06-05-17

Nieuwsoverzicht

Autobouwer Porsche opent in Silicon Valley een nieuw kantoor dat zich zal toespitsen aan technologieën die in de volgende generaties auto’s kunnen worden geïmplementeerd. Dat heeft Porsche bekend gemaakt. Het nieuwe onderzoekscentrum zal aan een honderdtal mensen werk bieden. Door een vestiging te openen in Silicon Valley wil Porsche een sterkere samenwerking met andere technologiebedrijven die zich op de autosector focussen. Silicon Valley wordt de tweede locatie van de digitale divisie van Porsche. Een eerste filiaal werd vorig jaar in de Duitse stad Ludwigsburg opgestart. Porsche gaf nog geen verduidelijking over de categorie technologieën die de divisie wil ontwikkelen.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook zet zijn Oculus Story Studio, die zich toespitste op de productie van video met virtual reality, stop. Dat heeft Jason Rubin, hoofd content bij Oculus, bekend gemaakt. Volgens Rubin wil Oculus zich volledig richten op investeringen in externe studio’s. Daarvoor zou een budget van 50 miljoen dollar worden gerealiseerd. De oprichting van de Oculus Story Studio werd twee jaar geleden tijdens het filmfestival Sundance aangekondigd. Onder meer werden medewerkers van de animatiestudio Pixar en gamebedrijven aangetrokken. Rubin merkt op dat het bedrijf vorig jaar al 250 miljoen dollar heeft geïnvesteerd in games en andere projecten met virtuele realiteit..

De Italiaanse bank Intesa Sanpaolo heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar 4,2 miljard euro inkomsten geboekt. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De bank zegt daarbij vooral te hebben kunnen profiteren uit een stijging van de inkomsten uit commissies en provisies, waar een groei met 10 procent tot 1,85 miljard euro kon worden gemeld. De nettowinst steeg met 12 procent tot 901 miljoen euro. Dat bedrag zou volgens Carlo Messina, chief executive van Intesa Sanpaolo, zijn opgelopen tot 1,2 miljard euro indien er geen bijdrage tot het nationaal reddingsfonds voor de Italiaanse bankensector moest worden geleverd.

Het Belgische juwelenlabel Wouters & Hendrix heeft in Amsterdam een eerste buitenlands filiaal geopend. Het label had eerder ook al vestigingen in Antwerpen, Brussel en Knokke-Heist. Karin Wouters en Karen Hendrix, die elkaar ontmoetten op de afdeling edelsmeedkunst aan de Antwerpse kunstacademie, brachten in het midden van de jaren tachtig hun eerste juwelen op de markt. Sinds een tiental jaar werkt het label in Nederland al met een aantal groothandelaars, waar een grote interesse voor het Belgische label zou zijn opgemerkt. Ook de Belgische filialen zouden een trouw Nederlands publiek kennen. Daarom werd uiteindelijk beslist om ook in Nederland een eigen winkel op te starten.

Het luchtvaartconcern International Air Group (IAG) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,9 miljard euro. Dat betekende een daling met bijna 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Nochtans werd in aantallen een groei met bijna 4 procent tot ruim 21 miljoen passagiers geregistreerd. Die toename werd echter teniet gedaan door de dalende ticketprijzen. De operationele winst van de groep - die de maatschappijen British Airways, Iberia, Vueling en Aer Lingus omvat - steeg met bijna 10 procent tot 170 miljoen euro. De nettowinst daalde met driekwart tot 27 miljoen euro, maar dat was te wijten aan afschrijvingen op de indekking tegen variërende brandstofprijzen en valutakoersen.

De distributienetbeheerders Eandis en Infrax worden samengebracht in de nieuwe energieholding Fluvius. Daarover heeft de Vlaamse regering een akkoord bereikt. De nieuwe maatschappij moet zorgen voor een besparing in de werkingskosten en een daling in de energiefactuur van de gebruiker. Er zullen ook vijfhonderd bestuursmandaten geschrapt worden door de fusie. Eandis en Infrax, die respectievelijk zeven en vier distributienetbeheerders overkoepelen, zouden door hun fusie naar eigen zeggen jaarlijks minstens 100 miljoen euro kostenbesparingen kunnen garanderen. Ook de factuur zou met minstens 3 procent kunnen dalen. Een beursgang van Fluvius wordt voorlopig niet voorzien.

Telecomprovider Proximus heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,44 miljard euro. Dat betekende een stijging met 0,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De operationele winst nam met 7,5 procent toe tot 449 miljoen euro. De nettowinst steeg met 6,2 procent tot 119 miljoen euro. Proximus maakt gewag van een sterk jaarbegin, gedragen door een gevoelige klantengroei. Op de televisiemarkt werd een groei met 21,5 procent tot 1,52 miljoen klanten gemeld. De mobiele activiteiten toonden een stijging met 3 procent tot 6,08 miljoen gebruikers. Proximus zegt zijn marktaandeel voor vast internet en digitale televisie het voorbije jaar verder te hebben kunnen uitbreiden.

De Canadese groep Bombardier, constructeur van treinen en trams, wil in zijn fabriek in Brugge honderdzestig banen schrappen. Dat heeft de directie tijdens een bijzondere ondernemingsraad bekend gemaakt. Door de ingreep zou het personeelsbestand met één derde worden afgeslankt. Eerder al was bekend gemaakt dat de fabriek niet langer volledige voertuigen zou bouwen, maar alleen nog voor de assemblage zou instaan. Een gedeelte van de activiteiten zou naar Frankrijk en Tsjechië worden overgeplaatst. Nu is bekend gemaakt welke consequenties die strategie voor de tewerkstelling heeft. Volgens de vakbonden is de maatregel echter mogelijk het begin van een volledige ontmanteling van de fabriek.

Het Duitse concern Beiersdorf, producent van verzorgingsmiddelen, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,8 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die toename kon naar eigen zeggen worden toegeschreven aan grotere verkopen bij de belangrijkste merken van het bedrijf. Het Duitse concern - fabrikant van producten zoals Nivea, Labello en Hansaplast - toonde zich vooral tevreden over de prestaties op de Europese markt, waar een groei met ruim 2 procent kon worden gemeld. Alleen in Noord-Amerika werd een lichte daling opgetekend, maar dat werd gecompenseerd door Latijns-Amerika.

In Frankrijk mag de modewereld voortaan alleen nog werken met modellen die een gezondheidsattest van een arts kunnen voorleggen. De maatregel moet het probleem van anorexia in de modewereld aanpakken en de bredere impact van het slankheidsmodel op jongeren tegengaan. Het attest is geldig voor een periode van twee jaar. Agentschappen en modehuizen die gebruik maken van modellen die niet over een medisch attest beschikken, kunnen worden gesanctioneerd met een gevangenisstraf van zes maanden en een geldboete van 75.000 euro. Vanaf oktober moet in Frankrijk in de reclamefotografie ook worden vermeld wanneer beeldmateriaal is geretoucheerd. In Israël en Italië gelden gelijkaardige regels.

De Verenigde Staten heeft een invoerheffing aangekondigd op staalproducten uit acht landen. De Amerikaanse International Trade Commission (ITC) is immers tot de conclusie gekomen dat de lokale industrie geschaad wordt door de invoer van bepaalde staalproducten die tegen dumpingprijzen op de Amerikaanse markt zouden worden gebracht. De geviseerde landen zijn Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, Zuid-Korea en Taiwan. Uit de cijfers van de World Steel Association blijkt dat Amerikaans staal ooit ongeveer 20 procent van de wereldwijde productie vertegenwoordigde, maar dat aandeel was tegen het midden van dit decennium tot minder dan 5 procent teruggevallen.

De Amerikaanse farmagroep Johnson & Johnson (J&J) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 17,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 1,6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Op de Amerikaanse thuismarkt werd een groei met 0,6 procent gemeld, tegenover een toename met 2,8 procent op de internationale markt. De nettowinst daalde met 0,8 procent tot ruim 4,42 miljard dollar. Er kon een groei worden gemeld bij de divisie medische apparatuur (3 procent), de afdeling chirurgie (1,9 procent) en de cardiovasculaire geneesmiddelen (1,4 procent). Bij diabetes en orthopedie diende daarentegen een daling met 7 procent en 0,7 procent worden gemeld.

Autobouwer Audi Brussel komt terug op zijn plannen voor de introductie van een werkweek van vierenveertig uur. Dat heeft de directie bekend gemaakt nadat het personeel tegen de plannen bezwaar had gemaakt. Audi Brussel had de langere werkweek voorgesteld om de productie te kunnen opdrijven, waarbij voorgesteld werd de namiddagploeg één uur langer te laten werken. Daarvoor werd wel een extra bonus voorzien. Het hoofdkantoor van Audi had aan de fabriek in Brussel gevraagd om de productie van het model A1 op te voeren om op de grotere vraag te kunnen inspelen. Vakbonden en directie zouden verder overleggen op welke manier de productieverhoging zou kunnen worden gerealiseerd.

In de Verenigde Staten heeft het Huis van Afgevaardigden de plannen van president Donald Trump voor de gezondheidsverzekering goedgekeurd. Het nieuwe systeem moet in de plaats komen van Obamacare, wet die door vorig president Barack Obama werd ingevoerd om de ziekteverzekering en gezondheidszorg voor de Amerikaanse bevolking goedkoper en toegankelijker te maken. Obamacare leverde meer dan twintig miljoen een betere ziekteverzekering op. De republikeinen noemden Obamacare echter vooral een verregaande en dure overheidsinmenging. Donald Trump had tijdens de verkiezingscampagne duidelijk gemaakt dat hij Obamacare wou afschaffen. Een eerste poging eerder dit jaar werd echter geblokkeerd.

De Britse groep Reckitt Benckiser heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,6 miljard pond. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Rakesh Kapoor, chief executive van Reckitt Benckiser, stelde dat de verkopen werden afgeremd door zwakke markten in Europa en Noord-Amerika, terwijl in Zuid-Korea ook de gevolgen van een veiligheidsschandaal zouden worden gevoeld. Ook bleek dat een nieuw product van het voetverzorgingsmiddel Scholl weinig succes kent. Kapoor meldde verder dat de overname van Mead Johnson wellicht tegen het einde van het derde kwartaal van dit jaar zal kunnen worden afgerond.

Meer Nieuws

10:58 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.