06-05-17

Vertrouwen in de arts kan pijnstillend werken

Patiënten die een sterker vertrouwen hebben in hun behandelende arts, ervaren vaak ook minder pijn. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Miami. De onderzoekers merken op dat pijn ook een psychologische component heeft, maar ze voeren aan dat de interacties tussen arts en patiënt meestal bijzonder oppervlakkig blijven, waardoor het niet gemakkelijk blijkt om tussen beide partijen een sterke vertrouwensband te creëren. Toch kan volgens de wetenschappers de arts vaak als een sociale placebo fungeren. Aangevoerd wordt dat de resultaten van de studie nieuwe methodes zouden kunnen helpen ontwikkelen om pijn bij patiënten te verlichten.

“De ervaring van pijn is ook van een aantal sociale en culturele factoren afhankelijk,” benadrukt onderzoeksleider Elizabeth Losin, professor psychologie aan de University of Miami. “Die factoren kunnen ook tijdens een behandeling door een geneesheer een verzachtende werking hebben en kunnen een oplossing helpen bieden voor de fobieën bij een aantal patiënten over een behandeling of een bezoek aan het dokterskabinet. Onder meer kon worden vastgesteld dat een patiënt een groter vertrouwen laat blijken in de behandeling wanneer hij een aantal gemeenschappelijke achtergronden met de arts ervaart.”

Uit het onderzoek bleek inderdaad dat patiënten bij een behandeling met een injectienaald melding maakten van minder hoge pijnniveaus wanneer ze met de arts een aantal gemeenschappelijke kenmerken ervaarden. Ook bleek dat de grootste pijnreductie kon worden opgetekend bij patiënten met de hoogste angstniveaus. “Er is hier duidelijk sprake van een placebo-effect,” aldus professor Losin. “Wanneer een patiënt gelooft dat een tussenkomst zal helpen de pijn te verlichten, wordt zijn brein gestimuleerd chemicaliën te produceren die verzachtend werken. Gevoelens van vertrouwen in de behandelende arts heeft een gelijkaardige werking.”

De resultaten van de studie zouden volgens Losin gebruikt kunnen worden om nieuwe methodes te ontwikkelen die aan medisch personeel zouden toelaten om het vertrouwen bij de patiënt te versterken en de pijn te verlagen.

Lees Verder

19:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: geneeskunde |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.