07-05-17

Cryptomunten tellen al meer dan drie miljoen gebruikers

Geraamd wordt dat wereldwijd inmiddels meer dan drie miljoen consumenten actief gebruik maken van cryptomunten zoals de bitcoin. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Cambridge Centre for Alternative Finance (CCAF). Volgens de studie ligt het gebruik van cryptomunten drie keer hoger dan eerder was ingeschat. De markt wordt nog steeds gedomineerd door de bitcoin, die volgens het rapport zijn wereldwijd aandeel de voorbije twee jaar wel van 86 procent naar 72 procent heeft zien terugvallen. De totale sector heeft een geraamde waarde van bijna 40 miljard dollar, waarmee de markt van de cryptomunten ongeveer even groot zou zijn als technologiebedrijven zoals Airbnb.

De bitcoin werd op het einde van het voorbije decennium als eerste gedecentraliseerde cryptomunt van de wereld gelanceerd. Uit het rapport blijkt dat virtuele munten steeds meer worden gecreëerd, gebruikt en opgeslagen. Het rapport benadrukt dat de ontginning van cryptomunten van een hobby tot een professionele en kapitaalintensieve activiteit is geëvolueerd. Sinds het einde van het voorbije decennium zou met deze creatie van virtuele valuta meer dan 2 miljard euro inkomsten zijn gegenereerd. Een groot gedeelte van de ontginning situeert zich in een aantal Chinese provincies. De sector zou inmiddels aan achttienhonderd mensen een fulltime baan bieden.

“Cryptomunten zoals de bitcoin werden door velen beschouwd als een vluchtige en onbelangrijke modegril, maar de werkelijkheid ligt heel anders,” betogen de onderzoekers Garrick Hileman en Michel Rauchs. “De sector heeft niet alleen een grote marktwaarde opgebouwd, maar heeft ook een hele reeks nieuwe zakelijke platformen en economische activiteiten gecreëerd.” Nadat de bitcoin op het einde van het voorbije decennium werd geïntroduceerd, duurde het ongeveer twee jaar vooraleer met de Namecoin een tweede versie op de markt werd gebracht. Op dit ogenblik zijn er echter honderden virtuele valuta actief en in totaal werden al duizenden cryptomunten - soms met een bijzonder korte levensduur - gecreëerd.”

Na de bitcoin is de Ethereum met een marktaandeel van 16 procent op dit ogenblik de belangrijkste virtuele valuta ter wereld, gevolgd door de Dash met een aandeel van 6 procent. Daarna volgen de Monero, de Ripple en de Litecoin met elk ongeveer 1 procent.

Lees Verder

16:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: cryptomunten |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.