07-05-17

Nieuwsoverzicht

De Nederlandse baggeraar Boskalis wil een fusie overwegen met een andere grote sectorgenoot. Dat heeft Peter Berdowski, chief executive van Boskalis, in een gesprek met de Nederlandse krant De Telegraaf gemeld. Een fusie met partijen zoals het Nederlandse Van Oord of de Belgische groepen De Nul of Deme zou volgens Berdowski belangrijke kostensynergieën kunnen opleveren. De baggersector heeft volgens Berdowski een grotere consolidatie nodig, maar bij een fusie moet Boskalis volgens hem wel de dominante partij blijven. Tegelijkertijd gaf Berdowski toe dat er op dit ogenblik geen gesprekken lopen omdat de potentiële partners voor een dergelijke operatie nu niet openstaan.

Volgens Lloyd Blankfein, de topman van de Amerikaanse bankgroep Goldman Sachs, kan de brexit een verdere groei van de City of London in de financiële wereld gevoelig afremmen. Indien het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie slecht wordt aangepakt, kan een aanzienlijke leegloop uit de City of London volgens Blankfein niet worden uitgesloten. Goldman Sachs heeft op dit ogenblik in Groot-Brittannië 6.500 werknemers en zegt niet meteen aan een massale verhuis naar een nieuw hoofdkwartier op het Europese continent te denken, maar waarschuwt wel dat er mogelijk proactief maatregelen worden voorzien indien binnen een aanvaardbare periode geen duidelijke regeling worden getroffen.

Berkshire Hathaway, de holding van Warren Buffett, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst gerealiseerd van 4,1 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 27 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De daling was onder meer te wijten aan slechtere resultaten bij de investeringen in verzekeraars, die onder meer de impact van een cycloon in Australië voelden. Bovendien kon vorig jaar ook een eenmalige winst worden geboekt op een ruiloperatie met aandelen van Procter & Gamble en Duracell. Anderzijds kon een verbetering in de portefeuille spoorwegvervoer en grondstoffen worden gemeld. Bij de industriële activiteiten werd nagenoeg een status-quo opgetekend.

In China heeft het passagiersvliegtuig C919 van Commercial Aircraft Corporation (Comac) op luchthaven Shanghai Pudong Airport een eerste testvlucht gemaakt. Met het nieuwe vliegtuig wil China de concurrentie met de grote westerse constructeurs Boeing en Airbus aangaan. Een eerste commerciële vlucht van het Chinese toestel wordt ten vroegste over twee jaar verwacht. De constructeur meldt voor het vliegtuig, dat ongeveer honderdzestig passagiers kan vervoeren, ruim vijfhonderd orders te hebben ontvangen. De eerste klant is Air China. Ook de andere orders komen nagenoeg uitsluitend van Chinese vliegtuigmaatschappijen.

De online encyclopedie Wikipedia blijft in Turkije geblokkeerd. De Turkse regering had eerder beslist de toegang tot de website te blokkeren, waarbij gewag was gemaakt een bedreiging voor de nationale veiligheid. Er werd daarbij opgemerkt dat Wikipedia vermeldt dat Turkije terreurorganisaties ondersteunt en weigert om de informatie aan te passen. Wikipedia ging in beroep tegen de beslissing van de Turkse overheid, maar werd door een rechtbank in Ankara in het ongelijk gesteld. De rechtbank betoogde dat de vrijheid van meningsuiting weliswaar een fundamenteel recht is, maar kan worden ingeperkt indien een noodzaak voor regulering bestaat.

Het Brits-Nederlandse energieconcern Shell heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 73,31 miljard dollar, tegenover 49,73 miljard dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep van 1,55 miljard dollar op naar 3,75 miljard dollar. Het concern kon naar eigen zeggen profiteren van het herstel van de olieprijs, maar ook wordt gewezen op belangrijke kostenbesparingen. In de upstream-divisie werd een winst van 540 miljoen dollar gemeld, tegenover een verlies van bijna 1,5 miljard dollar tijdens de eerste drie maanden vorig jaar. Bij de raffinage werd een winstgroei met bijna 25 procent gemeld tot 2,5 miljard dollar.

Het internetbedrijf Google betaalt in Italië een fiscale schikking van ruim 300 miljoen euro. Daarmee kan een langlopend belastingconflict tussen Google en de Italiaanse fiscus worden stopgezet. De Italiaanse autoriteiten benadrukten dat Google jarenlang in hun land te weinig belasting had betaald. Daarbij werd opgemerkt dat de Italiaanse inkomsten van Google onmiddellijk werden overgeheveld naar Ierland, waar het bedrijf van gunstige fiscale voorwaarden kon profiteren. Volgens de fiscus zal Google voortaan in Italië belasting betalen op de omzet die in het land wordt gerealiseerd. Vorig jaar sloot Google in Groot-Brittannië al een gelijkaardige regeling voor een bedrag van meer dan 185 miljoen euro.

De Verenigde Staten werken aan een nieuwe overeenkomst voor wapenleveringen aan Saoedi-Arabië. Naast pantservoertuigen en zware munitie zou ook militaire software en een raketschild worden geleverd. Ook zou Saoedi-Arabië in de Verenigde Staten een aantal oorlogsschepen kopen. Dat hebben een aantal bronnen tegenover het persbureau Reuters gemeld. De wapenleveringen zouden kaderen in de strategie van de Amerikaanse president Donald Trump om opnieuw aan hechtere banden met Saoedi-Arabië te werken. Onder Barack Obama, de voorganger van Trump, raakten de relaties meer gespannen wegens het nucleair akkoord met Iran dat door de Verenigde Staten was ondertekend.

De Deense brouwer Carlsberg heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 13,7 miljard kroon of 1,8 miljard euro. Dat was een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is vooral te danken aan Oost-Europa, waar een stijging met 10 procent kon worden gemeld. In volumes diende wel een daling worden genoteerd, maar dat kon worden gecompenseerd door een sterkere verkoop van duurdere bieren. In West-Europa, de grootste markt van Carlsberg, werd een omzetgroei met 1 procent tot 7,8 miljard kroon gemeld. De verkoop van het hoofdmerk Carlsberg steeg met 8 procent. Tuborg en Grimbergen boekten respectievelijk 1 procent en 25 procent groei.

De Spaanse badstad Lloret de Mar wil meer kwaliteitstoerisme aantrekken. Dat heeft Jaume Dulsat, burgemeester van Lloret de Mar, bekend gemaakt. De stad trekt op dit ogenblik vaak feesttoeristen aan, die vooral interesse hebben in discotheken en bars. Dat heeft echter al geregeld tot zware overlast gezorgd, zodat het stadsbestuur volgens burgemeester Dulsat gedwongen wordt op te treden. Er is een budget van 7,5 miljoen euro vrijgemaakt om familiaal, cultureel en sportief toerisme te promoten. De stad heeft al een verbod op nieuwe discotheken geïntroduceerd en hotels worden aangemoedigd kindvriendelijke elementen in hun aanbod op te nemen. De stad heeft recent ook een museum geopend.

De Britse bank HSBC Holdings heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 13 miljard dollar. Dat betekende een daling met 13 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 6,1 miljard dollar naar bijna 5 miljard dollar. De terugval moet wel worden gelinkt aan een boekhoudkundige aanpassing en de verkoop van de Braziliaanse activiteiten. Wanneer geen rekening wordt gehouden met eenmalige lasten zou opnieuw een groei zijn gerealiseerd, waarbij zowel door de zakelijke divisie als de retailbank positieve ontwikkelingen konden worden genoteerd. Ook bij het vermogensbeheer kon een groei worden geregistreerd.

De Chinese verzekeraar Anbang mag drie maanden lang geen nieuwe aanvragen voor levensverzekeringsproducten indienen. Dat heeft de Chinese autoriteiten beslist. Anbang wordt ervan beticht de marktorde te hebben verstoord. Daarbij wordt opgemerkt dat Anbang onder meer het verbod op de verkoop van risicovolle verzekeringsproducten heeft overtreden. Producten die eerder werden goedgekeurd, mogen nog wel worden verkocht. De maatregel tegen Anbang, dat ook eigenaar is van Fidea en Bank Nagelmackers, geldt alleen voor de nationale Chinese markt. Eerder werd ook een andere Chinese verzekeraar wegens gelijkaardige praktijken gesanctioneerd.

In de Verenigde Staten zijn de gerechtelijke instanties een onderzoek gestart naar de activiteiten van het alternatieve taxibedrijf Uber. Er zouden immers aanwijzingen zijn dat het bedrijf beroep zou hebben gedaan op software die lokale overheden moest misleiden. In steden waar Uber zonder de noodzakelijke vergunningen operatief was, zou de onderneming immers software hebben ingezet om controleurs te kunnen identificeren. Dankzij die software zouden de controleurs onmogelijk een rit kunnen boeken, zodat het onmogelijk zou zijn geworden chauffeurs van Uber op heterdaad te betrappen. Uber zou de technologie, die als Greyball bekend stond, inmiddels hebben gedeactiveerd.

Het Franse cosmeticabedrijf L'Oréal heeft een samenwerking gesloten met het modehuis Balmain voor de lancering van een nieuwe collectie lippenstift. Dat hebben de beide bedrijven bekend gemaakt. De samenwerking heeft betrekking op Colour Riche, een populaire verzameling lippenstift van L’Oréal. Olivier Rousteing, creatief directeur van Balmain, zou daarbij voor Colour Riche twaalf tinten, verdeeld over drie kleurenthema’s, ontwikkelen. De nieuwe collectie zal in september dit jaar op de markt worden gebracht. Rousteing werkte twee jaar geleden ook al samen met Hennes & Mauritz (H&M) om zijn werk voor een groter publiek bereikbaar te maken.

Het Duitse concern Adidas, fabrikant van sportartikelen, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 5,7 miljard euro. Dat betekende een stijging met 19 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg met 30 procent tot 456 miljoen euro. Onder meer wordt gewezen op sterke prestaties in China en Noord-Amerika. Alleen in Rusland, waar het bedrijf met winkelsluitingen werd geconfronteerd, werd een daling met 10 procent gemeld. Anderzijds kon bij de ecommerce-actviteiten een omzetstijging met 53 procent worden gemeld. Het hoofdmerk Adidas kon een omzetgroei met 18 procent melden, terwijl bij dochter Reebok de inkomsten met 13 procent toenamen.

Meer Nieuws

10:53 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.