07-05-17

Voedselonveiligheid versterkt de wereldwijde migratie

Voedselonveiligheid versterkt de wereldwijde migratie. Dat is de conclusie van een rapport van het World Food Programme (WFP) van de Verenigde Naties. Aangevoerd wordt dat elke verhoging van de voedselonveiligheid met 1 procent ook de omvang van de migratie met 1,9 procent zal doen toenemen. Bovendien doet elk bijkomend jaar van conflicten de migratie nog eens met 0,4 procent oplopen. De cijfers tonen volgens de onderzoekers dat de internationale gemeenschap bij de uitbraak van crisissen inspanningen moet doen om in nabije omgeving voedselvoorraden aan te leggen, zodat dreigende volksverhuizingen kunnen worden tegengegaan.

“Een gebrek aan voedsel en andere noodzakelijke voorzieningen zet de bevolking tot migratie aan,” benadrukt David Beasley, directeur van het World Food Programme. “Maar door de ontberingen van die tocht moet vaak worden vastgesteld dat migratie op zichzelf voedselonveiligheid kan creëren.” Opgemerkt wordt dat twee jaar geleden wereldwijd 244 miljoen migranten werden geteld. Die populatie omvatte ook een recordaantal van 63,5 miljoen vluchtelingen die gedwongen waren om hun woonplaats te verlaten. Daarvan kwamen uiteindelijk 1,6 miljoen mensen in Europa terecht. Ruim 90 procent van de vluchtelingen worden opgevangen in landen met laag of middelmatig inkomen.

Vooral gewapende conflicten bleek een reden voor migranten om naar het buitenland te trekken, gevolgd door natuurrampen en economische problemen. De onderzoekers benadrukken nog dat vluchtelingen niet graag vertrekken en zoveel mogelijk in de buurt van hun originele woonplaats proberen te blijven. “Bijna 90 procent van de geïnterviewde Syrische vluchtelingen bleken al minstens één keer binnen hun eigen land naar een andere locatie te zijn moeten verhuizen,” wordt er benadrukt. “Bij 65 procent was het vertrek naar het buitenland al voorafgegaan door minstens twee verhuizingen in eigen land."

Lees Verder

15:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: migratie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.