08-05-17

Menselijk brein is afkerig van malafide verdiensten

Het menselijk brein reageert minder op verdiensten uit immorele acties dan op beloningen die door bonafide initiatieven werden verkregen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Oxford. De resultaten van de studie suggereren volgens de onderzoekers dat het menselijk brein het morele oordeel van anderen opneemt en bekijkt in welke mate de buitenwereld een veroordeling zou kunnen uitspreken voor potentieel wangedrag. Het onderzoek verklaart volgens de wetenschappers dan ook waarom de meeste mensen ervoor terugdeinzen te profiteren van acties die anderen kunnen schaden.

“Wanneer de mens een beslissing neemt, berekent een netwerk van hersengebieden de waarde van de potentiële opties,” betoogt onderzoeksleider Molly Crockett, professor experimentele psychologie aan de University of Oxford. “Malafide verdiensten blijken in dit netwerk een zwakkere respons te genereren, wat zou kunnen verklaren waarom de meeste mensen liever niet profiteren van schade die aan anderen wordt toegebracht. Het onderzoek toont dan ook aan dat financiële winsten onvoldoende aanspreken om anderen nadeel te betrokkenen.” Eerder onderzoek van hetzelfde team had ook al uitgewezen dat mensen pijn liever aan zichzelf dan aan anderen zouden bezorgen.

“Wanneer beslissingen worden genomen, is er in de hersenen onder meer sprake van een activering van het striatum, dat een cruciale functie heeft in de waardeberekening,” aldus nog professor Crockett. “Daarbij geeft het striatum een signaal over de waarde die aan elke optie kan worden gekoppeld. Dit netwerk bleek minder te reageren op geld dat werd verkregen door het toebrengen van elektrische schokken aan anderen dan aan een uitkering voor een schok die men aan zichzelf toebracht. Anderzijds bleek de laterale prefrontale cortex, een hersenregio die betrokken is bij morele evaluaties, vooral actief bij de bepaling van de verantwoordelijkheid.”

“Wanneer het individu weigert om te profiteren van schade die aan anderen wordt toegebracht, kan ook een communicatie tussen de laterale prefrontale cortex en het striatum worden geregistreerd, waaruit kan worden afgeleid dat de impact van morele regels de waarde van malafide beloningen uitholt,” stipt Molly Crockett aan. “Het onderzoek toont dan ook aan dat het brein het morele oordeel van anderen verwerkt en inschat hoeveel men door de omgeving zou worden gestraft voor een eventueel wangedrag.” In de toekomst willen de onderzoekers bestuderen op welke manier dit circuit bij problemen zoals antisociaal gedrag is verstoord.

Lees Verder

18:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: brein |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.