08-05-17

Nieuwsoverzicht

De noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia had eind februari 3 miljard euro schulden. Dat heeft de Italiaanse overheid bekend gemaakt. Alitalia heeft eerder deze maand bescherming tegen zijn schuldeisers moeten vragen. Er werd een bewindvoerder aangesteld. De volgende zes maanden wordt gekeken of de maatschappij opnieuw winstgevend kan worden gemaakt. Opgemerkt wordt dat Alitalia in eigen land de strijd tegen budgetmaatschappijen en hogesnelheidstreinen investeert. Ook investeerde Alitalia te weinig in winstgevende routes. Het is voor de tweede keer in tien jaar dat Alitalia, dat voor 49 procent eigendom is van Etihad Airways, bescherming moet zoeken van schuldeisers.

Frankrijk verbiedt de kweek van dolfijnen en orka’s in gevangenschap. Het is ook niet langer toegestaan om walvisachtigen, dolfijnen en bruinvissen te houden. Daarover heeft Ségolène Royal, Frans minister van milieu, een nieuwe wet ondertekend. De Franse dierenparken krijgen zes maanden tijd om zich aan de nieuwe regelgeving aan te passen. Binnen een periode van drie jaar moeten ook de bassins aan grotere afmetingen voldoen. Er wordt wel een uitzondering gemaakt voor dieren die momenteel al in gevangenschap leven. Dierenrechtenorganisaties hopen dat de nieuwe wetgeving een einde maakt aan de shows met dolfijnen of orka’s. Er wordt gewag gemaakt van een belangrijke overwinning.

De Frans-Zwitserse cementproducent LafargeHolcim heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een operationele winst van 801 miljoen Zwitserse frank of 739 miljoen euro gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 14,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet steeg met 5,3 procent tot 5,6 miljard frank. Een gedeelte van de groei is wel gekoppeld aan een boekwinst op een desinvestering van 339 miljoen frank in Vietnam. Eric Olsen, chief executive van LafargeHolcim, maakte gewag van een goed jaarbegin en wees erop dat voor het vierde kwartaal op rij een verbetering kon worden gemeld. Het bedrijf heeft onder meer geprofiteerd van de heroplevende bouwactiviteit in de Verenigde Staten en Europa.

Baggeraar Deme heeft een reeks contracten voor een totaalbedrag van ongeveer 125 miljoen euro binnengehaald in Afrika. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. In Angola werd een vijfjarig onderhoudscontract ondertekend voor de gasterminal in Soyo, terwijl in Benin werken voor de bescherming van de kustlijn van Cotonou moeten worden uitgevoerd. Daarnaast zijn er uitbreidingswerken aan de haven van Tema, de grootste zeehaven van Ghana. Ook werden onderhoudsbaggerwerken voorzien voor de havens van Abidjan in Ivoorkust en Freeport in Liberia. In Nigeria werkt de baggeraar mee aan het landwinningsproject Maiyegun Waterfront, terwijl ook werken in de haven van Lagos worden gepland.

Investeerder Berkshire Hathaway heeft een groot pakket aandelen van het Amerikaanse technologiebedrijf International Business Machines (IBM) verkocht. Berkshire Hathaway werd zes jaar geleden aandeelhouder van het technologiebedrijf en bouwde uiteindelijk een belang van bijna 9 procent uit. Ongeveer één derde van de pakket werd dit jaar echter opnieuw van de hand gedaan. Opgemerkt wordt dat IBM al geruime tijd werkt aan een transformatie van computerfabrikant naar een leverancier van clouddiensten en kunstmatige intelligentie, maar daarbij op sterke concurrenten is gebotst. Door de verkoop wordt Berkshire Hathaway als grootste aandeelhouder van IBM opgevolgd door vermogensbeheerder Vanguard.

Het Duitse tijdschrift Bunte moet voormalig autopiloot Michael Schumacher een schadevergoeding van 50.000 euro betalen. Dat heeft een rechtbank in Hamburg bepaald. Bunte had in zijn kerstnummer twee jaar geleden gemeld dat de sportman, die bij een ongeval tijdens het skiën in Méribel vier jaar geleden een zwaar hersenletsel had opgelopen, weer voorzichtig kon lopen. Bunte beweerde het nieuws van een vriend van de familie te hebben vernomen, maar die informatie bleek onjuist. Schumacher werd na het ongeval maanden in een kunstmatige coma gehouden, waaruit hij drie jaar geleden ontwaakte. Sindsdien blijft het stil rond de voormalige autopiloot, die in een Zwitsers kasteel wordt verzorgd.

Het Amerikaanse ecommerce-bedrijf Groupon heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 674 miljoen dollar, tegenover 732 miljoen dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. De inkrimping is gedeeltelijk te wijten aan de sluiting van een aantal buitenlandse kantoren. In Noord-Amerika werd een omzetdaling met bijna 6 procent tot 473 miljoen dollar opgetekend. Het concern telt inmiddels wereldwijd 48,3 miljoen gebruikers. In Noord-Amerika werden 36,1 miljoen klanten geteld. Dat betekende een stijging met 0,5 miljoen gebruikers tegenover eind vorig jaar. Groupon heeft een aantal initiatieven aangekondigd om de koopervaring van de klant te verbeteren.

Israël zal het Arabisch in toekomst mogelijk niet langer als officiële taal gebruiken. Dat blijkt uit een voorlopige beslissing van een Israëlisch ministerieel comité. Het voorstel is afkomstig van parlementslid Avi Dichter, lid van de conservatieve partij Likoed. Dichter noemde de beslissing van het ministerieel comité een grote stap voorwaarts voor de definiëring van de Israëlische identiteit. Volgens het parlementslid is de schrapping van het Arabisch als volwaardige officiële taal nodig als dam tegen Palestijnen die de vernietiging van Israël nastreven. Drie jaar geleden mislukte al een eerste poging om de status van het Arabisch als officiële taal te schrappen. Ook nu moet het voorstel nog door het parlement worden behandeld.

Het Amerikaanse olieconcern ConocoPhillips heeft tijdens het eerste kwartaal een omzet gerealiseerd van 7,52 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 47 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is vooral te danken aan een heropleving van de prijzen van olie en gas. Het concern boekte ook een nettowinst van 777 miljoen dollar, tegenover een verlies van bijna 1,5 miljard dollar de eerste drie maanden vorig jaar. ConocoPhillips kon daarmee de eerste kwartaalwinst in twee jaar tijd boeken. De gemiddelde dagproductie steeg met 2 procent tot 1,58 miljoen vaten. Het concern verkocht voor 16 miljard dollar activa in Canada en New Mexico om de schuld te verlagen en aandeelhouders te belonen.

Rusland heeft de Chinese applicatie WeChat, die wereldwijd ongeveer 900 miljoen gebruikers heeft, geblokkeerd. Dat heeft Roskomnadzor, de Russische telecomautoriteit, bevestigd. WeChat is de grootste chatapplicatie van China en is eigendom van het concern Tencent. Roskomnadzor zegt dat de applicatie werd geblokkeerd omdat WeChat zou weigeren om zich bij de bevoegde Russische autoriteiten te registreren. Het is niet bekend hoeveel gebruikers WeChat in Rusland had. In China zelf worden westerse diensten zoals Facebook of Twitter al geruime tijd geblokkeerd. Buitenlandse internetdiensten moeten persoonlijke data van Russische gebruikers op Russische servers plaatsen.

In Slowakije in een online handelaar in drugs en wapens gearresteerd. Dat heeft de Europese politiedienst Europol bekend gemaakt. De betrokkene maakte van het netwerk Tor om zijn producten te verkopen. Bij een huiszoeking werden zeshonderd kogels en bijna zestig cannabisplanten in beslag genomen. Ook werden bitcoins ter waarde van 203.000 euro aangetroffen. De server van de illegale online handelaar zou een marktplaats voor drugs hebben omvat waar de man tien kilogram cannabis zou hebben verkocht. Gemeld werd dat de onderzoekers bij de inval ook op spoor zijn gekomen van een tweede verdachte, die mogelijk de wapens aan de online handelaar zou hebben geleverd.

De Amerikaanse navigatiespecialist Garmin heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 638 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De verkoop van autonome navigatie-apparatuur daalde met bijna 20 procent tot 157 miljoen dollar, maar dat kon ruimschoots worden gecompenseerd met een stijging van de verkoop van sportproducten en naviatietechnologie voor de luchtvaart en de maritieme sector. De operationele winst steeg met 12 procent tot 116 miljoen dollar. Het concern boekte een nettowinst van 238 miljoen dollar. Dat betekende een verdrievoudiging tegenover het eerste kwartaal vorig jaar.

Er hoeft niet langer gevreesd te worden voor oneerlijke concurrentie op het ebook-platform van Amazon. Het bedrijf heeft immers zijn voorwaarden voor de uitgevers aangepast. Dat heeft de Europese Commissie gemeld. De Europese Commissie was tegen Amazon een onderzoek opgestart omdat het bedrijf de uitgevers verbood op andere online platformen betere verkoopsvoorwaarden te hanteren. In januari had Amazon bekend gemaakt van die eis te zullen afzien, zodat aan de bezwaren van de Europese Commissie tegemoet zouden worden gekomen. De Europese Commissie heeft deze wijzigingen nu formeel geaccepteerd.

Het Nederlandse bierconcern Heineken neemt de Amerikaanse ambachtelijke brouwer Lagunitas Brewing Company helemaal over. Dat heeft Heineken bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet meegedeeld. Het Nederlandse concern had anderhalf jaar geleden al een belang van 50 procent in Lagunitas genomen. Lagunitas werd ruim vijfentwintig jaar geleden in Californië opgericht en zal ook als onderdeel van Heineken als een zelfstandige entiteit blijven werken. Het bedrijf is in de Verenigde Staten marktleider in de verkoop van India pale-ale. Door de overname wil Heineken onder meer de introductie van het bier op de internationale markt versnellen.

De Amerikaanse farmagroep Merck heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 9,4 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 1,1 miljard dollar 1,6 miljard dollar. Merck profiteerde onder meer van een omzetstijging met 134 procent tot 584 miljoen dollar bij de wereldwijde verkoop van Keytruda, een immuuntherapie voor de behandeling van kanker. Ook Gardasil, een vaccin tegen infecties die een aantal kankers kunnen veroorzaken, kende een sterke verkoop. Het verlies aan patenten op onder meer Zetia en Vytorin, kostten de farmagroep vorig kwartaal een omzetverlies van bijna 700 miljoen dollar.

Meer Nieuws

08:46 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.