08-05-17

Sociale uitsluiting vaak basis voor geloof in samenzweringen

Personen die het slachtoffer zijn van sociale uitsluiting, zijn sneller geneigd om in allerhande samenzweringstheorieën te geloven. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Princeton University. De onderzoekers waarschuwen dat dergelijke gedachtenpatronen in staat zijn een gevaarlijke spiraal op gang te brengen en tot een afwijzing door vrienden en familie kunnen leiden, waardoor het gevoel van isolatie nog intensiever zou kunnen worden. Uiteindelijk dreigt men daardoor de toevlucht te zullen zoeken in gemeenschappen van gelijkgestemden, waardoor het geloof in de samenzweringstheorieën nog verder kan toenemen.

“Studies hebben uitgewezen dat in de Verenigde Staten de blanke arbeidersklasse zich in grote mate door de maatschappij uitgestoten voelt,” stippen de onderzoekers aan. “Dat wordt vaak de reden genoemd waarom velen tijdens de presidentsverkiezingen een voorkeur voor Donald Trump hebben laten blijken. Een belangrijk deel van deze bevolkingsgroep heeft zich laten leiden door online misinformatie, vooral wanneer die verhalen hun eigen overtuigingen ondersteunen. Uit het onderzoek is dan ook gebleken dat gevoelens van wanhoop door sociale uitsluiting een aanzet kunnen zijn om zingeving te zoeken in miraculeuze verhalen, die niet noodzakelijk waar hoeven te zijn.

“Indien men de problematiek van de samenzweringstheorieën wil aanpakken, lijkt het dan ook aangewezen dat inspanningen worden gedaan om deze vicieuze cirkel te doorbreken,” benadrukt onderzoeksleider Alin Coman, professor psychologie aan de Princeton University. “Anders dreigen community’s nog meer kwetsbaar te worden voor de propaganda van onjuiste samenzweringstheorieën. Wanneer wetten worden opgesteld of overheidsprogramma’s worden opgezet, moet het beleid zich dan ook afvragen of bepaalde bevolkingsgroepen zich door de maatregelen uitgesloten zullen voelen. Vermeden moet worden dat deze ingrepen een vruchtbare grond voor bijgelovige verhalen kunnen worden.”

Onder meer bleek dat slachtoffers van sociale uitsluiting meer van mening waren dat farmabedrijven therapieën uit financiële overwegingen achterhouden, dat regeringen met verdoken boodschappen de bevolking proberen te beïnvloeden en dat gebeurtenissen in de Bermuda Driehoek aanwijzingen van paranormale activiteiten bevatten.

Lees Verder

18:00 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: uitsluiting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.