09-05-17

Nieuwsoverzicht

In de Verenigde Staten heeft handtassenfabrikant Coach een bod gedaan op sectorgenoot Kate Spade. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,4 miljard dollar. Het bod is al door de raden van bestuur van beide bedrijven goedgekeurd. Gehoopt wordt de transactie tegen het derde kwartaal van dit jaar te kunnen afronden. Door de overname hoopt Coach een betere toegang te krijgen tot jonge consumenten. Daarvoor werd ook al een commerciële samenwerking gelanceerd met de Amerikaanse zangeres Selena Gomez, die bijzonder actief is op sociale netwerken. Kate Spade is een jong merk van lederwaren. Het bedrijf werd in de jaren negentig opgericht.

Het Amerikaanse mediaconcern Time Warner heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 7,7 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 6 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst nam van 1,2 miljard dollar naar 1,4 miljard dollar toe. Het bedrijf kon profiteren van de hogere prijzen die konden worden aangerekend aan de aanbieders van betaaltelevisie, waarmee de hogere kosten voor de productie van sportprogramma’s konden worden gecompenseerd. Filmstudio Warner Bros boekte een omzetgroei met 8,2 procent tot 3,37 miljard dollar, terwijl bij Home Box Office (HBO) een stijging met 4,1 procent tot 1,57 miljard dollar kon worden geboekt.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook brengt een reeks televisieshows op de markt. Daarmee wil de onderneming de concurrentie van Snapchat opvoeren en meer jongeren kunnen aantrekken. In juni van dit jaar zouden vierentwintig televisieshows worden aan het publiek worden gepresenteerd. Enerzijds wordt gemikt op programma’s met grotere budgetten, vergelijkbaar met de traditionele televisiesector. Daarnaast worden ook kortere video’s met goedkopere budgetten op de markt worden gebracht. Inmiddels raakte al bekend dat Facebook werkt aan een eigen datingshow op basis van virtuele realiteit. Het bedrijf is ook geïnteresseerd in realtime sportuitzendingen.

Het Belgische gerecht heeft een inval gedaan in vestigingen van het transportbedrijf Jost. De operatie kaderde in een grootschalig onderzoek naar fraude met sociale premies. In een twintigtal vestigingen zouden invallen zijn gebeurd. Het federaal parket was daarbij op zoek naar aanwijzingen dat Jost in Oost-Europa een aantal nepbedrijven had waar vrachtwagenchauffeurs tegen de goedkopere lokale arbeidsvoorwaarden zouden zijn aangenomen, terwijl opdrachten in België en andere West-Europese markten zouden zijn aangevoerd. Door die praktijken zou het bedrijf van sociale dumping kunnen worden beticht. Jost ontkent echter met klem de wetgeving te hebben overtreden.

In de Verenigde Staten neemt het televisiebedrijf Sinclair Broadcast Group zijn sectorgenoot Tribune Media over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3,9 miljard dollar. Dat hebben beide partijen bekend gemaakt. Er waren al langer geruchten over een een samensmelting tussen beide partijen. Tribune Media overkoepelt 42 lokale televisiestations. Marktleider Sinclair Broadcasting heeft een netwerk van 173 zenders. Ook mediaconcern 21st Century Fox zou interesse hebben gehad in Tribune Media. Een aantal bronnen had daarbij gemeld dat 21st Century Fox investeerder Blackstone zou hebben benaderd om een gezamenlijk overnamebod op Tribune te doen.

Het Amerikaanse bedrijf Straight Path Communications, eigenaar van radiofrequenties, heeft een overnamebod van 3,1 miljard dollar ontvangen. Over de identiteit van de bieder werden geen details verstrekt, maar volgens bepaalde bronnen zou het bod afkomstig zijn van telecomoperator Verizon. Eerder had Straight Path al een bod van 1,6 miljard dollar van telecomgroep AT&T afgewezen. De biedingen zijn opmerkelijk, aangezien Straight Path vorig jaar slechts een omzet van 2 miljoen dollar realiseerde. Het bedrijf is echter één van de laatste onafhankelijke eigenaars van radiofrequenties die kunnen worden gebruikt voor mobiele telefonie van de vijfde generatie.

De Chinese staatsbedrijven ChemChina en Sinochem plannen een megafusie. Door de samensmelting zou de grootste chemiegroep van de wereld, met een omzet van 100 miljard dollar, worden gecreëerd. Gehoopt wordt de fusie volgend jaar te kunnen realiseren. Volgens waarnemers zou de Chinese bedrijven de twee bedrijven willen laten fuseren om de nodige financiële omvang te genereren die ChemChina zou toelaten de geplande overname van het Zwitserse bedrijf Syngenta door te voeren. De overname van Syngenta kost 43 miljard dollar, terwijl ChemChina al met een belangrijke schuldenberg wordt geconfronteerd. Syngenta wordt de grootste buitenlandse overname uit de Chinese geschiedenis.

Het Russische olieconcern Rosneft heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een nettowinst van 13 miljard roebel of 222 miljoen dollar gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 8,3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzet nam met 34,5 procent toe tot 1,41 biljoen roebel. Die omzetgroei weerspiegelt de prijsstijging op de internationale oliemarkt. Olie was tijdens het eerste kwartaal van dit jaar immers 50 procent duurder dan dezelfde periode vorig jaar, toen het laagste prijsniveau in twaalf jaar tijd werd opgetekend. De gemiddelde productie steeg met 13 procent tot 4,62 miljoen vaten per dag. Een gedeelte van de baten werden echter teniet gedaan door de sterkere koers van de roebel.

In Noorwegen moeten ruim tweeëntwintighonderd rendieren worden afgeslacht. Dat heeft het Noorse ministerie van landbouw beslist. Bij een aantal dieren werd de overdraagbare hersenziekte Chronic Wasting Disease (CWD) vastgesteld en om een verdere verspreiding te voorkomen moet de getroffen kudde, die in het gebied Nordfjella tussen Oslo en Bergen leeft, tegen begin mei volgend jaar zijn uitgeroeid. De aandoening tast het centraal zenuwstelsel aan en is vergelijkbaar met Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) bij runderen. Er zou geen gevaar zijn voor een besmetting van mensen of huisdieren. Het is de eerste keer dat de ziekte, die wel bekend was in de Verenigde Staten,  in Europa is vastgesteld.

Het Noorse olieconcern Statoil tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een winst gerealiseerd van 1,1 miljard dollar, tegenover een positief resultaat van 122 miljoen dollar dezelfde periode het jaar voordien. Daarmee kan Statoil een periode van die kwartalen met verlies afsluiten. De productie liep van ruim 2,05 miljard vaten naar bijna 2,15 miljard vaten. De Noorse groep kon naar eigen zeggen profiteren van het herstel van de olieprijzen en een aantal belangrijke kostenbesparingen. Het concern wil dit jaar 11 miljard dollar investeren. Dat betekent een stijging met 1 miljard dollar tegenover vorig jaar. De voorbije jaren was het investeringsbudget echter gevoelig afgeslankt.

Verzekeraar Ethias blijft nog minstens twee jaar in handen van de overheid. Dat hebben de aandeelhouders van de verzekeraar beslist. De Belgisch regering investeerde samen met Vlaanderen en Wallonië negen jaar geleden 1,5 miljard euro in de redding van de verzekeraar. Daarmee verwierven de betrokken partijen driekwart van het kapitaal van Ethias. Het saldo is in handen van de lokale besturen. Inmiddels hebben partijen zoals Ageas, Belfius en Baloise interesse getoond in een overname van Ethias, maar niet alle eigenaars waren voor een dergelijk scenario te vinden. Daarom is een eventuele verkoop voor twee jaar bevroren. Wel wordt de bestuursraad afgeslankt. Erik De Lembre vertrekt als voorzitter van de verzekeraar.

De Deense energiegroep Vestas, producent van windturbines, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,9 miljard euro. Dat betekende een stijging met 29 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst van Vestas, de grootste producent van windturbines ter wereld, lip van 35 miljoen euro naar 160 miljoen euro op. De Deense groep verkocht voor 2.049 megawatt windturbines. Het bedrijf kon voor het veertiende kwartaal op rij een positief resultaat melden en maakte bekend inmiddels op de Amerikaanse markt groter te zijn geworden dan General Electric. De Deense groep gaf verder aan nog over een orderportefeuille van 9 miljard euro te beschikken.

De Franse bouwgroep Bouygues ziet uiteindelijk geen mogelijkheid om de geplande bouw van een nieuwe terminal op de luchthaven van Teheran in Iran door te zetten. Het bedrijf zou er niet in geslaagd zijn voldoende kredieten te verwerven bij de banken, die zich terughoudend zouden opstellen wegens de economische sancties die de Verenigde Staten tegen Iran hebben getroffen. In januari vorig jaar had Bouygues samen met luchthavenuitbater Aeroports de Paris (ADP) een contract gesloten voor de bouw van een nieuwe terminal op Khomeini Airport in Teheran. De luchthavenuitbater had zich al in februari dit jaar uit het Iraanse project teruggetrokken.

Het Belgische farmabedrijf MDxHealth heeft tijdens de eerste vier maanden van dit jaar een omzet gerealiseerd van 19,4 miljoen dollar. Dat betekende een stijging met 128 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De omzetgroei wordt wel ondersteund door 12 miljoen dollar eenmalige inkomsten die werden verkregen van het Amerikaanse Exact Sciences. De inkomsten hebben betrekking op een afkoopsom die Exact Sciences betaalt om de jaarlijkse royalties voor zijn darmkankertest Cologuard, die gebruik maakt van technologie van MDxHealth, te kunnen schrappen. Zonder die eenmalige inkomsten zou de omzet ongeveer status-quo zijn gebleven.

Het bierconcern AB InBev heeft de Amerikaanse ambachtelijke brouwer Wicked Weed Brewing gekocht. Daarmee heeft Anheuser-Busch, de Amerikaanse tak van AB InBev, inmiddels een portefeuille van tien Amerikaanse ambachtelijke brouwers uitgebouwd. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Wicked Weed werd vijf jaar geleden opgericht en is gevestigd in de staat North Carolina. Het bedrijf heeft meer dan vijfhonderd verschillende bieren ontwikkeld. Wicked Weed verkocht vorig jaar bijna 22.000 vaten en zou dit jaar een omzet van ongeveer 40.000 vaten kunnen realiseren. Wicked Weed wordt bij AB InBev onderdeel van de divisie High End, waarin het concern zijn luxebieren verzamelt.

Meer Nieuws

08:54 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.