09-05-17

Sollicitant voelt zich vaak door zenuwen verraden

Vele werkzoekenden geven toe dat ze tijdens een sollicitatiegesprek de controle over hun zenuwen verliezen. Dat is de conclusie van een onderzoek van het platform TotalJobs bij meer dan zesduizend werkzoekenden en honderdvijftig bedrijfsleiders in Groot-Brittannië. Vooral blijkt een grote vrees voor het ogenblik waarop de vraag gesteld wordt waarom de rekruteerder de kandidaat zou moeten aanwerven. De onderzoekers stelden vast dat 65 procent van de werkzoekenden toegeeft door zijn zenuwachtigheid tijdens het sollicitatiegesprek niet zijn reële capaciteiten te hebben kunnen tonen, terwijl 41 procent erkent zich tijdens het interview met een potentiële werkgever angstig te voelen.

Verder bleek dat 34 procent tijdens het interview aan zijn mogelijkheden begint te twijfelen, terwijl 30 procent zijn gedachtenstructuur kwijt raakt. Tevens moet worden vastgesteld dat 26 procent toegeeft tijdens het gesprek te snel te praten, terwijl 20 procent van mening was teveel te praten. Daarnaast zegt 19 procent verhit te raken en zweterig te worden, terwijl 17 procent verward raakt en 15 procent onrustig wordt en het gevoel krijgt niet te kunnen blijven stilzetten. Een groep van 9 procent bekende zelfs de neiging te hebben onwel te worden, terwijl 8 procent onhandige gedragingen zou beginnen te vertonen.

De grootste bezorgdheid die de sollicitanten vertoonden bleek te maken te hebben met een vrees de antwoorden op de gestelde vragen niet te kennen (55 procent). Die bekommernis was zelfs groter dan de vrees uiteindelijk toch niet aangenomen te worden (44 procent). Sommige kandidaten ervaren ook problemen wanneer hen gevraagd wordt meer over zichzelf of over hun grootste zwakheden te vertellen (11 procent). Verder bleek dat 73 procent van de kandidaten ervan overtuigd is dat de manier waarop de vragen worden beantwoord, de meest bepalende factor in de de rekruteringskansen vormt.

Om de zenuwen toch enigszins onder controle te houden, gaan vele sollicitanten vroeg genoeg naar de afspraak voor het interview (49 procent) of oefent de antwoorden op de vragen vooraf in (36 procent). Een ander gedeelte luistert naar muziek (34 procent). Slechts 10 procent van de ondervraagden beweerde tijdens een interview geen enkel ongemak te ervaren, terwijl 19 procent te kennen gaf tijdens het gesprek met een potentiële werkgever veel zelfvertrouwen te voelen.

Lees Verder

16:39 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: interview |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.