10-05-17

Industriële partner tast credibiliteit research aan

Wetenschappelijke studies worden door het publiek vaak op een grotere argwaan ontvangen wanneer blijkt dat bij het onderzoek ook een industriële partner - zelfs met een uitstekende reputatie - is betrokken. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de Michigan State University, gebaseerd op studies rond onder meer genetisch gemanipuleerde voeding. De resultaten van het onderzoek geven aan dat wetenschappers in moeilijke tijden, wanneer subsidies van de overheid worden beperkt, met een bijkomende uitdaging worden geconfronteerd om een alternatieve financiering van hun research te kunnen verzamelen zonder de integriteit van het project in het gedrang te brengen.

“Het publiek heeft het moeilijk om studies rond gezondheidsrisico’s te aanvaarden wanneer een industriële partner bij het project betrokken blijkt,” benadrukt onderzoeksleider John Besley, professor reclame en public relations aan de Michigan State University. “De resultaten van onze studie tonen duidelijk dat de argwaan van het publiek substantieel toeneemt wanneer een voedingsbedrijf bij het project was betrokken. Door de aanwezigheid van een industriële partner bleek 77 procent van de respondenten een negatieve commentaar over het onderzoek te hebben. Wanneer daarentegen geen sprake was van een industriële partner, valt die negatieve commentaar terug op amper 28 procent.”

“De negatieve percepties tegenover industriële partners verdwenen ook niet wanneer erop werd gewezen dat andere partijen, zoals openbare gezondheidsinstellingen, eveneens bij het onderzoek waren betrokken,” zegt professor Besley nog. “Wanneer de wetenschap op steun uit de industrie beroep doet, wordt de geloofwaardigheid aangetast en die negatieve impact kan niet door de toevoeging van een andere, geloofwaardige, partij worden gecorrigeerd.” Het probleem kan volgens de onderzoekers een belangrijke drempel worden voor wetenschappelijk onderzoek, dat vaak naar private partnerships moet uitkijken omdat de overheden minder budgetten ter beschikking stellen.

Lees Verder

11:41 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: research |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.