10-05-17

Nieuwsoverzicht

In de Italiaanse stad Venetië mogen geen nieuwe kebabzaken of andere fastfoodrestaurants meer worden geopend. Dat is het gevolg van een nieuwe wet die volgens de lokale autoriteiten het karakter en de tradities van de stad moeten vrijwaren. Verkopers van artisanaal ijs blijven van de maatregel gespaard. Paola Mar, hoofd van de dienst toerisme van Venetië, moet een rem worden gezet op activiteiten die niet compatibel zijn met het behoud en de ontwikkeling van het cultureel erfgoed van de stad. Venetië is niet de eerste Italiaanse stad die een dergelijke maatregel neemt. Verona introduceerde vorig jaar al een verbod op nieuwe kebabzaken. Ook Firenzo wil de verkoop van buitenlandse voedselproducten verbieden.

Het Duitse energieconcern Eon heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 10,5 miljard euro. Dat betekende een daling met 7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst zakte met 46 procent terug tot 628 miljoen euro. Onder meer wordt daarbij gewezen op hogere commissies voor de elektriciteitsnetwerken, terwijl ook de kerncentrale van Brokdorf in het noorden van het land langer voor onderhoud uit dienst diende te worden gehouden dan oorspronkelijk was ingeschat. Daarnaast wordt gewezen op een lager verkoopvolume in Groot-Brittannië. Deze negatieve elementen zouden over het hele jaar echter worden uitgewist.

In Los Angeles is Stanley Weston, bedenker van actiefiguur GI Joe en de tekenfilmserie ThunderCats. Weston (84) werd geboren en Brooklyn en maakte eerst carrière in het Amerikaanse leger, waarmee hij in Korea vocht. Nadien vestigde hij zich in New York, waar hij marketing studeerde. Het overweldigende succes van Barbie zette Weston aan te werken aan de creatie van een speelgoedfiguur voor jongens. Hij bedacht daarbij de actiefiguur GI Joe, die geïnspireerd was op zijn ervaringen als soldaat. Hij verkocht de rechten op GI Joe nadien aan speelgoedfabrikant Hasbro; In de jaren tachtig van de voorbije eeuw ontwikkelde de studie van Weston ook nog de succesvolle tekenfilmserie ThunderCats.

De luchthaven van Edmonton in Canada heeft bij het Nederlandse bedrijf Clear Flight Solutions de robotvogel Robird aangekocht. De technologie zal worden ingezet om volgens op de luchthaven te verjaren. Robird werd vijf jaar geleden gecreëerd en was het resultaat van een onderzoek van de Universiteit Twente. Robird bootst de bewegingen van een valk na, waardoor vogels in de buurt denken dat er een echte roofvogel in de buurt is. Tot nu toe zouden luchthavens zich terughoudend hebben opgesteld voor de aankoop van Robird, maar de introductie van de technologie in Canada zal volgens het Nederlandse bedrijf de bestaande interesse van Amerikaanse en Europese luchthavens wellicht concretiseren.

Het materialenbedrijf Umicore investeert 300 miljoen euro extra in de uitbreiding van zijn productiecapaciteit voor kathodematerialen, die cruciaal zijn voor de performantie van batterijen voor elektrische auto's. Umicore wijst erop dat de vraag naar deze materialen een snelle toename laat optekenen. Het bedrijf investeerde vorig jaar al 160 miljoen euro in de verhoging van zijn productiecapaciteit voor kathodematerialen in zijn fabrieken in Zuid-Korea en China. Bedoeling is dat Umicore de productiecapaciteit voor kathodematerialen over de tweede helft van dit decennium verzesvoudigt. De productie zou het bedrijf volgens ramingen een operationele winst van 180 miljoen euro kunnen opleveren.

Het Italiaanse drankenconcern Davide Campari-Milano heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 376,6 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer eenmalige elementen en valuta-effecten worden weggewerkt, zou een organische groei met 5,7 procent zijn gemeld. De nettowinst steeg met 56,7 procent tot 53,6 miljoen euro. Het bedrijf wijst erop dat de overname van Grand Marnier een aandeel van 32,5 miljoen euro in de omzet heeft gehad, terwijl de Franse dochter ook een bijdrage van 10,2 miljoen euro aan de winst leverde. Bob Kunze-Concewitz, chief executive van Campari, maakt gewag van een uitstekend jaarbegin.

De Franse winkelketen Decathlon, verkoper van sportartikelen, wil in Australië honderd winkels openen. Dat heeft Olivier Robinet, directeur van Decatholon, bekend gemaakt. Een eerste Australisch filiaal van de groep zou in oktober dit jaar worden geopend. Decathlon wil daarbij volgens Robinet de concurrentie aangaan met lokale ketens zoals Rebel Sport of discounters zoals KMart. Hij wees erop dat Australië een bijzonder grote sporttraditie heeft. De Franse keten, eigendom van de familie Mulliez, is op dit ogenblik in een dertig landen actief. Steeds meer Europese ketens - zoals Hennes & Mauritz (H&M) - beslissen om ook in Australië activiteiten op te starten.

De Russische staat heeft het voormalige olieconcern Yukos onrechtmatig failliet verklaard, waarna het bedrijf werd genationaliseerd. Dat heeft een rechtbank in Amsterdam geoordeeld. De Russische overheid verklaarde Yukos elf jaar geleden failliet vanwege vermeende grootschalige belastingontduiking. Het merendeel van de bezittingen werd verkocht aan het staatsolieconcern Rosneft. Ook het Nederlandse dochterbedrijf Yukos Finance werd verkocht aan een Russische groep, maar de aandeelhouders tekenden tegen die transactie met succes verzet aan. De nieuwe eigenaar ging in beroep tegen die beslissing, maar werd door de Nederlandse rechtbank opnieuw in het ongelijk gesteld.

Het bedrijf HTC Corporation uit Taiwan, fabrikant van smartphones, heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 14,5 miljard Taiwanese dollar of 440,3 miljoen euro, tegenover 14,8 miljard Taiwanese dollar inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies daalde van 4,8 miljard dollar naar 2 miljard dollar. HTC Corporation diende daarbij al voor het achtste kwartaal op rij een verlies te melden, maar kon de negatieve resultaten het voorbije kwartaal wel beperken door de productiekosten met 20 procent te verminderen. Er wordt op gewezen dat de brutowinst een toename van 16,3 procent kon melden. Dat is de sterkste prestatie in zeven kwartalen.

In de Verenigde Staten is James Comey, directeur van het Federal Bureau of Investigation (FBI), met onmiddellijke ingang door president Donald Trump ontslagen. Officieel wordt gezegd dat Comey het onderzoek naar het emailverkeer van voormalig presidentskandidate Hillary Clinton slecht heeft uitgevoerd. Aan die reden wordt echter door vele partijen getwijfeld. De democraten vermoeden dat het ontslag een strategie van de Amerikaanse regering een poging is om het onderzoek van Comey naar mogelijke Russische contacten van Donald Trump te blokkeren. Volgens de democraten zou Comey dicht bij belangrijke aanwijzingen kunnen zijn gekomen. Er wordt een onafhankelijke onderzoekscommissie gevraagd.

Het beeldvormingsbedrijf Agfa-Gevaert heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 588 miljoen euro. Dat betekende een daling met 2,5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde van 10 miljoen euro naar 8 miljoen euro. De achteruitgang wordt vooral toegeschreven aan de divisie HealthCare, waar een daling met 6 procent tot 239 miljoen euro werd genoteerd. Dat zou vooral te wijten zijn aan voorraadaanpassingen bij de klanten. De afdeling Graphics boekte een daling met 2,3 procent tot 300 miljoen euro, maar wijst wel op een heropleving van de inkjet-activiteiten. De divisie Specialty Products boekte een groei met 17 procent tot 49 miljoen euro.

De Amerikaanse investeerder Elliott Advisors heeft bij de rechtbank in Nederland een vraag neergelegd om het bedrijf AkzoNobel te dwingen een buitengewone aandeelhoudersvergadering te organiseren. Elliott is een belangrijke aandeelhouder van AkzoNobel, dat al voor de derde keer een overnamebod van de Amerikaanse groep PPG Industries heeft afgewezen. Elliott, dat een belang van 3,25 procent heeft in AkzoNobel, wil op de aandeelhoudersvergadering de positie van Antony Burgmans, voorzitter van het Nederlandse bedrijf, in vraag stellen. Elliott heeft een groep aandeelhouders met een totaal belang van 10 procent rond zich geschaard om een bijzondere vergadering te eisen. AkzoNobel weigert echter.

Het Nederlandse laadpalenbedrijf Allego mag dit jaar 650 laadpalen plaatsen in Vlaanderen. De opdracht past in de eerste aanbesteding die werd uitgeschreven voor het actieplan van Bart Tommelein, Vlaams minister van energie, om tegen het einde van dit decennium in Vlaanderen 2.500 extra publieke laadpalen te installeren. De Vlaamse gemeenten moeten daarbij een vastgelegd aantal laadpalen plaatsen. Die taak nagenoeg steede uitbesteed aan de energienetbeheerders Eandis en Infrax. Allego is een dochterbedrijf van de groep Alliander, met een omzet van 1,6 miljard euro de grootste distributienetbeheerder van Nederland. Alliander is in handen van de Nederlandse provincies en gemeenten.

Gasnetbeheerder Fluxys heeft het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van bijna 1,03 miljard euro, tegenover 873 miljoen euro inkomsten het jaar voordien. De nettowinst daalde van 154 miljoen euro naar 118 miljoen euro. Bij Fluxys Belgium daalde de omzet van 538 miljoen euro naar 509 miljoen euro, terwijl de nettowinst van 61 miljoen euro naar 48 miljoen euro kromp. De groei van het moederbedrijf werd vooral gedragen door de Interconnector, de onderzeese pijpleiding tussen Zeebrugge en Groot-Brittannië. Interconnector kende een uitzonderlijk goed jaar omdat meer gas kon worden getransporteerd omdat een belangrijke Britse gasopslaginstallatie met problemen kampte.

In Nederland heeft restaurantketen La Place een samenwerkingsovereenkomst gesloten met supermarktketen Hudson’s Bay. Dat hebben de twee partijen bekend gemaakt. La Place wordt daarbij uitbater van de eerste negen filialen van Hudson’s Bay die tijdens het derde kwartaal van dit jaar de deuren zullen openen. Alleen de vestiging in Amsterdam krijgt een ander restaurant. Een aantal van de nieuwe filialen van Hudson’s Bay zijn gevestigd in panden waar vroeger winkels van de Nederlandse keten Vroom & Dreesman (V&D) waren gevestigd. La Place is de voormalige uitbater van de restaurants van Vroom & Dreesman, die na een faillissement het eerste kwartaal vorig jaar de activiteiten moest stopzetten.

Meer Nieuws

09:33 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.