12-05-17

Nieuwsoverzicht

Het Amerikaanse technologiebedrijf Uber is geen internetdienst, maar wel een transportbedrijf. Dat staat in een advies van de advocaat-generaal van het Europese hof van justitie. Hij merkt op dat de chauffeurs alleen maar hun activiteit kunnen uitoefenen door de beschikbaarheid van het platform van Uber, dat bovendien een sturende werking zou hebben. Anderzijds wordt opgemerkt dat Uber geen carpool-dienst is. De gevolgen van het advies kunnen voor Uber bijzonder groot zijn. Als transportbedrijf moet Uber immers aan een hele reeks bijkomende verplichtingen voldoen. Uber maakt in een reactie gewag van achterhaalde wetten die miljoenen Europeanen zouden benadelen.

De Britse investeringsmaatschappij Neptune Energy heeft een bod van 4,7 miljard euro gedaan op een belang van 70 procent de divisie Exploration & Production International van de Franse nutsgroep Engie. Dat heeft Engie bekend gemaakt. De betrokken divisie omvat ook de winning van gas en olie, waaronder ook de Noordzeevelden van de Franse groep. De verkoop kadert in de strategie van Engie om zijn activiteit in fossiele brandstoffen terug te schroeven. Eerder werd ook al bekend gemaakt dat Engie de ontginning van steenkool zou stopzetten. Neptune Energy werd twee jaar geleden opgericht door de investeringsmaatschappijen Carlyle Group en CVC Capital.

Bankverzekeraar KBC Groep heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar bijna 1,95 miljard euro inkomsten geboekt, tegenover een bedrag van bijna 1,7 miljard euro dezelfde periode het jaar voordien. De rente-inkomsten daalden van bijna 1,07 miljard euro naar bijna 1,03 miljard euro. De nettowinst steeg van 392 miljoen euro naar 630 miljoen euro. Opgemerkt wordt dat zowel de kredietverlening als de deposito’s een verdere groei hebben laten optekenen. In bijna alle kernlanden kon daarbij naar eigen zeggen een groei worden gerealiseerd. In België kon een winstgroei met 10 procent tot 301 miljoen euro worden gemeld. KBC Groep spitst zich toe op België, Ierland, Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Bulgarije.

Het Duitse technologieconcern Siemens wil in zijn thuisland 1.700 banen schrappen. De operatie is een onderdeel van de reorganisatie van de digitale activiteiten van Siemens. Daarnaast worden nog eens 1.000 arbeidsplaatsen overgeheveld naar externe dienstverleners. Bij de reorganisatie vallen ook bij de spoordivisie en andere onderdelen banen weg. Het banenverlies wordt verdeeld over meerdere Duitse vestigingen van Siemens. Momenteel heeft het bedrijf ongeveer 114.000 mensen in dienst in Duitsland. De voorbije jaren heeft Siemens al verscheidene grote ontslagrondes aangekondigd om de kosten te besparen. Het concern werkt aan de herschikking van zijn bedrijfsstructuur.

Luchtvaartmaatschappij Magma Aviation overweegt zijn activiteiten op luchthaven Brussels Airport stop te zetten. De Britse vrachtvervoerder zou daarmee het eerdere voorbeeld van zijn sectorgenoten Yangtze River Express uit China en Air Cargo Global uit Slowakije volgen. Dat heeft Brussels Airport bekend gemaakt. Telkens wordt gewezen naar de onzekerheid rond de boetes die het Brusselse gewest voor inbreuken tegen de geluidsnormen heeft aangekondigd. Volgens Brussels Airport heeft de luchthaven door het vertrek van Yangtze River en Air Cargo Global al bijna 12 procent van zijn volvrachtvervoer verloren. Er zullen volgens op Brussels Airport volgens de uitbater dan ook veel banen verloren gaan.

Het mediabedrijf EVS Broadcast Equipment uit Luik heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 24,5 miljoen euro, tegenover 26,9 miljoen euro inkomsten dezelfde periode vorig jaar. Gewezen wordt op een gebrek aan grote sportevenementen en een vertraging bij de verzending van een aantal projecten. De nettowinst daalde met ruim 25 procent tot 3,6 miljoen euro. Vorig jaar kon het concern nog profiteren van het Europees voetbalkampioenschap in Frankrijk en de Olympische Spelen in Brazilië. Het bedrijf benadrukte verder dat het orderboek inmiddels een waarde heeft van 35,5 miljoen euro. Dat betekende op vergelijkbare basis een stijging met 33 procent.

Er komt een onderzoek naar het gebruik van dagcontracten bij het logistieke bedrijf DHL Aviation op luchthaven Brussels Airport. Dat heeft Kris Peeters, federaal minister van werk, gezegd in een reactie op mediaberichten dat het bedrijf massaal van dagcontracten gebruik zou maken, waardoor de werkzekerheid van het personeel zou zijn ondermijnd. Ook DHL Aviation had eerder al aangegeven een intern onderzoek te starten. De minister wees erop dat op het misbruik van dagcontracten alvast een sanctie van 400 euro per betrokken werknemer mogelijk is. Verder maakte Kris Peeters bekend de controles op het gebruik van opeenvolgende dagcontracten te zullen versterken.

De investeringsdivisie van Unilever neemt samen met Baseline Ventures en Founders Circle Capital een belang in de Amerikaanse maaltijdbezorger Sun Basket. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 9,2 miljoen dollar. De operatie vormt een onderdeel van een investeringsronde waarmee Sun Basket een bedrag van 24,2 miljoen dollar heeft opgehaald. In totaal heeft het Amerikaanse bedrijf al een kapitaal van 52 miljoen dollar opgehaald. Sun Basket, dat uitsluitend met uitsluitend glutenvrije en vegetarische producten werkt, wil de bijkomende gemiddelen gebruiken om zijn activiteiten op nationaal vlak uit te breiden. Ook wordt gedacht aan een beursintroductie.

Luchtvaartmaatschappij Emirates heeft het voorbije boekjaar een omzet gerealiseerd van 21 miljard euro. Dat betekende een status-quo tegenover het jaar voordien. De winst daalde echter met ruim 80 procent tot 325 miljoen euro. Daarbij wordt gewezen op de zware concurrentie, die het bedrijf heeft gedwongen zijn ticketprijzen aanzienlijk te verlagen. Ook wordt gewezen op ongunstige wisselkoersen, die het bedrijf ongeveer 525 miljoen euro zouden hebben gekost.  In totaal vervoerde de maatschappij vorig boekjaar ruim 56 miljoen passagiers. Dat betekende een groei met 8 procent tegenover het jaar voordien. De gemiddelde bezettingsgraad bedroeg iets meer dan 75 procent.

Het Duitse sportwagenmerk Porsche heeft in zijn geschiedenis één miljoen wagens geproduceerd. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. Het feestexemplaar is een Porsche 911 Carrera, die in de fabriek van de constructeur in Zuffenhausen, ten noorden van Stuttgart, werd gebouwd. De wagen wordt niet verkocht, maar zal worden geëxposeerd in het Porsche Museum in Stuttgart. Eerst maakt de magen een wereldtournee. De auto werd ontworpen door Ferdinand Porsche, de kleinzoon van de oprichter van het sportwagenmerk. De Porsche 911 kwam bijna vijfenvijftig jaar geleden op de markt en is het bekendste model van de Duitse constructeur. Vorig jaar werden meer dan dertigduizend exemplaren verkocht.

De Franse parkinggroep Effia koopt zijn Belgische sectorgenoot Alfa Park, onderdeel van de holding Ackermans & van Haaren (AvH). Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Effia, onderdeel van de Franse groep Keolis, is de tweede grootste uitbater van parkings in Frankrijk. Het bedrijf beheert vierhonderd parkings met 175.000 plaatsen. Effia realiseert een omzet van 145 miljoen euro. De overname van Alfa Park is de eerste internationale uitbreiding van Effia. Alfa Park, behorend tot de bouwgroep Van Laere, beheert vijftien parkings met achtduizend plaatsen in Vlaanderen, Wallonië en Brussel. Het samengaan met Effia moet de groei van Alfa Park versnellen.

De Vlaamse modeontwerpster Jasna Rokegem heeft een samenwerkingsakkoord gesloten met Nokia Bell Labs, dat al meer dan vijftig jaar kunstenaars uitnodigt om met technologie te experimenten. Rokegem is de eerste Belgische fashiontech-designer en richtte anderhalf jaar geleden de startup Jasna Rok op. Rokegem ontwikkelt kledij die technologie en mode moet verzoenen. Hoe meer de grenzen tussen beide worden doorbroken, hoe sneller innovatie volgens Rokegem kan plaatsvinden. Daarbij geeft de ontwerpster aan mode interactief te willen maken en tot een persoonlijke coach te maken. Rokegem werkte ook al samen met kunstenaar Panamarenko.

Het Amerikaanse technologiebedrijf Snap heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een verlies gerealiseerd van 2,2 miljard dollar, tegenover een negatief resultaat van 104 miljoen dollar dezelfde periode vorig jaar. Wel wordt opgemerkt dat bij de beursgang een bedrag van 2 miljard dollar aan werknemers werd uitgekeerd. Evan Spiegel, oprichter van Snap, zou daarbij een bedrag van 750 miljoen dollar hebben uitgekeerd gekregen. De omzet van het bedrijf, ontwikkelaar van de applicatie Snapchat, steeg van 38,8 miljoen dollar naar 149,65 miljoen dollar. Snapchat telt 166 miljoen dagelijks actieve gebruikers. Dat betekende een stijging met 36 procent, tegenover 47,7 procent het kwartaal voordien.

Midden december start de Britse luchtvaartmaatschappij Powdair vanop luchthaven Antwerp Airport met vluchten naar de Zwitserse stad Sion. Er worden vier vluchten per week aangekondigd. Powdair wil met zijn nieuwe service vooral op wintersporters mikken. Naast Antwerpen zal Powdair ook vanuit Hamburg in Duitsland en London Luton, London Southend, Southampton, Bristol, Manchester en Edinburgh in Groot-Brittannië vluchten naar Sion aanbieden. Een ticket voor een enkele vlucht zou gemiddeld 140 pond kosten, waarin ook het vervoer van de ski’s is voorzien. De ticketverkoop zou begin juni van start gaan. In de buurt van Sion liggen de skigebieden Crans Montana, Verbier en Zermatt.

Chipontwerper Nvidia heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 1,94 miljard dollar. Dat betekende een stijging met bijna 50 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De winst steeg met 144 procent naar 507 miljoen dollar. De grootste omzet werd gerealiseerd in de game-divisie, waar een stijging met 49 procent tot 1,03 miljard dollar werd geboekt, terwijl bij de afdeling datacenters een toename met 186 procent naar 409 miljoen dollar werd gerealiseerd. Bij de grafische kaarten voor de zakelijke markt kon een groei met 8 procent tot 205 miljoen dollar werd gemeld. De automotive-divisie steeg met 24 procent tot 140 miljoen dollar.

Meer Nieuws

09:20 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.