13-05-17

Nieuwsoverzicht

De Verenigde Staten en China hebben een nieuw handelsakkoord afgesloten. Onder meer is voorzien dat Amerikaanse kredietkaartmaatschappijen en kredietbureaus opnieuw toegang krijgen tot de Chinese markt. Ook zal China opnieuw Amerikaans rundvlees invoeren. In ruil zal China kippenvlees op de Amerikaanse markt kunnen importeren. Door de overeenkomst hopen de Verenigde Staten onder meer het tekort op zijn handelsbalans met China - dat ongeveer 300 miljard dollar bedraagt - te kunnen verminderen. De Amerikaanse Kamer van Koophandel reageerde positief voorzichtig op de overeenkomst, maar waarschuwt dat er nog een lange weg dient te worden afgelegd.

In de Verenigde Staten hebben de gerechtelijke instanties de laatste schikking rond het dieselschandaal bij Volkswagen goedgekeurd. Voor bijna tachtigduizend wagens met een drieliter dieselmotor die in de Verenigde Staten werden verkocht, moet de constructeur minstens 1,22 miljard dollar betalen. Deze groep consumenten was tot nu toe nog niet vergoed. In totaal zal Volkswagen aan ongeveer zeshonderdduizend Amerikaanse klanten een schadevergoeding hebben betaald. De compensaties waren voor Volkswagen noodzakelijk om in de Verenigde Staten een strafrechtelijke vervolging te vermijden. Er loopt wel een aanklacht tegen zeven kaderleden van de Duitse autobouwer.

Het Hof van Cassatie in Rome, de hoogste rechtbank in Italië, heeft de vonnissen van lagere rechtbanken tegen Francesco Schettino, de kapitein van het cruiseschip Costa Concordia, bevestigd. De man wordt verantwoordelijk gesteld voor de ramp met het cruiseschip vijf jaar geleden, waarbij tweeëndertig mensen om het leven kwamen. Schettino werd veroordeeld wegens doodslag, slagen en verwondingen, maar ook voor het verlaten van het schip. Schettino (56) werd uiteindelijk tot een gevangenisstraf van zestien jaar veroordeeld, maar de kapitein ging tegen dat vonnis in beroep. Zijn advocaten vonden dat Schettino onterecht als enige schuldige werd aangewezen. Ook in beroep was het het vonnis al bevestigd.

De Duitse containervervoerder Hapag-Lloyd heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,13 miljard euro. Dat betekende een stijging met 10,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het transportvolume kende een stijging met 6,8 procent, maar de groep kon ook profiteren van gunstige wisselkoersen. Het verlies liep echter op van 42,8 miljoen euro naar 62,1 miljoen euro. Daarbij wordt gewezen op de gestegen brandstofkosten en een grotere druk op de vrachttarieven. Het concern wijst er echter op dat recent een stijging van de tarieven kon worden gerealiseerd, zodat later op het jaar een verbetering van de resultaten zou mogen worden verwacht.

Het technologiebedrijf Showpad uit Gent heeft de startup Hickup uit Londen overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Wel is Hickup de grootste overname van Showpad, ontwikkelaar van technologieën die verkopers moeten toelaten betere presentaties te maken. Bovendien wordt erop gewezen dat het Britse bedrijf de eerste overname is die Showpad bijkomende technologie bezorgt. De eerdere drie overnames hadden vooral betrekking op klantenportefeuilles. Er wordt ook op gewezen dat Hickup al enkele jaren een partner op het platform van het Belgische technologiebedrijf is. Showpad haalde vorig jaar een bedrag van 50 miljoen dollar op bij een Amerikaanse investeerder.

Een grootschalige cyberaanval met het computervirus WannaCry heeft de data van 45.000 organisaties in meer dan zeventig landen gegijzeld. Onder meer bedrijven en ziekenhuizen werden getroffen. WannaCry is een vorm van ransomware, waarbij computersystemen versleuteld worden tot het slachtoffer ingaat op de eis een bepaalde som geld te betalen. De software wordt gelinkt aan de hackersgroep Shadow Brokers, die mogelijk verantwoordelijk was voor het publiceren van de hackmethodes van de Amerikaanse National Security Agency (NSA). Onder meer bedrijven en ziekenhuizen werden geviseerd. Losgelden dienden in bitcoin te worden betaald.

De Braziliaanse oliegroep Petróleo Brasileiro (Petrobras) heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 21,74 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 21 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het Braziliaanse staatsbedrijf kon een nettowinst melden van bijna 1,42 miljard dollar, terwijl het jaar voordien nog een verlies van 318 miljoen dollar was geboekt. De gunstige resultaten zijn volgens Petrobras onder meer te danken aan lagere importvergoedingen, een grotere export, lagere kosten en minder afschrijvingen. Bovendien kon de productie met 9 procent worden opgetrokken. Het Braziliaanse concern kon de beste kwartaalresultaten in bijna twee jaar melden.

De Belgisch-Nederlandse modegroep FNG Retail heeft het Vlaamse bedrijf Concept Fashion, een keten met vijftien baanwinkels, overgenomen. De overname kadert in de strategie van FNG Retail, het moederbedrijf van onder meer Fred & Ginger, om ook buiten de stadscentra een aanwezigheid op te bouwen. Concept Fashion is vooral actief in de provincies Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. Eerder al nam FNG Retail ook al de ketens Miss Etam, Brantano en Suitcase over. Na Suitcase is Concept Fashion voor FNG Retail een tweede stap in de wereld van de mannenmode. Dieter Penninckx, topman van FNG Retail, zegt daarbij veel synergieën te verwachten tussen Concept Fashion en Suitcase.

Het Duitse gerecht heeft een onderzoek geopend naar vier huidige of gewezen topmanagers van Volkswagen. De speurders willen nagaan of de betrokkenen buitensporige vergoedingen zouden hebben betaald aan Bernd Osterloh, bij Volkswagen voorzitter van de ondernemingsraad en tevens vicevoorzitter van de raad van bestuur. Door die dubbele functie is Osterloh één van de machtigste figuren in het concern. Volgens Duitse media kregen ook nog andere leden van de ondernemingsraad jarenlang te veel uitgekeerd. Het is niet duidelijk welke prestaties in ruil werden gevraagd voor die mogelijk excessieve bedragen. Volkswagen voert aan dat de vergoedingen conform de regels waren.

De Duitse lampenfabrikant Osram Licht, de voormalige verlichtingsdivisie van de groep Siemens, heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van ruim 2,04 miljard euro. Dat betekende een stijging met 8,6 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De operationele winst steeg met 4,3 procent tot 357 miljoen euro, maar de nettowinst viel van 418 miljoen euro naar 122 miljoen euro terug. Vorig jaar kon echter van een aantal eenmalige baten - waaronder de verkoop van de participatie in Foshan Electrical & Lighting - worden geprofiteerd. Osram zit volgens topman Olaf Berlien op koers om tegen eind dit decennium een jaaromzet tussen 5 miljard euro en 5,5 miljard euro te realiseren.

Het Britse telecomconcern British Telecom (BT) schrapt vierduizend banen. Dat heeft het concern bekend gemaak. British Telecom heeft naar eigen zeggen een uitdagend jaar achter de rug. Ook wordt gewezen op de impact van een boekhoudschandaal in Italië, terwijl ook de inkomsten uit opdrachten voor de Britse overheid dalen. Gewaarschuwd wordt dat ook de aandeelhouders de volgende jaren met een lager dividend rekening zullen moeten houden. Er worden onder meer afslankingen aangekondigd in het management en de ondersteunende afdelingen. Ook worden de bonussen van het management geschrapt. De reorganisatie zou een kostprijs hebben van ongeveer 300 miljoen pond.

Luierfabrikant Ontex heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 557 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 23 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De groei is in belangrijke mate te danken aan overnames in Mexico en Brazilië. Zonder die transacties zou een omzetgroei met 3,6 procent tot 469 miljoen euro zijn gemeld. Opgemerkt wordt dat de groei van alle divisies afkomstig is. De bedrijfswinst steeg met 22,8 procent tot 70 miljoen euro. Het bedrijf waarschuwt wel dat door de stijgende prijzen op de markt van grondstoffen zoals oliederivaten en houtpulp vanaf het tweede kwartaal dit jaar een negatieve impact zullen dreigen te hebben, als heeft de onderneming zich ingedekt.

Het Franse mediaconcern Vivendi neemt het communicatiebedrijf Havas over van de Groupe Bolloré. Dat heeft Vivendi bekend gemaakt. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 2,3 miljard euro. Groupe Bolloré had een belang van 60 procent in Havas. Vivendi wil ook de resterende aandeelhouders van Havas uitkopen om het communicatiebedrijf volledig in handen te krijgen. De operaties vertegenwoordigen echter vooral een herschikking van belangen binnen dezelfde familie. Vivendi wordt immers geleid door zakenman Vincent Bolloré, terwijl Havas gecontroleerd wordt door zijn zoon Yannick Bolloré. De fusie bundelt de activiteiten van Vivendi in televisie en muziek met de reclamekennis van Havas.

Het Amerikaanse technologieconcern Google heeft gameproducent Owlchemy Labs, gespecialiseerd in virtuele realiteit, overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekend gemaakt. Owlchemy is bekend van games zoals Jos Simulator en Rick and Morty. De transactie is volgens een aantal waarnemers een signaal dat Google plannen koestert om zijn aanbod applicaties rond virtuele realiteit gevoelig uit te breiden. Alex Schwartz, één op de oprichters van het Amerikaanse Owlchemy, benadrukt echter dat het bedrijf ook na de overname games voor vroegere klanten - zoals Windows, PlayStation, HTC Vive en Oculus Rift - verder zal blijven ontwikkelen.

Deutsche Telekom heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 18,6 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5,8 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst daalde met 76,1 procent tot 747 miljoen euro, maar vorig jaar kon wel geprofiteerd worden van een boekwinst van 2,5 miljard euro op de verkoop van een participatie in het Britse telecombedrijf Everything Everywhere aan BT Group. Het Duitse bedrijf merkt op dat de winst een positieve ontwikkeling laat optekenen. Ook wordt benadrukt dat de investeringen in Amerikaanse activiteiten resultaten opleveren. Het bedrijf verwacht ook de rest van het jaar een aanhoudende omzetgroei.

Meer Nieuws

11:39 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.