13-05-17

Verstedelijking heeft grote impact gehad op evolutie van de kip

De verstedelijking van de middeleeuwen en de christelijke vastencultuur hebben wellicht een belangrijke impact gehad op de evolutie van de kip, die ongeveer zesduizend jaar geleden vanuit de Aziatische jungle voor het eerst werd gedomesticeerd. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Oxford. Opgemerkt wordt dat de verstedelijking in de middeleeuwen de bevolking verplichtte om over te schakelen op een voedselbron die minder plaats zou opeisen dan de traditionele veestapel. Bovendien moest ook een alternatief gevonden voor consumptie van vlees, die door de christelijke vastenperiodes geregeld werd verboden.

“Tussen de negende en de twaalfde eeuw van onze tijdrekening kan een opmerkelijke verandering in de genetische eigenschappen van de kip worden opgemerkt,” verduidelijkt onderzoeksleider Liisa Loog, professor antropologie aan de University of California. “Deze veranderingen bleken bovendien bijzonder voordelig te zijn voor de menselijke consumptie.” Professor Loog merkt op dat archeologische opgravingen op middeleeuwse sites in Noord-Amerika beduidend veel meer restanten van kippen werden gevonden. Daaruit kan worden afgeleid dat kip tijdens die periode ook een belangrijker onderdeel van het voedselmenu van de mens was geworden.

“Bovendien konden een aantal opmerkelijke genetische veranderingen worden opgetekend,” betoogt Liisa Loog. “Onder meer agressieve genen bleken veel minder aanwezig te zijn, terwijl ook de angst voor de mens bleek onderdrukt te worden. Daarnaast kon worden vastgesteld dat de legfrequentie van eieren bij de hennen gevoelig werd verhoogd. Door een selectie van deze eigenschappen paste de kip immers beter bij het middeleeuwse stadsleven, dat steeds grotere aantallen mensen aantrok. In de stad moest men kunnen beschikken over een bron die de productie van voeding kon garanderen, geen grote leefoppervlakte nodig had en aan de religieuze eisen voldeed.”

Lees Verder

13:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: kip |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.