14-05-17

Nieuwsoverzicht

De chatdienst WhatsApp heeft in Italië een boete van 3 miljoen euro gekregen vanwege het delen van data met moederbedrijf Facebook. Volgens de Italiaanse concurrentieregulator liet WhatsApp zijn gebruikers geloven dat de dienst niet langer kon worden gebruikt indien ze geen toestemming gaven voor het gebruik van hun data. De chatdienst werd ruim drie jaar geleden door Facebook overgenomen. In eerste instantie bleven de klantgegevens strikt gescheiden, maar dat beleid werd de voorbije zomer bijgestuurd. Whatsapp heeft aangekondigd het standpunt van de Italiaanse concurrentieregulator te zullen bekijken, in afwachting van een antwoord. In Duitsland viel vorige maand een vergelijkbare uitspraak.

Duitsland heeft de regels vastgelegd voor tests met zelfrijdende auto's op de openbare weg. Volgens de bepalingen moet een chauffeur altijd achter het stuur zitten om de controle te kunnen overnemen indien de auto daarvoor een signaal geeft. Ook komt er een zwarte doos aan boord om de rit te registreren. Op die manier kan onder meer bij ongevallen worden bekeken op welke manier de auto werd bestuurd, zodat bij aanrijdingen de verantwoordelijkheid kan worden bepaald. Binnen twee jaar wordt de wet herzien om ook nieuwe technologische ontwikkelingen te kunnen omva    tten. Door de nieuwe wet kunnen de Duitse autofabrikanten hun zelfrijdende auto’s op de openbare weg testen.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een decreet ondertekend om de digitale veiligheid van de overheid te verbeteren. Daarnaast moet het decreet de belangrijke infrastructuur van de Verenigde Staten beschermen tegen digitale aanvallen. Dat heeft het persbureau Reuters gemeld. De regelgeving moet onder meer de nutsvoorzieningen en de financiële sector. Een aanval op die activiteiten zouden volgens de Amerikaanse regering immers een bedreiging voor de nationale veiligheid en economie van de Verenigde Staten zijn. Ook wil Trump de beveiliging van de netwerken van de Amerikaanse overheidsorganisaties verbeteren, zodat een verdere diefstal van gegevens kan worden vermeden.

De Duitse uitgever Axel Springer heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 836,2 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 6,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het bedrijf boekte een autonome omzetgroei van 4,4 procent. De nettowinst steeg van 65,3 miljoen euro naar 78,1 miljoen euro. Axel Springer schrijft de groei toe aan zijn investeringen in digitale activiteiten. De Duitse uitgeverij stootte de voorbije jaren een groot deel van zijn gedrukte divisies af, terwijl tegelijkertijd in digitale activiteiten werd geïnvesteerd. Inmiddels is 80 procent van de winst afkomstig uit digitale activiteiten. De helft van de omzet van Axel Springer komt uit het buitenland.

Het samenwerkingsverband van de rederijen Maersk Line en Mediterranean Shipping Company (MSC) schrapt twee transportdiensten op de haven van Antwerpen. Bij de verbinding met het Verre Oosten als Zuid-Amerika wordt telkens één dienst geschrapt. De beslissing zou geen gevolgen hebben voor de volumes, want de trafieken zouden worden overgeheveld op andere diensten van het samenwerkingsverband. Een reden voor de ingreep werd niet gegeven, maar volgens waarnemers moet wellicht worden gekeken naar congestieproblemen op de terminal van het Deurganckdok in de Antwerpse haven. Het Antwerpse havenbestuur wijst dan ook op het belang van voldoende behandelingsinfrastructuur.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook moet in Thailand op zijn platform alle mogelijke links naar content die mogelijk in verband kan worden gebracht met majesteitsschennis onmiddellijk verwijderen. Dat heeft de Thaise telecomautoriteit tegenover het persbureau Reuters bevestigd. De Thaise autoriteiten hadden Facebook twee jaar geleden de opdracht gegeven om meer dan driehonderd links naar bedreigende of beledigende boodschappen aan het adres van de koninklijke familie van het land te verwijderen. Er zouden echter nog altijd ruim honderddertig links kunnen worden teruggevonden. Indien die links niet onmiddellijk worden verwijderd, volgt volgens de telecomautoriteit een juridische klacht.

Pizzaketen Domino's heeft voor de levering van bestellingen in de Duitse stad Hamburg voor de eerste keer beroep gedaan op robots. Hamburg is daarmee de eerste locatie waar de robots voor reguliere bestellingen worden ingezet. De robots kunnen volledig autonoom functioneren, maar worden voorlopig nog wel door menselijke controleurs gevolgd. De robot verplaatst zich met een snelheid van maximaal zes kilometer per uur en kan vijf pizza’s vervoeren. Dankzij camera’s en sensoren kan de machine zich aan de omgevingsomstandigheden aanpassen. De robot heeft ook een arsenaal geluidssignalen tot zijn beschikking om met andere weggebruikers te communiceren.

De Noorse zalmkweker Marine Harvest heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 892 miljoen euro, tegenover 810 miljoen euro inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst liep van 150,1 miljoen euro op tot 212,4 miljoen euro. In totaal produceerde het bedrijf tijdens de eerste drie maanden van dit jaar 83.768 ton zalm, tegenover een volume van 96.613 ton het eerste kwartaal vorig jaar. Die daling kon echter worden gecompenseerd door de recordprijzen die op de zalmmarkt kon worden gemeld. Alf-Helge Aarskog, chief executive van Marine Harvest, wees vooral op goede prestaties van het bedrijf in Schotland en Canada.

De International Review Board heeft het Waalse farmabedrijf Mithra Pharmaceuticals toestemming gegeven voor de organisatie van nieuwe tests met het anticonceptiemiddel Estelle. Dat heeft Mithra Pharmaceuticals gemeld. De toestemming is volgens het bedrijf een eerste stap naar een commercialisering van het middel op de Aziatische markt, waar Mithra een samenwerkingsverband heeft met Fuji Pharma. De resultaten van de studie worden eind dit jaar of begin volgend jaar verwacht. De studie, die zal worden uitgevoerd bij nagenoeg honderd vrouwen, moet de werking van verschillende doseringen van de werkzame stoffen van Estelle nagaan. Er loopt al een onderzoek in Noord-Amerika, Europa en Rusland.

De Deense containerrederij AP Möller-Maersk Group heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 9 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 224 miljoen euro naar 253 miljoen euro. Opgemerkt wordt dat vooral Maersk Oil een bijdrage leverde tot de hogere winst, waarbij geprofiteerd kon worden van de hogere olieprijzen en lagere operationele kosten. Alle andere divisies ervaarden echter een grotere druk. Door de overcapaciteit in de ontginning viel de winst bij Maersk Drilling met 175 miljoen dollar terug, terwijl door hogere bunkerkosten ook Maersk Line een daling met 112 miljoen euro melden.

Het technologieconcern Apple heeft de Finse startup Beddit overgenomen. Financiële details over de transactie werden niet bekendgemaakt. Beddit is een ontwikkelaar van sensoren die de slaapkwaliteit kunnen meten. Het Finse bedrijf maakt daarbij gebruik van strips die over de matras wordt gelegd en de bewegingen tijdens de slaap registreert. Het is niet duidelijk welke ambities Apple met zijn nieuwe dochterbedrijf heeft. Volgens een aantal waarnemers zou Apple mogelijk aan een eigen slaapsensor kunnen werken. Door de introductie van de Apple Watch richt het concern zich immers steeds meer op gezondheidsfuncties. Anderzijds zou het bedrijf mogelijk vooral de knowhow van Beddit willen verwerven.

De Amerikaanse National Aeronautics and Space Administration (Nasa) heeft beslist om de eerste tests met de nieuwe ruimtecapsule Orion, die ooit astronauten naar de planeet Mars moet vervoeren, uit te stellen. Voorzien was dat Orion in november volgend jaar een eerste reeks onbemande tests zou ondergaan, maar die plannen zijn naar het volgende jaar opgeschoven. Het ruimtevaartbureau zegt dat eerst nog een aantal technische vragen, onder meer rond de draagraket Space Launch System (SLS), moeten worden opgelost vooraleer met de tests kan worden gestart. Ook de eerste tests met astronauten, die over vier jaar waren voorzien, zullen wellicht vertragingen oplopen.

Het technologiebedrijf Ion Beam Applications (IBA) uit Louvain-la-Neuve heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 73,3 miljoen euro. Dat betekende een stijging met 13,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De inkomsten in de divisie protontherapie steeg met 12 procent tot 58,7 miljoen euro. Olivier Legrain, chief executive van de Waalse technologiegroep, benadrukte echter dat de achteruitgang worden toegeschreven aan vertragingen bij de bouwwerken van een aantal klanten. Het orderboek van de afdeling daalde van 336 miljoen euro naar 316 miljoen euro. De inkomsten uit de afdeling dosimetrie stegen met 19 procent tot 14,6 miljoen euro.

Telecomgroep Proximus neemt het bedrijf Davinsi Labs uit Antwerpen, gespecialiseerd in cyberbeveiliging, over. Dat heeft Proximus onlangs bekend gemaakt. Financiële details over de transactie werden niet medegedeeld. Opgemerkt wordt dat Davinsi Labs zich in de Benelux heeft opgewerkt tot een marktleider in veiligheidsanalyses en risicomanagement. Het Antwerpse bedrijf, dat onder meer een aantal grote banken en overheidsorganisaties als klant heeft, realiseerde vorig jaar een omzet van 3,4 miljoen euro. De overname zou Proximus moeten toelaten om zijn portfolio en expertise op het gebied van cyberbeveiliging voor de zakelijke markt verder uit te breiden.

De Franse verzekeraar Axa heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 31,6 miljard euro. Dat betekende een daling met 0,1 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Opgemerkt wordt dat de divisies vermogensbeheer en vastgoed weliswaar sterke prestaties lieten optekenen, maar niet in staat bleken om een daling bij onder meer levensverzekeringen volledig te compenseren. De Franse groep maakte verder bekend zijn Amerikaanse divisie levensverzekeringen, waarin ook vermogensbeheerder AllianceBernstein zou worden opgenomen, naar de beurs te willen brengen. Die operatie zou tijdens de eerste helft van volgend jaar worden doorgevoerd.

Meer Nieuws

10:43 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.