15-05-17

Nieuwsoverzicht

De Zweedse autobouwer Volvo zal voortaan wekelijks een levering auto’s uit zijn productievestiging in de Chinese stad Daqing per trein naar de haven van Zeebrugge sturen. Een eerste trein is zaterdag vertrokken en wordt eind juni in de haven van Zeebrugge verwacht. In eerste instantie wordt gemikt op drie treinen per week. Elke trein zou plaats bieden aan meer dan honderdtwintig wagens. De wagens worden in containers vervoerd. Het havenbestuur van Zeebrugge is nog op zoek naar retourlading om de treinen ook op de terugweg naar China te vullen. In de toekomst zal de afstand tussen Daqing en Zeebrugge op een twintigtal dagen worden overbrugd. Gerekend wordt op driehonderd treinen per jaar.

Het Spaanse telecombedrijf Teléfonica heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 13,1 miljard euro. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Autonoom werd een omzetgroei met 1,5 procent opgetekend. De nettowinst groeide met 42,2 procent naar 779 miljard euro. Het bedrijf benadrukte wel geprofiteerd te kunnen hebben van gunstige wisselkoerseffecten, maar anderzijds werd een grotere inflatie-druk in Latijns-Amerika gemeld. De personeelskosten konden worden verlaagd, maar door hogere uitgaven aan netwerken en systemen moest uiteindelijk worden vastgesteld dat de totale operationele kosten met 4,5 procent toenemen.

De Amerikaanse bank Wells Fargo is van plan om tegen het einde van dit decennium nog eens 2 miljard dollar kostenbesparingen door te voeren. Dat heeft Wells Fargo bekend gemaakt. In januari maakte Wells Fargo al bekend voor het eind volgende jaar voor 2 miljard dollar kostenbesparingen te willen realiseren, onder meer door de consolidering van bepaalde operationele activiteiten en de automatisering van een aantal handmatige processen. Het voorbije jaar kwamen de kosten voor de bank uit op 52,4 miljard dollar. Wells Fargo werd het voorbije kwartaal met tegenvallende prestaties geconfronteerd, terwijl de bank tevens gebukt gaat onder een schandaal met neprekeningen.

Het energieconcern Shell wil nog deze herfst minstens tien van zijn tankstations in Nederland met snelladers voor elektrische auto's hebben uitgerust. Het concern voorziet daarmee naar eigen zeggen in een groeiende behoefte, aangezien het aantal elektrische wagens in het verkeer snel toeneemt. Op dit ogenblik rijden in Nederland ruim vijftienduizend elektrische auto’s. Maandelijks wordt die vloot met enkele honderden exemplaren uitgebreid. In een eerste fase zullen tien tankstations in de Randstad, waar de grootste dichtheid aan elektrische auto’s kan worden opgetekend, met snelladers worden uitgerust. Ook in Groot-Brittannië kijkt Shell naar een mogelijke installatie van de snelladers.

De opruiming van de drijvende plastic eilanden in de Stille Oceaan zal sneller kunnen gebeuren dan eerder was ingeschat. Dat heeft Boyan Slat, oprichter van het initiatief Ocean Cleanup, bekend gemaakt. Volgend jaar zal volgens Slat met de opruimactie kunnen worden gestart. Hij verwacht dat over vijf jaar 50 procent van alle afval uit de oceaan zal hebben gehaald. Oorspronkelijk was een opstart pas voor het begin volgend decennium voorzien, maar dankzij een aantal grote donaties voor een totaalbedrag van 20 miljoen euro, zal sneller kunnen worden gestart. In totaal zullen uiteindelijk vijftig grote zuiginstallaties in de Stille Oceaan operationeel zijn. Midden deze eeuw zou alle plastic zijn opgeruimd.

De regering gaat een callcenter oprichten tegen cybercriminaliteit dat dag en nacht bereikbaar is voor iedereen. Daarnaast komt er een digitaal hulppunt waar overheidsdiensten terecht kunnen voor risico-analyses in het kader van cyberaanvallen. Dat heeft Alexander De Croo, minister van de digitale agenda, bekend gemaakt. De minister wijst er daarbij op dat cyberterrorisme op het gebied van economische impact grotere problemen creëert dan fysiek terrorisme. Het is volgens de minister belangrijk dat aanvallen van cybercriminaliteit worden gemeld, zodat kan worden opgetreden en kan worden vermeden dat de problemen zich nog verder zouden kunnen verspreiden.

Winkelketen Delhaize gaat in een groot deel van zijn winkels groenten met esthetische onvolkomenheden verkopen. De maatregel kadert in de inspanningen die de groep naar eigen zeggen wil doen om voedselverspilling tegen te gaan. Twee jaar geleden startte Delhaize een proefproject in zestien winkels, waarbij kortingen werden aangeboden op groenten die niet volledig aan de gestelde uiterlijke eisen voldeden, maar perfect geschikt blijven voor consumptie. Die test werd volgens Delhaize een groot succes, waardoor het project naar honderd winkels in België en Luxemburg zal worden uitgebreid. In totaal hoopt de keten een verspilling van 150 ton per jaar te kunnen realiseren.

Het Amerikaanse entertainmentconcern Walt Disney heeft tijdens het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 13,3 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig boekjaar. De winst steeg van 2,14 miljard dollar naar 2,39 miljard dollar. Disney zegt dat de omzet onder druk werd gezet door de hogere programmeringskosten voor sporttelevisie, al kon die negatieve impact naar eigen zeggen gedeeltelijk door sterkere reclamekosten worden opgevangen. Bob Iger, chief executive van Walt Disney, benadrukte dat sporttelevisie een bijzonder belangrijke pijler van het bedrijf blijft en een grote bron van consumptie vormt.

In Duitsland heeft een rechter een rechtszaak tussen Google en veertig uitgevers naar het Europees hof doorgestuurd. De uitgevers beschuldigen Google van machtsmisbruik, omdat het bedrijf niet betaalt voor de nieuwsfragmenten die het in zijn nieuwsdienst meldt. In april wees een rechtbank in eerste aanleg de eis van de uitgevers af. Geoordeeld werd dat alle partijen voordeel zouden genieten van de situatie. De Duitse uitgevers beslisten echter in beroep te gaan tegen die uitspraak. In het kader van dat beroep heeft de rechter het dossier doorverwezen naar het Europees hof van justitie. Google zegt in een reactie nog altijd bereid te zijn de medewerking met de Duitse media verder te zetten.

De Noord-Amerikaanse brouwer Molson Coors heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 2,91 miljard dollar, tegenover 3,01 miljard dollar inkomsten tijdens dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 256,9 miljoen dollar naar 201,3 miljoen dollar. De resultaatsverslechtering was vooral te wijten aan lagere volumes, een lagere omzet in Noord-Amerika, hogere prijzen, hogere kosten en de afwezigheid van een aantal baten, onder meer op de verkoop van een brouwerij in Vancouver. Mark Hunter, chief executive van Molson Coors, merkt op dat de brouwer een overgangsjaar doormaakt, waarbij geïnvesteerd wordt om een nieuwe organisatie uit te bouwen.

Het Nederlandse bouwbedrijf VolkerWessels heeft met zijn introductie op de beurs van Amsterdam een kapitaal van 575 miljoen euro opgehaald. Het bedrijf was tot nu toe volledig in handen van de familiale groep Wessels, die echter zijn portefeuille verder wil diversifiëren. Ongeveer één derde van het volledige aandelenpakket is nu door de familie aan beleggers verkocht. VolkerWessels wijst erop dat de vraag naar de aandelen het aanbod heeft overtroffen. Door de beursgang kan de volledige waarde van VolkerWessels geraamd worden op een bedrag van ruim 1,8 miljard euro. Tijdens de jaren negentig had het bedrijf ook al een beursnotering, maar die aandelen werden veertien jaar geleden teruggekocht.

De Deense farmagroep Novo Nordisk heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet van 28,5 miljard Deense kroon of 3,83 miljard euro gerealiseerd. Dat betekende een stijging met 5 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Wanneer geen rekening wordt gehouden met wisselkoersen, zou een omzetgroei met 3 procent zijn gemeld. Bij de verkoop van producten voor diabetes en obesitas werd een omzetgroei met 13 procent opgetekend. De nettowinst nam met 7 procent toe tot 10,2 miljard kroon. Lars Fruergaard Jörgensen, chief executive van Novo Nordisk, wijst erop dat het bedrijf met de cijfers van het voorbije kwartaal op koers zit om de jaardoelstellingen te realiseren.

De financiële groep ING België heeft beslist zijn belang in de vennootschap Flagey te verkopen aan de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM). Samen met de Gewestelijke Investeringsmaatschappij (GIMB) en de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) hebben de overheidsinstanties daardoor een blokkeringsminderheid van 25 procent in de vennootschap, die verantwoordelijk is voor het beheer van het Flagey-gebouw in Brussel. Het resterende pakket is grotendeels in handen van de Vlaamse brouwer Michel Moortgat en de Waalse staalindustrieel Hubert Bonnet. De publieke aandeelhouders eisen dat de culturele bestemming van het gebouw behouden blijft.

De Amerikaanse holding Yum Brands - het moederbedrijf van Kentucky Fried Chicken (KFC), Pizza Hut en Taco Bell - heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet geboekt van 1,44 miljard dollar. Dat was een daling met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De identieke omzet steeg echter met 2 procent. De operationele winst liep op van 349 miljoen dollar naar 484 miljoen dollar, ondanks de negatieve impact van ongunstige wisselkoersen. De nettowinst daalde echter met 23 procent tot 280 miljoen dollar. Daarbij wordt wel gemeld dat vorig jaar nog een eenmalige winst kon worden gerealiseerd. Wanneer die impact wordt geëlimineerd, zou een groei met 24 procent zijn gemeld.

De Belgische bioscoopgroep Kinepolis en zijn Franse concurrente Union Générale Cinématographique (UGC) hebben een compromis gevonden in een dispuut rond de huurprijzen voor het complex Toison d’Or in Brussel. Drie jaar geleden werd het pand, waarin zijn concurrent een bioscoop uitbaatte, door Kinepolis gekocht. Daarop diende het Franse concern een klacht neer bij de concurrentieregulator. Toen Kinepolis de huurprijs verdrievoudigde, stapte de gebruiker ook naar de rechtbank. Er is nu echter een oplossing gevonden voor het dispuut. Kinepolis besliste immers om de bioscoop aan zijn Franse concurrent te verkopen. Door die operatie kunnen alle juridische procedures worden stopgezet.

Meer Nieuws

09:34 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.