16-05-17

Nieuwsoverzicht

Brouwer AB InBev zal tegen eind dit decennium een bedrag van 2 miljard dollar investeren in zijn Amerikaanse brouwerijen. Dit jaar is een investering van 500 miljoen dollar gepland. Dat heeft Anheuser-Busch, de Amerikaanse divisie van AB InBev, bekend gemaakt. Onder meer zal dit jaar een budget van ruim 200 miljoen dollar worden voorzien voor investeringen in de brouwerijen en distributie, terwijl voor verpakkingen en innovatie nog eens een bedrag van 180 miljoen dollar wordt gereserveerd. De investeringen moeten de groei van de Amerikaanse divisie van AB InBev verder ondersteunen. De voorbije jaren nam Anheuser-Busch daarvoor ook al een reeks ambachtelijke brouwerijen over.

De prijs van cacaobonen dreigt gevoelig op te lopen. Reden is de toenemende onrust in Ivoorkust, de belangrijkste producent van cacao ter wereld. Het land wordt geconfronteerd met muitende militairen, die een hogere soldij eisen. Een overeenkomst werd niet gevonden en gevreesd wordt dat de problemen ook de aanvoer op de wereldwijde cacaomarkt zou kunnen verstoren. Ivoorkust vertegenwoordigt ongeveer 40 procent van de wereldwijde cacaoproductie. Er konden dan al belangrijke prijsstijgingen worden genoteerd. Cacao was de voorbije jaren echter gevoelig goedkoper geworden, waardoor het land problemen kreeg met zijn begroting en militaire budgetten.

Het Duitse energieconcern RWE heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 13,3 miljard euro. Dat betekende een daling met 2,7 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst viel met 18 procent terug tot 689 miljoen euro. De resultaten van de Duitse groep staan al enkele tijd onder druk van de dalende prijzen op de groothandelsmarkt en verouderende krachtcentrales. Daarom heeft het concern, net zoals een hele reeks andere Europese energiegroepen, diverse centrales gesloten. Eind vorig jaar kon volgens het bedrijf echter een herstel van de marktprijs, dankzij een koude winterperiode en problemen met de Franse kerncentrales, worden opgetekend.

De Italiaanse autoriteiten hebben vier kantoren van de supermarktketen Lidl onder curatele gesteld. Er zouden volgens de Italiaanse politie aanwijzingen zijn dat managers van de keten banden zouden hebben met de maffia. Vermoed wordt dat de betrokken managers opdrachten gunden aan bedrijven die door de georganiseerde misdaad worden gecontroleerd. De geviseerde kantoren werden door de rechtbank van Milaan voor een periode van één jaar onder curatele geplaatst. Ook tegen een aantal andere bedrijven werden gelijkaardige sancties genomen, onder meer bij een onderneming die verantwoordelijk was voor de beveiliging van de rechtbanken in Milaan. Er zijn vijftien mensen gearresteerd.

In de Nederlandse stad Delft wordt een testinfrastructuur gebouwd voor het project hyperloop van de Amerikaanse ondernemer Elon Musk. Dat hebben de Nederlandse bedrijven BAM Groep en Hardt, die de constructie zullen bouwen, aangekondigd. Hyperloop wil een vervoersysteem uitbouwen waarmee passagiers en goederen aan supersonische snelheden door een buizenstelsel kunnen worden getransporteerd. In Delft zouden de belangrijkste systemen van het project op lage snelheid worden uitgetest. De Nederlandse proefopstelling zal ongeveer dertig meter lang worden. Uiteindelijk wil Hardt, een spinoff van de Technische Universiteit Delft, een testinstallatie van verschillende kilometer bouwen.

De Amerikaanse consulent Moody’s neemt het Belgisch-Nederlandse Bureau van Dijk over. Met de transactie is een bedrag gemoeid van 3 miljard euro. Bureau van Dijk is gespecialiseerd in de analyse van bedrijfsinformatie en beschikt over data van bijna 220 miljoen bedrijven. Het Belgisch-Nederlandse bureau werd opgericht door de Belgische zakenman Marcel van Dijk, maar werd door de groep Creyf’s overgenomen. Nadien zou het bureau achtereenvolgens in handen komen van de investeerders Candover, Charterhouse en tenslotte EQT Partners, dat drie jaar geleden eigenaar werd van het Belgisch-Nederlandse bedrijf. Door de overname wil Moody’s zijn expertises verder uitbreiden.

De fabriek van autobouwer Volvo in Gent heeft zijn eerste hybride auto geproduceerd. Dat heeft de directie van de fabriek bekend gemaakt. Volvo Gent wordt daarmee de eerste Belgische autofabriek waar een hybride model wordt gebouwd. Eric Van Landeghem, fabrieksmanager van Volvo Gent, benadrukt dat de toewijzing van de productie niet alleen een positieve impact zal hebben op de volumes, maar de site bovendien ook de nodige expertise bezorgt in de productie van hybride modellen. Dat kan een belangrijke troef worden voor de toekomst. Volvo Cars wil tegen midden volgend decennium één miljoen wagens met een elektrische krachtbron verkopen.

Het Amerikaanse wervingsbedrijf Manpower heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 4,8 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst steeg van 71,1 miljoen dollar naar 74,4 miljoen dollar. Het bedrijf zegt echter dat de winst werd beperkt door negatieve wisselkoerseffecten en herstructureringskosten, al kon wel gewag worden gemaakt van een fiscale meevaller. Manpower maakt zelf gewag van bemoedigende resultaten. Volgens het bedrijf tonen de resultaten ook aan dat het herstel op de Europese arbeidsmarkt zich geleidelijk aan verder doorzet.

Duitsland moet meer inspanningen doen om zijn economie te stimuleren. Onder meer moet meer worden geïnvesteerd in infrastructuurprojecten, maar tegelijkertijd moeten de lonen worden verhoogd, terwijl de belastingen moeten worden beperkt. Dat staat in een advies van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Indien onvoldoende hervormingen worden doorgevoerd, moet volgens het rapport worden gevreesd voor een hoger armoederisico en grotere inkomensongelijkheid. Ook wordt gevraagd dat zou worden geïnvesteerd in digitalisering, kinderopvang en de integratie van vluchtelingen. Daarnaast wordt aangegeven dat de Duitse handelsoverschotten moeten worden afgebouwd.

Het Amerikaanse mediaconcern Liberty Global heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van bijna 3,52 miljard dollar. Dat betekende een daling met 17,9 procent tegenover dezelfde periode het jaar voordien. De daling moet worden toegeschreven aan een aantal desinvesteringen en ongunstige wisselkoersen. Indien met deze effecten geen rekening wordt gehouden, zou een omzetgroei met 2,1 procent zijn gerealiseerd. De operationele winst daalde met 18,1 procent tot 431 miljoen dollar. Mike Fries, chief executive van Liberty Global, stelde dat de groep in Europa met uitdagende marktomstandigheden werd geconfronteerd, onder meer op de mobiele markt in België en Groot-Brittannië.

De Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft de voorbije drie jaar een bedrag van 14,4 miljoen euro bijgepast op de verliezen die de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS) op de Benelux-treinen tussen Brussel en Amsterdam heeft geleden. Dat staat in het jaarverslag van het Belgische spoorbedrijf. De Benelux-trein werd vier jaar geleden opnieuw ingevoerd nadat de hogesnelheidstrein Fyra definitief uit dienst was genomen. Daarbij was afgesproken dat de Nederlandse Spoorwegen compensaties zouden betalen wanneer de verliezen voor het Belgische bedrijf tot meer dan 1,5 miljoen euro per jaar zouden oplopen. Vier jaar geleden was de trein nog winstgevend, maar werd sindsdien verlieslatend.

De financiële groep American Express heeft tijdens het eerste kwartaal van dit jaar een omzet gerealiseerd van 7,9 miljard dollar. Dat betekende een daling met 2 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Die daling is vooral te wijten aan de verkoop van een belang in Costco Wholesale, terwijl de groep ook geconfronteerd werd met ongunstige wisselkoersen. Wanneer met die elementen geen rekening wordt gehouden, zou een omzetgroei met 7 procent zijn gerealiseerd. De winst daalde van 1,4 miljard dollar naar 1,2 miljard dollar. De uitgaven van de klanten namen met 8 procent toe. Het volume uitstaand krediet kende een toename met 11 procent.

Het bedrijf Unfily uit Antwerpen, een spinoff van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (Vito), opent een kantoor in Antwerpen. Unifly is een ontwikkelaar van software die het mogelijk maakt om de veiligheid en efficiëntie van onbemande vliegtuigen zoals drones te versterken. Op het platform van Unifly kunnen drone-operatoren informatie vinden over locaties waar veilig en legaal kan worden gevlogen. Daarnaast kunnen overheden en de luchtvaartsector op het platform het droneverkeer opvolgen en beheren. Unifly wijst erop dat de Verenigde Staten een snelgroeiende dronemarkt kent. Het bedrijf werkt al samen met onder meer de Duitse en Deense luchtvaartautoriteiten.

Het Duitse reisconcern TUI Group heeft tijdens de eerste zes maanden van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van bijna 6,4 miljard euro. Dat betekende een stijging met ruim 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Het nettoverlies van het bedrijf daalde met 19,2 procent tot 362,2 miljoen euro. Het reisconcern wijst erop dat nog steeds een tanende interesse in reizen naar Turkije en Noord-Afrika moet worden opgetekend, omdat nog steeds vrees zou bestaan voor terreur en politieke onrust. Daartegenover kan een groeiende interesse worden opgemerkt voor vakanties in Spanje en Griekenland, net zoals voor Cyprus, Kaapverdië, de Caraïben en de Canarische eilanden.

Het parfumbedrijf Guerlain opent een nieuwe boetiek aan de Louizalaan in Brussel. Daarmee krijgt België de eerste exclusieve parfumboetiek die Guerlain buiten Frankrijk opent. De opening van de Brusselse boetiek kadert in een wereldwijde campagne van het Franse merk om zijn bekendheid verder te versterken. De volgende tien jaar wil Guerlain wereldwijd een honderdtal exclusieve parfumboetieks openen. Guerlain heeft daarvoor een samenwerkingsakkoord gesloten met actrice Angelina Jolie. In Brussel werd gekozen voor een winkelpand waar eerder parfumeur Annick Goutal was gevestigd. De Franse groep beschikt over een assortiment van 111 verschillende parfums.

Meer Nieuws

09:35 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.