18-05-17

Karaktereigenschappen beste bescherming tegen concurrentie robots

Personen met een grotere intelligentie en interesse in kunst en wetenschap hoeven op de arbeidsmarkt minder snel voor concurrentie van robots te vrezen. Dat is de conclusie van een onderzoek van wetenschappers aan de University of Houston, de University of Illinois en de Universität Tubingen op basis van gegevens van meer dan driehonderdduizend werknemers in de Verenigde Staten. De studie wijst volgens de onderzoekers vooral op het belang van persoonlijke karaktereigenschappen op de veranderende arbeidsmarkt. Anderzijds moet volgens hen worden vastgesteld dat het traditionele onderwijs mogelijk niet voldoende is uitgerust om de verwachte veranderingen op de arbeidsmarkt op te vangen.

“Ongeacht de sociale achtergrond bleken werknemers met een hoger intelligentieniveau, een grotere maturiteit en extraversie en een diepere interesse in kunst en wetenschappen beduidend minder geneigd te zijn om voor banen te kiezen die de volgende decennia zouden kunnen worden geautomatiseerd,” benadrukt onderzoeksleider Rodica Damian, professor sociale psychologie aan de University of Houston. “Elke stijging van het intelligentieniveau met vijftien punten zal het risico op concurrentie van een robot met 7 procent doen afnemen. Ook wanneer een grotere maturiteit of een wetenschappelijke interesse werd vastgesteld, kan een sterkere immuniteit tegenover de automatisering worden geregistreerd.”

Het onderwijs heeft volgens de onderzoekers een belangrijke opdracht om de toekomstige werknemers optimaal voor te bereiden op de arbeidsmarkt. “Het intelligentieniveau kan niet gemakkelijk worden veranderd, maar men zou wel een aantal programma’s kunnen ontwikkelen waardoor een aantal persoonlijkheidskenmerken zouden kunnen worden versterkt,” aldus professor Damian. “Onder meer zou men kunnen trachten de vaardigheden op het gebied van sociale interactie te verbeteren of bij de jongeren een grotere interesse in kunst en wetenschappen op te wekken. Wanneer meer mensen worden voorbereid, zal in ieder geval de kans op succes worden verhoogd.”

Lees Verder

14:51 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: robots |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.