19-05-17

Nieuwsoverzicht

De Japanse kledingketen Uniqlo opent dit najaar een eerste winkel in Brussel. Na Antwerpen en Wijnegem wordt Brussel de derde Belgische vestiging van de groep. De winkel zal een onderdeel vormen van het gerenoveerde Muntcentrum tussen de Nieuwstraat en de Grote Markt in de Brusselse hoofdstad. De inplanting in Brussel is volgens Uniqlo een belangrijke mijlpaal in de expansie van het bedrijf in België en de rest van Europa. Uniqlo werd in het midden van de jaren tachtig opgericht en opende in oktober twee jaar geleden aan de Meir in Antwerpen zijn eerste Belgische vestigingen. Wereldwijd beschikt de Japanse groep inmiddels meer dan achttienhonderd winkels, verspreid over achttien landen.

De Russische tennisster Maria Sharapova is terecht een wildcard geweigerd voor het tennistoernooi Roland Garros in Parijs. Dat zegt Johan Eliasch, directeur van het Zweedse bedrijf Head, racketsponsor van Sharapova. De Russische tennisster heeft net een schorsing van vijftien maanden uitgezeten nadat was gebleken dat Sharapova het verboden product meldonium had genomen. Eliasch zegt te erkennen dat dopingzondaars geen wildcard verdienen, maar hij uitte ook zware kritiek op het World Anti-Doping Agency (Wada), dat volgens hem meldonium zonder enig bewijs voor een prestatiebevorderende werking op de lijst met verboden middelen heeft geplaatst.

Het sociale netwerkbedrijf Facebook moet een boete van 110 miljoen euro omdat bij de overname van WhatsApp misleidende informatie was verspreid. Dat heeft de Europese Commissie beslist. Bij de overname immers beloofd dat de gebruikersgegevens van de klanten van Whatsapp en Facebook nooit aan elkaar zijn gekoppeld, maar op die beslissing bleek het bedrijf later terug te komen. De boete is volgens Margrethe Vestager, Europees commissaris voor mededinging, een duidelijk signaal dat de overnameregels niet ongestraft met de voeten worden betreden. Facebook ontkent met opzet informatie achtergehouden te hebben, maar volgens de Europese Commissie zijn voor het tegengestelde bewijzen.

Het Amerikaanse supermarktconcern Walmart Stores heeft tijdens het eerste kwartaal van zijn gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van 117,5 miljard dollar. Dat betekende een stijging met 1,4 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. De nettowinst bleef nagenoeg status-quo op 3 miljard dollar. Walmart liet vooral in de online verkoop een sterke prestatie optekenen. Daarmee wordt het concern een belangrijke rivaal van Amazon. Het concern heeft dan ook zware investeringen gedaan in de versterking van zijn online activiteiten. De verkoop in de fysieke winkels kende een stijging met 1,8 procent. Omdat het bedrijf met hogere kosten werd geconfronteerd, kon uiteindelijk geen winstgroei worden geboekt.

Het chocolademerk KitKat, eigendom van Nestlé, heeft niet het exclusieve recht op repen met vier vingers. Dat heeft het hof van beroep in Groot-Brittannië beslist. KitKat wordt al meer dan tachtig in repen met vier vingers geproduceerd en eist daarop al lang een handelsrecht. Concurrent Cadbury, eigendom van het merk Leo, vecht echter al bijna tien jaar het handelsrecht van KitKat aan. Nestlé werd eerder ook al in een aantal andere landen, waaronder België, in het ongelijk gesteld. Het bedrijf heeft echter aangekondigd tegen het Britse vonnis nogmaals in beroep te zullen gaan. Ook bij de Europese Unie heeft Nestlé nog een aantal procedures tegen KitKat lopen.

De stroomproducent Electrabel heeft tijdens het voorbije jaar een omzet gerealiseerd van ruim 11,9 miljard dollar, tegenover bijna 12,88 miljard dollar het jaar voordien. Het bedrijf leed een nettoverlies van ruim 1,11 miljard dollar, tegenover een negatief resultaat van meer dan 1,35 miljard dollar het jaar voordien. Electrabel, dochter van de Franse groep Engie, verwijst voor de negatieve cijfers op de crisis in de energiesector. Het bedrijf wordt op de consumentenmarkt geconfronteerd met dalende prijzen, die vorig jaar een dieptepunt bereikten en niet door de groothandelsactiviteiten konden worden gecompenseerd. Ook wordt gewezen op een verhoging van de nucleaire provisies.

De Nederlands-Belgische supermarktgroep Ahold Delhaize zet zijn Amerikaans merk Martin’s Food definitief stop. In de zomer zullen in de staat Virginia de negen resterende winkels van de Amerikaanse keten worden gesloten. De verkoop van Martin’s Food is een gevolg van de fusie tussen Ahold en Delhaize. Om die samensmelting in de Verenigde Staten goed te keuren, eiste de lokale mededingingsautoriteiten immers dat een aantal winkels zouden worden afgestoten in gebieden waar de activiteiten van beide groepen al een overlapping kende. Een gedeelte van de winkels van dochterbedrijf Martin’s Food werd daarop verkocht aan sectorgenoot Publix Super Markets. De resterende winkels werden gesloten.

De financiële groep Axa Bank gaat zijn Belgisch netwerk afslanken. Dat heeft Peter Devlies, chief executive van Axa Bank België, in een gesprek met het magazine Trends gezegd. Op dit ogenblik telt Axa Bank ongeveer zevenhonderd agentschappen, maar dat aantal zal volgens Devlies geleidelijk worden afgebouwd. Daarbij zullen kantoren moeten samensmelten tot grotere entiteiten, waardoor ook zou kunnen worden ingespeeld op de vraag naar specialisatie. Het is niet bekend hoeveel filialen zullen worden gesloten. Axa Bank wil zich naar eigen zeggen in de toekomst vooral ook profileren als een vermogensbegeleidere en beleggingsadviseur. Daarvoor moet ook expertise bij het personeel worden opgebouwd.

De Zweedse autoconstructeur Volvo gaat een nieuwe fabriek bouwen in India. Dat heeft het bedrijf bekend gemaakt. India wordt daarmee de vijfde productievestiging van de constructeur. Volvo heeft al fabrieken in Torslanda in Zweden, Gent in België, Chengdu en Daqing in China en Kuala Lumpur in Maleisië. Volgend jaar moet ook de nieuwe vestiging in Charleston in de Amerikaanse staat South Carolina de deuren openen. Volvo, dochter van de Chinese groep Geely, gaat auto’s voor de Indiase markt bouwen in de stad Hoskote in de omgeving van Bangalore. Daarbij zal de autobouwer gebruik kunnen maken van de installaties van zijn vroegere zusteronderneming Volvo Trucks.

De Vlaamse investeringsmaatschappij Gimv heeft het voorbije boekjaar een nettowinst gerealiseerd van 131,9 miljoen euro, tegenover een positief resultaat van 137,2 miljoen euro het jaar voordien. De maatschappij profiteerde naar eigen zeggen van belangrijke desinvesteringen en sterke operationele prestaties. Onder meer werd voor een recordbedrag aan desinvesteringen gerealiseerd. Onder meer trok de Gimv zich terug uit Vandemoortele, Punch Powertrain, Lampiris, Multiplicom en Nomadesk. In totaal werden op de desinvesteringen voor 84,3 miljoen euro meerwaarden geboekt. Anderzijds werd in elf ondernemingen geïnvesteerd. De kaspositie steeg van 184 miljoen euro naar 314 miljoen euro.

De Britse modegroep Burberry heeft tijdens het voorbije gebroken boekjaar een omzet gerealiseerd van bijna 2,8 miljard pond. Dat betekende een stijging met 10 procent tegenover het jaar voordien. Ook de winst steeg met 10 procent tot ruim 462 miljoen pond. Weliswaar werd Burberry geconfronteerd met zwakkere marktomstandigheden in de Verenigde Staten en Hongkong, maar dat effect kon worden gecompenseerd door de gunstige valuta-effecten van het zwakkere Britse pond. Bovendien kon de kostenlast met 20 miljoen pond worden afgebouwd. Daarmee zit de saneringsoperatie bij het bedrijf op schema om uiteindelijk over twee jaar een besparing met minstens 100 miljoen pond te realiseren.

Deutsche Bank onderzoekt of het mogelijk is gewezen bestuurders verantwoordelijk te stellen voor fouten uit het verleden. Dat heeft Paul Achleitner, voorzitter van Deutsche Bank, tijdens de algemene vergadering van het Duitse financiële concern gezegd. Deutsche Bank werd de voorbije periode betrapt op rentemanipulatie en de verkoop van toxische kredieten. Er wordt volgens Achleitner nu onderzocht in hoeverre de toenmalige bestuurders voor die fouten verantwoordelijk kunnen worden gesteld. Geviseerd worden de voormalige chief executives Josef Ackermann, Jürgen Fitschen en Anshu Jain. Mogelijk zullen de betrokkenen een aantal variabele vergoedingen moeten inleveren.

Reisorganisator Thomas Cook heeft tijdens de eerste helft van zijn gebroken boekjaar een omzet van bijna 3 miljard pond gerealiseerd. Dat betekent een stijging met 3 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar. Indien ook de paasvakantie, net zoals vorig jaar, in de eerste helft van het boekjaar zou zijn gevallen, zou een omzetgroei met 12 procent zijn gerealiseerd. Het nettoverlies kon van 283 miljoen euro naar 272 miljoen euro worden teruggebracht. Het bedrijf zegt een toenemende vraag naar wintervakanties in Spanje te hebben opgetekend, waardoor de aanhoudende terughoudendheid tegenover Turkije kon worden gecompenseerd. Ook de zomer toont volgens Thomas Cook een positief beeld.

In de Verenigde Staten is Roger Ailes (77), samen met Rupert Murdoch twintig jaar geleden oprichter van televisiezender Fox News. Ailes groeide uit tot één van de machtigste figuren van de Amerikaanse mediawereld. Tot de voorbije zomer vervulde hij de functie van chief executive van Fox News, toen hij ontslag diende te nemen wegens aanhoudende beschuldigingen van seksuele intimidatie. Ailes heeft de beschuldigingen altijd met klem ontkend. In het verleden was Ailes media-adviseur van voormalig president Richard Nixon, maar ook vorig jaar gaf hij nog advies aan de verkiezingscampagne van huidig president Donald Trump. Ailes werd echter ook beticht van nieuwsmanipulatie en belangenvermenging.

Het voedingsconcern Greenyard, verwerker van groenten en fruit, investeert op zijn site in Bree in de bouw van nieuwe magazijnen voor de bewaring van champignons. Met het project is een investering gemoeid van 4,4 miljoen euro. Met de nieuwe activiteit worden ook twintig nieuwe banen gecreëerd. Greenyard nam anderhalf jaar geleden het Nederlandse bedrijf Lutèce, wereldwijd marktleider voor champignons in blik, over. De opslag gebeurde tot nu toe in magazijnen van Nederlandse partnerbedrijven, maar Greenyard wil die activiteit volledig in eigen beheer houden. De productie blijft echter in Nederland, want daar bevinden zich ook de champignontelers waarmee Greenyard samenwerkt.

Meer Nieuws

09:22 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.