23-05-17

Wereld telt snel meer digitale assistenten dan mensen

Over vier jaar zullen wereldwijd meer dan 7,5 miljard digitale assistenten operationeel zijn. Daarmee zal bijna elke wereldbewoner op een persoonlijke digitale assistent kunnen rekenen. Geraamd wordt immers dat op dat ogenblik de planeet een populatie van ruim 7,8 miljard mensen zal tellen. Dat blijkt uit een rapport van het onderzoeksbureau Ovum. Opgemerkt wordt daarbij dat de sector zal worden gedomineerd door Google Assistant, die op dat ogenblik een aandeel van 23,3 procent zou hebben opgebouwd, gevolgd door Bixby van Samsung (14,5 procent), Siri van Apple (13,1 procent), Plexa van Amazon (3,9 procent) en Cortana van Microsoft (2,3 procent).

"Er mag de volgende periode een sterke groei van de digitale assistent worden verwacht," aldus Ovum. "Er zullen immers steeds meer apparaten op de markt worden gebracht waarbij de inschakeling van een digitale assistent mogelijk zal zijn. Op dit ogenblik wordt de technologie vooral aangetroffen op smartphones, maar in de toekomst zullen ook toepassingen worden voorzien op platformen zoals Amazon Echo en Google Home, maar ook in intelligente auto's en televisietoestellen. De grootste groeikansen zullen volgens Ovum in Afrika en Azië worden opgemerkt. Daarbij wordt aangevoerd dat de regio Asia-Pacific over vier jaar een wereldwijd aandeel van 47,6 procent zal hebben opgebouwd.

Er zal volgens Ovum de volgende jaren echter ook een belangrijke verschuiving op de markt mogen worden verwacht. Op dit ogenblik is Siri van Apple weliswaar nog altijd marktleider, maar de onderzoekers vermoeden dat die positie de snel zal worden overgenomen door de Google Assistant, die volgens het rapport de volgende jaren waarschijnlijk sterk aan populariteit zal winnen. Anderzijds wordt verwacht dat ook de digitale assistenten van Chinese ontwikkelaars zoals Huawei, Oppo en Vivo de volgende periode een opmars zullen maken, zonder dat zij volgens Ovum echter het marktleiderschap van de Amerikaanse merken onder druk zullen kunnen zetten.

Lees Verder

14:28 Gepost door Marcho in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) | Tags: digitale assistent |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.